Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

11.100 Km Uzaktan Yönetilebilen Predator!

Ana sayfa /

Esasında insanların kullandığı teknolojiler, genellikle ilk olarak askeri alanlarda kullanılmış olup, daha sonra son kullanıcı seviyesine inmişlerdir.

Enigma‘dan bilgisayara geçiş evrimi gibi, DARPA ve ARPANET‘ten internete, savaş alanlarındaki telsizlerden, akıllı telefonlara, uydu sistemleri ve GPS‘ten, araç takibine kadar pek çok teknoloji sayabiliriz.

Son günlerde video çekimleri ve eğlence için kullanılmaya başlanan droneların da atası askeri insansız hava araçları

Reklam
Reklam

En gelişmiş insansız hava aracı olan ABD’nin Predator modelleri, 11.100 kilometre öteden kontrol edilebiliyor ve hedefleri yok edebiliyor.

ABD, 1995’ten beri kullanıyor

Yıl 2015, yeni yeni son kullanıcıların eline geçen insansız hava araçlarının çok daha gelişmişi 1995 yılında ABD ordusunda hizmete girmişti.

ABD’deki Nevada’daki askeri üssünden kontrol edilen Predatorler, şimdi Türkiye‘deki İncirlik Askeri Hava Üssü‘ndeler. 

Gelişmiş uydu bağlantı ağı sayesinde, gecikme yaşanmadan 11.100 kilometre öteden komuta edilebilen Predatorler, sadece kalkış için bir, yakınında fiziksel bir operatöre ihtiyaç duyuyor. 

Hem kamera sistemi, hem füze taşıyabiliyor!

Predatorler hem gözetleme / keşif hem de imha görevlerinde kullanılabiliyor. Kanatlarında Hellfire füzeleri bulunan Predatör, ayrıca havadan havaya AIM 92 Stinger füzeleri ve havadan karaya 6 adet Griffin füzesi taşıyabiliyor.

Yani bir adet Predator, hem gözetleme hem havadan yere hem de havadan havaya saldırı gerçekleştirebiliyor.

AN/AAS-52 Hedefleme Sistemi’nin kullanıldığı Predatör’lerde yer alan kızılötesi kameralar ışığa göre kendini ayarlıyor. Duman, sis ve bulutların arasından görüntü alabiliyor. Lazer ışınları ile hedefi gösterebiliyor.

740 km yol ve 16 saat havada kalabilme

Binlerce kilometre uzaktan kontrol edilebilen Predatorler, 740 km gibi geniş bir menzile sahip. Ayrıca bu araçlar, 16 saat havada kalabiliyorlar.

Bir Predator, üzerindeki füzeleri saymazsak yaklaşık olarak 4.5 milyon dolarlık bir fiyata sahip.

:: Predator uçaklar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam