Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

10 Soruda Kickstarter

Ana sayfa /

Topluluk finansmanı terimi henüz ülkemizde yeterince yaygınlaşmış bir finansman modeli değil belki de. Ancak dünyanın dört bir yanında ilgi duyduğu alandaki yeniliklere yatırım yapmaya gönüllü olan milyonlarca internet kullanıcısı, Kickstarter’da buluşarak tamamlanmak için yatırım bekleyen projelere destek olabiliyor.

Peki, düzen nasıl işliyor? Kimler başvurabiliyor? En çok sorulan soruları ve yanıtlarını sizler için derledik:

1. Kickstarter nedir?

Reklam
Reklam

Geçtiğimiz günlerde 5. yaşını kutlayan Kickstarter, yaratıcı ve yenilikçi projeler için fon sağlayan bir platform. Filmden oyuna, müzikten sanata ve teknolojiye kadar her alanda projelerin kabul edildiği platformun yatırımcıları ise, ücretsiz olarak kayıt yaptıran internet kullanıcılarından oluşuyor.

2. Ne işe yarar?

Kickstarter yenilikçi fikirleri olan ancak bütçe konusunda sıkıntı yaşayan proje geliştiricisi ekipler ile, ilgi duyduğu alanda sadece trendleri takip etmekten fazlasını yapmak isteyen “early adopter” olarak da bilinen “ilk sahipleniciler” arasında köprü vazifesi görüyor. Burada fonlamaya açılan projeler, kullanıcıların desteğiyle hedefledikleri bütçeye ulaştıklarında dünya yeni bir inovasyon kazanıyor.

3. Nasıl kullanılır?                                                              

Proje sahipleri ücretsiz bir hesap oluşturduktan sonra, sitede bulunan “Start” tuşuna basarak projeleri için kategori, hedeflenen fon gibi ana bilgilerin yanı sıra proje detaylarını da giriyor. Ardından fonlama süresi başlıyor. Bu süre boyunca Kickstarter’a giriş yapan ziyaretçiler, ilgi duydukları projeye destek çıkabiliyor.

Yatırım yapılması gereken miktar ve bunun karşılığında sunulacak ödül tamamen proje sahibi tarafından belirleniyor. Proje yatırım hedefine ulaşsa da, belirlenen süre boyunca fonlama sürüyor. Böylelikle esnek hedefler koymak da mümkün oluyor.

{pagebreak::Kickstarter Yatırımcıları}

4. Gerçekten birileri buraya yatırım yapıyor mu?

28 Nisan 2009 tarihinde yayına açıldığından bu yana 5 milyonun üzerinde insan, projelere toplamda 1 milyar doları aşkın fon oluşturdu. 60 bine yakın proje başarıyla tamamlandı. Kısacası, birileri buraya yatırım yapıyor, gerçekten.

5. Türkiye’den proje gönderebilir miyim?

Kickstarter ödeme sisteminin doğrulanmasının ardından her ülkeden proje kabul ediyor. Halihazırda İstanbul, İzmir, Ankara gibi pek çok şehirden gönderilmiş ve yatırım bekleyen projeler mevcut.

6. Göndereceğim projenin ne özelliklere sahip olması gerekiyor?

Her projenin sürekli değil, sınırlı bir çalışma olması (bir ürün geliştirmek gibi), açık ve net bir hedefinin bulunması gerekiyor. Proje için bir fon hedefi, destekleyiciler için de yapacakları yatırıma karşı ne gibi ayrıcalıklara sahip olacaklarını belirleyici bir tablo gerekiyor. Örneğin ürettiğiniz yeni bir telefon aksesuarını ilk yatırım yapan 500 kişiye 50 dolar yerine 30 dolardan sunmak gibi.

{pagebreak::Kickstarter Alternatifleri}

7. Kickstarter’dan başka topluluk finansmanı platformu yok mu?

Topluluk yatırımı uluslararası arenada oldukça yaygın bir iş modeli oluşturuyor. Indiegogo, Peoplefund.it, Smallknot, RocketHub, GigFunder ve Spot.us gibi topluluk fonu platformları, fon bekleyen binlerce projeye ev sahipliği yapıyor.

8. Neden kısmi finansman yapılmıyor?

Herkes için böylesi daha az risk taşıyor. Proje geliştiricileri, fon hedefine ulaşamamaları durumunda örneğin 3 bin dolar bütçe ile kendilerinden 10 bin dolarlık bir proje bekleyen destekçilerle karşılaşmak durumunda kalmıyor. Aynı şekilde bu geliştiricilere motivasyon da sağlıyor.

9. Kickstarter’ın kendisi parayı nereden kazanıyor?

Site yönetimi, başarıyla fon hedefine ulaşan her projeden yüzde 5’lik komisyon alıyor. ABD bazlı projelerde ödemeler Amazon Payments üzerinden yapılıyor. ABD dışı projelerde ise üçüncü parti ödeme servisleri araya giriyor.

10. Projelerin başarıyla fon bulma şansı nedir?

Şans yerine bazı istatistiklerden bahsedebiliriz. Fonlama hedefinin yüzde 20’sine ulaşan tüm projelerin yüzde 81’i mutlu sonla tamamlanıyor. Aynı istatistik, yüzde 60 fona ulaşan projelerde tam yüzde 98’e çıkıyor.

Bunun anlamı, fon hedefine ulaşmayacak olan projelerin büyük oranda yüzde 20 öncesinde tıkanması demek oluyor. Son olarak, bugüne kadar Kickstarter’da yer alan projelerin yüzde 44’ü başarıyla sonuçlanmış bulunuyor.

:: Kickstarter hakkında neler düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam