Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

10 Ücretsiz WordPress Eklentisi

Ana sayfa /

Son yılların en büyük internet fenomenlerinden biri olan kişisel bloglar, popülaritesini gün geçtikçe arttırıyor. Artık birçok ortalama internet kullanıcısının en azından bir tane blog’unu bulabilirsiniz. Bu tabii ki yararlı ve güzel bir şey. Öte yandan hemen herkesin bir blog’unun olması, blog sahiplerinin önünde büyük bir zorluk olarak duruyor.

 

Reklam
Reklam

Kişisel blogların bu yaygınlığını bir kenara bırakırsak, herkes kendini kitleler tarafından takip ediliyor olarak hissetmek istiyor. Bunu sağlayabilmeniz için okurlara birçok yenilik sunmanız gerektiğini unutmayın. İyi tasarlanmış bir site, fonksiyonel kullanımıyla birlikte her zaman diğerlerinden daha önde yer alır.

{pagebreak::CMS Ve BLOG}

CMS Ve BLOG

İçerik Yönetim Sistemi (Content Management System, CMS) kullanmak, verilerinizi ve kullandığınız araçları düzenleyip, yazılarınızı paylaşmak için en yaygın yolların başında gelir. Daha önce duymamış olanlar için söyleyelim, WordPress adlı komünite de, en popüler CMS’lerden biridir. Birçok blog kullanıcısı, bloglarını WordPress altyapısıyla internete sunmaktadır. Popülerliğinin sebeplerinden bazıları da, kolay geliştirilebilir olması ve blog sahibine zorluk çıkartmamasıdır.

Bu altyapının içerisinde blogunuzu geliştirebileceğiniz, okunabilirliğini arttırabileceğiniz 4000 adet plug-in bulabilirsiniz. İhtiyaçlarınıza ve isteklerinize göre aradığınız birçok hizmeti bu plug-in’ler sayesinde bulabilmeniz mümkün. Sizler için bu plug-in’lerin arasından en yararlı olduğunu düşündüğümüz 10 adet plug-in’i inceleme altına aldık.

{pagebreak::5 Temel Özellik}

5 Temel Özellik

Birçoğumuz, herhangi bir web sitesine girdiğinde, farkında olmasak da beş temel kısma dikkat ederiz: “Hakkımızda” ve “İletişim” sayfaları, arama kutusu, RSS kaynağı ve site haritası. Son zamanlarda tarayıcıların sahip olduğu gömülü arama özelliği sayesinde arama kutusunun eksikliği affedilebilir olsa da yine de bir sitenin en çok kullanılan işlevlerinin başında gelmektedir.

RSS konusunda da WordPress otomatik olarak kendisi gerekli ayarlamaları yapıyor olmasına rağmen tüm içeriklere uygulanabilir değil. Geriye üç önemli özellik kalıyor: “Hakkımızda” ve “İletişim” sayfalarıyla birlikte site haritası. Site haritasını da plug-inlerle kolayca geliştirebilirsiniz.


Bu eklentilerle blogunuza yazdıkça, popülariteniz artacak

NOT: Bu plug-in’leri denerken karşılaşabileceğiniz teknik aksaklıklara karşı önleminizi almanız gerektiğini hatırlatalım. Plug-in’ler WordPress 2.8 versiyonu ile test edilmiştir.

{pagebreak::Dagon Design Form Mailer}

Dagon Design Form Mailer

Takipçilerinizin sizinle e-posta adresinizi teşhir etmeden iletişime geçmelerini sağlayabilirsiniz. Bu iş için birçok farklı plug-in bulunmakta. Bu plug-in’ler sayesinde web formları yaratıp, e-posta adresinizi spamcıların bir numaralı hedefi olmaktan kurtulabilirsiniz. Bahsettiğimiz bu plug-in’ler arasında en iyilerinden bir diğeri de WP Contact Form‘dır. Biz ise kullanım kolaylığı olsun, beraberinde getirdiği diğer özellikler olsun Dagon Design Form Mailer’ı tavsiye ediyoruz.

Eklentiyi indirmek için tıkla

{pagebreak::Dagon Design Sitemap Generator}

Dagon Design Sitemap Generator

Bu iki Plug-in sayesinde site haritasını en pratik yoldan, ayrıntılı bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Plug-in’in arkasındaki ekip yine Dagon Design. Basit birkaç HTML tag’ını da ekledikten sonra plug-in kullanılabilir hale geliyor. Her yeni içerik eklendiğinde, kolayca site haritasında da yerini alıyor, böylece site haritanızın yönetimini yaparken çeşitli zorluklardan kurtulmuş oluyorsunuz.

Eklentiyi indirmek için tıkla

{pagebreak::Google (XML) Sitemaps Generator}

Google (XML) Sitemaps Generator

Site haritası konusunda bir diğer tavsiye edebileceğimiz Plug-in ise Google (XML) Sitemaps Generator. Bu eklentinin WordPress uyumlu versiyonunda Google aramalarında daha iyi sonuçlar almanız sağlanmış oluyor. XML altyapısıyla hazırlanılan plug-in’de yalnızca sitenizin keşfedilebilirliği artmış olmuyor, ayrıca kırık linkleri, erişilemeyen sayfaları size hatırlatarak temiz bir site imkanı sunuyor.

 

Eklentiyi indirmek için tıkla

{pagebreak::Google Analyticator}

Google Analyticator

Blogunuza kim nereden gelmiş, en çok ziyaretçiyi nereden alıyorsunuz bunları herkes öğrenmek ister. Bunun için Google bizlere çeşitli hizmetler sunuyor. Tüm bu verilere ve daha fazlasına Google Analyticator sayesinde ulaşabiliyorsunuz. Bu plug-in’den yararlanmak için tek yapmanız gereken Google Analytics’e ücretsiz üye olmak ve plug-in’i aktif hale getirmek. Böylece sizin ihtiyacınız olan birçok bilgi, elinizin altında olacak. Günde kaç kişinin sitenize girdiğinden tutun da, takipçileriniz hangi tarayıcıyı kullanıyor, hatta hangi işletim sistemine sahipler hepsini öğrenebilmeniz mümkün.

Eklentiyi indirmek için tıkla

{pagebreak::Simple Tags}

Simple Tags

2007 yılında yayınlanan WordPress 2.3 ile birlikte etiketleme (tag) özelliği de kullanıcıların hizmetine sunulmuştu. Bu sayede yazarlar, yazılarını etiketleyerek ulaşılabilirliklerini arttırıyorlar. Ne var ki Simple Tags adlı plug-in’i kullanmadan bu etiketleme olayını n kaymağını tam anlamıyla yiyemeyebilirsiniz. Simple Tags, bize etiketleri yönetme, topluca etiketleri düzenleme ve otomatik etiketleme gibi imkanlar sunuyor.

WordPress 2.8 ile birlikte CMS’nin işlevselliği geliştirildi ve kategorileştirme özelliğinin içine ek araçlar eklendi. Bu sebeple etiketlemeleri yaparken Simple Tags plug-in’ini kullanmamanız, blogunuz için büyük kayıp olarak nitelendirilebilir.

Eklentiyi indirmek için tıkla

 {pagebreak::All in One SEO Pack}

All in One SEO Pack

Arama Motoru Optimizasyonu (Search Engine Optimization, SEO), birçok geliştrici için çok önemli bir nimettir. SEO sayesinde sitenizin Google sıralamasını yükseltebilir ve erişilebilirliğinizi büyük ölçüde arttırabilirsiiz.

Sadece Google değil, bütün arama motorlarının blogunuzu daha kolay bulması için bu plug-in ile SEO işlemlerini hızlandırabilirsiniz. All in One SEO Pack ile sitenize ait bir kısa bir açıklama metni tanımlayabilir, blogunuza ve her yazınıza ayrı anahtar kelimeler ekleyerek potansiyel takipçilerinizi blogunuza çekebilirsiniz.

Eklentiyi indirmek için tıkla

{pagebreak::10 Exec-PHP}

Exec-PHP

WordPress, son derece becerikli bir script dil olan PHP ile yazılmış olduğundan bunun faydalarını sonuna kadar kullanıyor. Ne var ki PHP kodları direkt olarak blog yazılarında kullanılamıyor. Bunun önüne geçebilmek tabii ki sizin elinizde. Exec-PHP adlı plug-in sayesinde PHP kodlarınızı blog yazılarınızın içine gömebilirsiniz. Bu da geliştirilebilirliği son derece arttırır ve daha iyi bir görsellik sağlar. Eğer WordPress’in otomatik yazı formatını pasif hale getirip, PHP’nin yazı formatını ve araçlarını aktif hale getirmek istiyorsanız yine Exec-PHP’ye başvurmanız gerekiyor. Anlayacağınız Exec-PHP plug-in’i olmazsa olmazlardan.

 

Başlangıçta varsayılan ayar olarak WordPress, PHP kodlarını pasif halde getiriyor. Bunun sebebi biraz da güvenlik endişeleri. Kötü amaçlı kullanıcılar, PHP kodlarını kullanarak, kötü emellerini gerçekleştirebilirler. WordPress bunun önüne geçebilmek için PHP kodlarını varsayılan olarak pasif hale getirmiş durumda. Dolayısıyla bu plug-in’i yüklerken, kötü amaçlı kullanıcıların sizin bilgisayarınızla haşır neşir olmaması gerektiğini unutmayın.

Eklentiyi indirmek için tıkla

{pagebreak::NextGen Gallery}

NextGen Gallery

Bu plug-in ile birlikte blogunuzun multimedya özelliklerini geliştirebilirsiniz. Fotoğraf-video yükleyip bunların yönetimini sağlamak NextGen Gallery ile oldukça kolay. WordPress 2.5 ile birlikte kullanıcıların hizmetine sunulan kütüphane küçük ölçekte işinizi görebilir fakat büyük düşünen bir blog sahibiyseniz NextGen Gallery kullanmanız şart.

 

NextGen, görselleri HTTP veya FTP aracılığıyla hem grafik hem de Zip formatında blogunuza yüklemenize imkan sağlıyor. Görselleri galeriye eklediğinizde her görselin kendi başlığı, tanımı, anahtar kelimeleri ve bunların yanında Exif, IPTC ve XMP bilgilerini ayarlayabiliyorsunuz.

Eklentiyi indirmek için tıkla

{pagebreak::Subscribe to Comments}

Subscribe to Comments

Bütün en iyi bloglarda yazarlar sadece kafalarından geçen düşünceleri yazmakla kalmaz, diğer insanların görüşlerine de yer verirler. Bunu en iyi nasıl yaparlar? Tabii ki okur yorumları aracılığıyla. Tüm yorumlara ve cevaplara hakim olabilmek için de bir adet plug-in’den yararlanmanız gerekecek.

 

Subscribe to Comments ile birlikte bu işi kolayca halledebilirsiniz. Plug-in, yorumların olduğu forma opsiyonel bir checkbox ekliyor. WordPress normalde okurlar yorum yapmak istediğinde onlardan e-posta adresi istiyor. Plug-in, bu bilgiyi kullanıcıya bırakıyor ve e-posta adreslerine ihtiyaç olmadan yorum yazmalarına olanak sağlıyor.

 Eklentiyi indirmek için tıkla

{pagebreak::AJAX Comment Preview}

AJAX Comment Preview

Hiçbir blog sahibi, yazılarına bir göz atmadan onaylayıp sitede yayınlanmasını sağlamaz. Bu sebepledir ki birçok CMS’te önizlemeyi sağlayan araçlar bulunmaktadır. Bu plug-in ile birlikte aynı imkandan yazılarınıza yapılan yorumlar için de yararlanabiliyorsunuz. Bir takipçi yazıya bir yorum yazdığında, yorumları size ulaşmadan önce kendilerine bir “önizleme” paneli gelecek ve bu sayede daha hatasız yorumlar yollayabilecekler.

 

Umuyoruz bu yazı tüm WordPress altyapısı kullanan blog sahipleri için yararlı olmuştur. Burada yer alan plug-in’ler sayesinde blogunuzu geliştirip üst sıralara tırmanmak ve popülaritenizi arttırmak çok daha kolay. Her ne kadar blogunuzu plug-in’e boğup tüm bu imkanlardan yararlanmak isteseniz de unutmayın ki her şey sizin elinizde.

Eklentiyi indirmek için tıkla

:: Bu eklentiler işinize yarar mı?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam