Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

2008, Türk Telekom’a Yaradı!

Ana sayfa /

Türk Telekom‘un 2008 konsolide geliri, 2007 yılına kıyasla yüzde 8 artarak 10,2 milyar TL‘ye ulaştı. Türk Telekom’un faaliyet kârı ise 2007 yılına kıyasla yüzde 6’lık bir artış göstererek 2,7 milyar TL olarak gerçekleşti.

2008’in yılsonu itibariyle önemli gelişmeleri;

:: Türk Telekom’un konsolide geliri %8’lik artışla ilk defa 10 milyar TL’yi geçti.

:: Türk Telekom’un faaliyet kârı 2008’de %6 artışla 2,7 milyar TL’ye ulaştı.

:: Türk Telekom’un mobil iştiraki Avea, Vodafone’u yakalıyor; 2008’in 4’üncü çeyreğindeki mobil gelir, Vodafone’un sadece %13 altında; aradaki fark ise 2007 başlarındaki seviyeden %81 düşük.

:: Mobil faaliyet kârı ve gelirleri artıyor; mobil FAVÖK %46 arttı (446 milyon TL’ye ulaştı), gelirler ise %24 arttı (2,113 milyon TL’ye ulaştı)

:: Sabit hat faaliyet kârı ve gelirleri artıyor; sabit hat gelir artışı %5 iken FAVÖK* marjı %47 oldu; bu artışta internet gelirlerindeki %36’lık artışın etkisi oldu.

{pagebreak::Patron Ne Dedi?}

Patron Ne Dedi?

Türk Telekom‘un sonuçları ile ilgili bir değerlendirme yapan Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany aşağıdaki açıklamaları yaptı:

Küresel durgunluğun Türkiye‘yi de etilemesi sonucu 2008‘deki toplam mobil abone artışı yavaşlayarak 2007’deki artışın yarısı oranında gerçekleşti. Mobil pazarın tümündeki bu yavaş büyümeye rağmen Grubumuz, Avea markamız ile mobil abone sayısını 2007 yılıyla aynı oranda artırdı ve son çeyrekte Vodafone ile arasındaki gelir farkını azaltarak, sadece %13‘e indirdi.

2008’in Kasım ayında, tüm Mobil müşterilerinin telefon numaralarını değiştirme kaygısı duymadan telefon operatörünü seçme olanağını sağlayan Mobil Numara Taşınabilirliği sonunda uygulamaya geçti. 2008’de Numara Taşınabilirliği kanalıyla gerçekleşen sonuçlar, müşterilere bu olanağın sağlanmasının yanı sıra, toplam 654 bin kişinin bu yeni fırsatı kullandığını gösterdi. Avea da Numara Taşınabilirliği uygulamasıyla en çok net abone kazanarak Numara Taşınabilirliği lideri oldu.

Sabit hat alanında Grubumuz, müşterilere ödedikleri sabit bir ücret karşılığında artan bir değer sağlamak için son olarak JeTTvel markası altında yeni konuşma paketleri sunmaya başladı.

ADSL hizmetleri kalitesinin, Mobil hizmet kalitesinin ve coğrafi kapsama alanının geliştirilmesine odaklanarak 1.75 milyar TL konsolide yatırım yaptık.

İnternet pazarında ise, TTNET dışındaki diğer İnternet Servis Sağlayıcılarına pozitif fiyat ayrımcılığı sağladık. Kasım 2008’de de bize tamamlayıcı mobil internet hizmeti vermemizi sağlayacak 3G lisans ihalesini başarıyla tamamladık.

Bu yıl sadece Sabit Altyapı Operasyonu birimine, tüm Türkiye genelinde iki binden fazla genç mühendis ve teknisyeni de içeren, 2.640 kişiyi işe alarak rekor seviyede istihdam sağladık.

İlk yarısında halka arzımızı gerçekleştirdiğimiz 2008 yılını, 2009’da da üzerine inşa etmeye devam edeceğimiz, çok iyi bir genel performansla kapattık. Mobil pazarda 2008’in 4’üncü çeyreğinde artan rekabet ortamının devam etmesi bekleniyor olsa da, Şirketimizin 2009’da da başarılı bir yıl geçirmesini sağlayacak temelleri attığımız düşüncesindeyiz.

(*) FAVÖK, genel kabul görmüş muhasebe ilkeleri dışındaki bir finansal performans göstergesidir.

:: Türk Telekom’da işler tıkırında mı dersiniz?

Yorum Ekleyin