NFT çılgınlığı tüm hızıyla devam ediyor. Bu kez tasarımların sahibi 12 yaşında bir çocuk ve üstelik sanat eserini dudak uçuklatan bir fiyata sattı. Londra’da yaşayan 12 yaşındaki Benyamin Ahmed, okul tatillerinde NFT’ler tasarladı. Weird Whales (Tuhaf Balinalar) adlı bir dizi pikselli sanat eserini geliştirdi.
Weird Whales, Ahmed’in daha az satılan Minecraft‘tan ilham aldığı önceki bir serinin ardından ikinci dijital sanat koleksiyonu. Bu sefer, bilinen bir pikselli balina görüntüsünden ve popüler bir dijital sanat tarzından ilham aldı. Ancak kendi programını kullanarak 3 bin 350 emoji tipi balina koleksiyonunu oluşturdu.
NFT eserini 400 bin dolara sattı
Weird Whales isimli eserini Ahmed, yaklaşık 400 bin dolara sattı. NFT’ler genellikle alıcıya gerçek sanat eserini veya telif hakkını vermiyor. Ancak bu değiştirilemez tokenlar son yıllarda oldukça popüler. 12 yaşındaki Benyamin Ahmed, kazancını kripto para birimi Ethereum ile tutuyor.
Bu arada, Benyamin Ahmed şimdiden üçüncü süper kahraman temalı NFT koleksiyonu üzerinde çalışıyor. Ayrıca balinaları içeren bir “sualtı oyunu” yapmak istiyor. Babası Imran Ahmed, oğlunun telif hakkı yasasını çiğnemediğinden emin. Bununla birlikte, çalışmalarını denetlemek için avukatlar tuttu ve kendi tasarımlarını nasıl markalaştıracağı konusunda tavsiyeler aldı.
BBC‘ye konuşan öğrenci, “Bu alana girmek isteyen diğer çocuklara tavsiyem, kendinizi kodlama yapmaya zorlamayın. Sadece yapabildiğinizin en iyisini yapın.” dedi. Benyamin’in babası Imran, finans alanında çalışan bir yazılım geliştiricisi. Imran Ahmed, Benyamin ve kardeşi Yousef‘i beş ve altı yaşlarında kodlamaya başlamaları için teşvik etti. Çocuklar, bu konuda oldukça avantaja sahipti.
Imran Ahmed, “Biraz eğlenceli bir egzersizdi ama gerçekten iyi olduklarını çok erken fark ettim. Tatil günleri de dahil olmak üzere günde 20 veya 30 dakika kodlama egzersizi yaptılar.” şeklinde konuştu.
Sanat dünyası, NFT piyasasındaki mevcut eğilim hakkında ikiye bölünmüş durumda. Sanatçılar, faydalı bir ek gelir olduklarını söylüyor. Ancak bunların gerçekçi bir uzun vadeli yatırım olup olmadığı konusunda da şüpheler var. Christie’s müzayedecisi Charles Allsopp, BBC News‘e bunları satın almanın “mantıksız” olduğunu belirterek, “Var olmayan bir şeyi satın alma fikri tuhaf.” dedi.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}