Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

1 TB ve Üzeri Harici Sabit Diskler Testte

Ana sayfa /

Günümüzde teknolojinin geldiği noktaya bakacak olursak, artık görüntü kalitesi çok daha fazla filmler, hem grafik, hem de içerik açısından çok daha detaylı oyunlar görüyoruz. Sadece bunlar değil, işletim sistemlerinden, çizim programlarına, video editleme yazılımlarından, ses ve müzik dosyalarına kadar her şey geçtiğimiz birkaç yıla göre çok daha kaliteli.

Kısa olarak kabul edebileceğimiz bir süre içinde gelişen bu teknolojinin bazı dezavantajları da var elbette. Bunlardan biri de dosya boyutlarının artık çok büyük hale gelmesi. Bundan yaklaşık 10 sene öncesine kadar bilgisayarlar 1-2 GB‘lık sabit disklere sahipken şimdilerde sadece bir adet Full HD film 7-8 GB boyutlarda geliyor.

Reklam
Reklam

Bu durum doğal olarak daha geniş depolama çözümlerine ihtiyaç duymamıza yol açıyor. Artık GB dönemini geride bıraktık. Yavaş yavaş herkes TB birimine aşina olmaya başladı. 1 TB’lık sabit diskler yaygınlaşmaya başlarken, verilerini istedikleri gibi taşımak isteyenler için de aynı boyutlarda harici sabit diskler piyasada artık kendine iyi bir yer edindi.

Test konumuz olan 1 TB ve üzeri 3,5 inçlik harici sabit disklerin gerçekten tam anlamıyla taşınabilir olduğu söylemek zor. Bunun sebebi ise hem boyutları, hem ağırlıkları, hem de çalışmak için bir adaptöre ihtiyaç duymaları. Yine de film, oyun ya da müzik arşivlerinizi bu ürünlerle isterseniz yanınızda götürebilmeniz mümkün. Buna olanak tanımak için bazı modellerde taşıma çantaları veriliyor.

3,5 inçlik harici sabit disklerin asıl kullanım alanının veri taşıma değil de arşivleme ve yedekleme olduğunu söylersek daha doğru olur. Sisteminizdeki önemli verileri yedekleyerek ve boşuna yer kaplamasını istemediğiniz film, müzik ve oyunlarınızı bu cihazlara depolayarak, sisteminizdeki sabit diskte hem daha fazla yere sahip olur, hem de oluşabilecek bir sorun karşısında yaptığınız yedekleme ile önemli verilerinizi korumuş olursunuz.

{pagebreak::Nasıl test ettik?}

Nasıl test ettik?

Hız puanı (Yüzde 75)

Testimize konu olan ürünlerin hız puanlarını hesaplamak için iki adet yazılım kullandık. Harici sabit disklerin arabirim, ortalama okuma ve yazma hızlarını ölçmek için HD Tach adlı programı kullandık. Bunun dışında ürünleri PCMark Vantage’ın HDD testine tabi tuttuk. Bu test yazılımlarından elde ettiğimiz sonuçlar doğrultusunda ürünlerin hız puanını belirledik. Hız puanı, ürünlere verdiğimiz genel puanın %75‘lik kısmını oluşturuyor.

Teknik özellikler ve ergonomi puanı (Yüzde 25)

Bu puan türünün %75’ini teknik özellikler ile belirlerken, %25’ini ise ergonomi özellikleri ile belirledik. Teknik özellikler açısından bakıldığında ürünlerin kullandığı arayüzler (USB, Esata, Firewire), işletim sistemi desteği, üzerinde bulunan tuş ve led ışıklar, ürünle birlikte gelen yazılımların özellikleri dikkate alındı. Ergonomi puanını ise ürünün boyutları ve ağırlığı temel alınarak yapılan hesaplamalar belirledi.

Kullandığımız Test Sistemi

Anakart: Asus P6T Deluxe
İşlemci: Intel Core i7 XE 965
Ekran Kartı: ATI Radeon HD 4850 X2
Bellek: 2 x 2 GB Kingston 1333 MHz DDR3
Güç kaynağı: Thermaltake 750 watt
Sabit disk: Seagate Barracuda 1,5 TB
Optik Sürücü: LG 22X DVD yazıcı

{pagebreak::Teknik özellikler}


Tabloyu büyütmek için üzerine tıklayın

{pagebreak::HD Tach}

HD Tach

{GRAPH::161}

{GRAPH::162}

{GRAPH::163}

{GRAPH::164}

{pagebreak::PCMark Vantage}

PCMark Vantage

{GRAPH::165}

{pagebreak::Test birincisi}

Test Birincisi

Seagate FreeAgent Xtreme

Seagate FreeAgent Xtreme, oldukça başa baş giden yarışın sonucunda birinciliği almasını bildi. Bunu başarmasında büyük önem taşıyan iki etken var. Birincisi, ürünün arabirim ve okuma hızlarında rakiplerini çok geride bırakması. İkincisi ise USB’nin haricinde eSATA ve Firewire arayüzlerini de bünyesinde barındırması.

32 MB‘lık önbelleğe sahip olan ve 7200 RPM hıza sahip olan üründe Seagate’in ST310005FPD2E3-RK kod adlı Barracuda 7200.11 adlı sabit diski bulunuyor. Rakiplerine kıyasla oldukça ergonomik bir yapıya sahip olan ürünün, dış tasarımı da gayet şık.

{pagebreak::Fiyat Performans birincisi}

Fiyat/Performans Birincisi

Bigg GS3390

Bigg GS3390’ın testlerde gösterdiği performansın beklentilerimizin çok üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Dünyanın en önde gelen markalarının ürünlerinden daha iyi bir performans göstermeyi başaran GS3390, uygun fiyatıyla bizden fiyat/performans ödülü almayı sonuna kadar hak etti.

Rakiplerine göre boyutları biraz daha büyük olsa ve dış tasarım bakımından çok fazla gösterişli olmasa da gösterdiği performans oldukça başarılı olan Bigg GS3390, 119 USD + KDV‘lik fiyatıyla da teste katılan diğer tüm ürünler arasında en ucuzu olma özelliğine sahip.

{pagebreak::Verbatim SmartDisk}

Verbatim SmartDisk

Verbatim’in 1TB’lık SmartDisk‘i yaptığımız testlerde okuma ve yazma hızlarında gösterdiği performans ile dikkati çekti. Bu açıdan testin en iyisi olmasa da yine bu hızların birçok kişi için yeterli olduğunu söylemek mümkün.

Samsung’un HD103SI adlı sabit diskini bünyesinde barındıran Verbatim SmartDisk’in 8 MB’lık ön belleği rakiplerinin gerisinde kalıyor. Boyutlar ve ergonomi açısından bakıldığında ise gayet başarılı olan bu ürün, test ve fiyat/performans birincisinden sonra testimizdeki en beğendiğimiz ürün oldu.

{pagebreak::Western Digital MyBook Mac Edition}

Western Digital MyBook Mac Edition

Western Digital‘in kitap şeklindeki harici sabit disk serisinin Mac’ler için tasarlanan üyesi MyBook Mac Edition, elbette sadece Mac bilgisayarlarda çalışmıyor. Windows işletim sistemine de destek veren ürünün dış tasarımı gerçekten çok şık. Hatta teste gelen ürünler arasında en şıklarından biri olduğunu söyleyebiliriz.

Ürün şık ve tatminkar derecede hızlı olsa da ergonomi açısından sorunları var. Boyutları ve ağırlığı rakiplerine göre daha fazla olan ürünün genel puanda geride kalmasının en büyük nedenlerinden biri bu.

{pagebreak::Seagate Freeagent Desk}

Seagate Freeagent Desk

Test birincisi olan Freeagent Xtreme’in küçük kardeşi diyebileceğimiz Freeagent Desk, testimize konuk olan 1,5 TB‘lık kapasiteye sahip tek ürün.

Dış görünüm açısından çok büyük farklar olmasa da teknik özellikler ve performans açısından Desk, Xtreme’in gerisinde kalıyor. Sadece USB arayüzü kullanan ürünün bünyesinde barındırdığı sabit disk de farklı. Freeagent Desk 1,5 TB kapasiteye sahip olduğu için testteki en pahalı ürün.

{pagebreak::Western Digital MyBook Mirror Edition}

Western Digital MyBook Mirror Edition

Testimizin en iri üyesi olan MyBook Mirror Edition bünyesinde RAID olarak çalışan iki adet 500 GB‘lık disk barındırıyor. Ergonomi açısından pek başarılı olmayan ürün yaklaşık 2,5 kg ağırlığa sahip.

16 MB‘lık ön belleğe ve 7200 RPM dönüş hızına sahip olan MyBook Mirror Edition’ın arabirim hızı ve okuma hızlarında başarı gösterirken ne yazık ki aynı başarıyı yazma hızında gösteremedi.

{pagebreak::Sonuç}

Sonuç

Test merkezimizde ağırladığımız harici sabit disklerin hepsi 1 TB ve üzerindeki kapasitelerde olduğu için her türlü müzik, oyun ya da film arşivinizi içlerinde rahatlıkla saklayabilirsiniz. Ayrıca ürünlerle birlikte gelen yazılımlar sayesinde önemli verilerinizi kolayca yedekleyebilmeniz mümkün. Ürünlerin boyutları ve adaptörle çalışmaları sebebiyle pek taşınabilir olmadıklarını söylemek gerek ancak yine de harici oldukları için ihtiyaç anında başka bir yere götürebilirisniz.

Testlerde sizlerin de görebileceği gibi, ürünlerin arasında büyük uçurumlar yok. Hepsi belli bir standardın üzerinde çalışan kaliteli ürünler. Bunların arasından test birincisi olan Seagate FreeAgent Xtreme ise diğerlerinden biraz ayrılıyor. Ayrıca ergonomi açısından da en başarılı ürün yine FreeAgent Xtreme

{GRAPH::166}

Fiyat/performans ödülünü hak eden BiggGS3390‘ın gösterdiği performans gerçekten dikkat çekici. Uygun fiyatlı bir harici disk almak isteyenler için bu ürün iyi bir seçenek olacaktır. Ancak FreeAgent Xtreme kadar hızlı ve arayüz seçeneğinin fazla olmadığını unutmayın.

{GRAPH::169}

{GRAPH::167}

{GRAPH::168}

Eğer çok geniş bir arşiviniz varsa ve bunu sisteminizdeki sabit disk içinde saklamaya cesaret edemiyorsanız, yapacağınız yedeklemeler ve arşiv çalışmaları için 1 TB ve üzeri harici sabit diskler sizler için iyi birer çözüm olacaktır.

:: Teste katılan ürünlerden en çok hangisini beğendiniz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam