Elazığ‘da Fırat Üniversitesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü‘nde okuyan 7 öğrenci, bitirme projesi olarak elektrikle çalışan otomobil ürettiler.
7 öğrencinin cep harçlıklarını biriktirerek 10 bin liraya mal ettikleri elektrikli otomobile Fors ismi verildi.
Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yasin Varol yaptığı açıklamada 10 bin liraya mal olan elektrikli otomobilin üretim süresinin yaklaşık 3 ay sürdüğünü belirterek bu durumun üniversiteleri ve Türkiye adına büyük bir başarı olduğunu dile getirdi.
Projenin ortaklarından biri olan Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencisi Yunus Emre Akay (23) Fors‘un üretimi için uzun süre sponsor aradıklarını fakat sadece TUBİTAK‘tan destek alabildiklerini söyledi.
İşte Elektrikli Otomobil Fors’un Özellikleri
Akay, Fors‘un özelliklerini ve çalışma prensibini ise şöyle yorumladı;
“TÜBİTAK‘tan aldığımız destekle, öğrenci harçlıklarımızı birleştirerek bu aracı ortaya çıkardık. 400 kilogram ağırlığındaki 2 kişilik aracımızda, 4 ileri 1 geri şanzıman var. Bu şanzıman herhangi bir şekilde debriyaj sistemi gerektirmeden otomatik olarak kavrıyor. Ayrıca üzerinde 26 beygir güce sahip elektrik motorumuz var. Bu motorun üzerinde iki ayrı sarım mevcut. Bu sarımlar hızlı ve yavaş olmak üzere ikiye ayrılmış durumda. Yavaş sarımda elde ettiğimiz hız maksimum 60 kilometre. Hızlı sarımda ise 100 kilometre hıza ulaşmakta.”
Bakalım ortaya çıkan bu modelden sonra, bu tarz projelere olan destek artacak mı? Bekleyip göreceğiz.
:: Fors hakkındaki düşünceleriniz neler?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}