7-10 Ocak tarihlerinde gerçekleşen bu fuara 120 000 ziyaretçi katıldı. Global ekonomik kriz’in yaşadığımız bu günlerde bir fuarın bu kadar ilgi çekmesi „Tunel’in sonundaki ışık göründü” gibi yorumların yapılması piyasanın çıkışta olduğu sinyallerini veriyor.
Zaten fuara baktığımızda 20 000 ürün görücüye çıktı. Bu ürünlere bakarak yakın bir gelecekte piyasanın nasıl değişeceğini görmemek elde değil. Bu yüzden bir ürün satın almadan önce CES’in önemli ürünlerine mutlaka bir göz atılmalı.
3D Dünyaya Hoş Geldiniz
CES’ın ağırlıklı konulardan biri 3D teknolojisiydi. Blu-ray 3D teknolojisinden tutun, kameralar, 3D Televizyonlar, HDMI 1.4, WiHD ve Dolby 3D. Sinema’da yaşadığımız 3D deneyimi bu sene evlerde de yaşayabileceğiz.
Özellikle 3D televizyonlar 2010 yılı içinde çok konuşulacak. Neredeyse tüm büyük üreticiler (Sony, Panasonic, Toshiba v.s.) bu teknolojiye geçmiş durumdalar.
Bu teknoloji ile birlikte 3D gözlükler de veriliyor. Sony, yeni nesil 3D televizyonlarla birlikte iki adet Shutter gözlüğü veriyor. Sony LX9 serisi LCD televizyonlar 40, 52 ve 60 inç büyüklüğünde olacak. Toshiba buna karşın RealD ile işbirliğine gidiyor. Toshiba’ın 3D televizyonları RealD formatını destekleyecek.
Samsung, farklı bir yol izliyor. Samsung 7000, 8000 ve 9000 serisi televizyonlarda bir 3D işlemci kullanıyor. Bu işlemci hemen hemen her video görüntüsünü 3D’ye çevirebiliyor. Tabii birlikte gelen gözlüğü kullanmak şartıyla.
Panasonic‘in diğer üreticilerle olan en büyük farkı Plazma teknolojisini inatla kullanması. 50 ve 67 inç büyüklüğündeki televizyonlar 600 Hz teknolojisine sahip olacak. Tabi bu arada OLED teknolojisini de unutmuş değiliz. 3D teknolojisine sahip OLED ekranlar da görücüye çıktı. Fakat bu ekranları yakın bir gelecekte görmeyeceğiz.
2010 yılında, 3D teknolojisini destekleyen birçok ürünle karşı karşıya geleceğiz.
Blu-Ray’de 3D Teknolojisini Sevdi
3D Televizyon aldınız. Peki içeriği nasıl sağlayacaksınız. Bu televizyonlara HD görüntüler gerekiyor. Sony (BDP-S770) ve Samsung’un ardından (BD-C6900) Panasonic‘de (DMP BDT350) Blu-Ray oynatıcılarını 3D teknolojisine yükseltiyor.
Blu-ray Disc Association (BDA) geçen senenin sonuna doğru Blu-Ray 3D teknik değerlerini gün yüzüne çıkarmıştı. Bunun için gerekli olan oynatıcılar 1080p Full HD desteğini sağlamaları gerekiyor. Bu oynatıcılar LCD, Plazma veya Projeksiyon’a bağlanabilmeli. Bu cihazlar oynatıcılarla sorun çıkartmamalı.
Tabi burada arabirim de büyük bir önem taşıyor. 3D teknolojisine sahip olmak için HDMI 1.4 sürümüne sahip olmak gerekiyor. Ürünlerde Ethernet yuvasının olması büyük bir avantaj. da yer alması şartı aranmış. Kablosuz aktarımda Wireless HD 2.0 ile tanışacağız.
Projeksiyon, Monitör ve Dizüstü Sistemler
Monitör ve projeksiyon cihazları üç boyutlu teknolojiye geçmiş durumda. Burada aranan tek şart ürünlerin 120 Hz teknolojiyi desteklemeleri. Fakat 3D teknolojisine geçen farklı ürünler de bulmak mümkün. Panasonic Stereo 3D video kamerasını ilk kez gün ışığına çıkardı.
AVCHD-Codec teknolojisi ile çalışan ve SD bellek kartlarına kayıt eden bu ürün 2010 yılının ilkbaharında piyasaya sürülecek. Oldukça ilgi çeken bu ürün 21 000 Dolar’lık fiyatı ile amatör yönetmenleri şimdiden korkutuyor.
Bu sene bilgisayarlarımız da şenlenecek. Nvidia, masaüstü PC’ler için geliştirdiği 3D teknolojisini dizüstü sistemlerine taşıyor. CES’de gösterilen dizüstü sistemler 120 Hz özellikli ekranlarıyla 3D vision teknolojisine geçmiş durumdalar. Nvidia’nın 3D Vision Shutter gözlüğü sayesinde, filmler ve oyunlar 3D teknolojisinde geçebiliyor.
Nvidia bu alanda başarılı olması AMD’yi de harekete geçirdi. AMD, Cyberlink ile bir işbirliği başlattı. Bu işbirliğinde, Blu-Ray medyalarda yer alan filmler üç boyutlu olarak da gösterilebilecek. Bu medyalarla 2010’un ikinci yarısı ile tanışacağız.
Neticede 2010 yılı içinde 3D teknolojisinden oldukça fazla söz edeceğiz. Monitör, projeksiyon ve masaüstü sistemler için başlayan bu furya, televizyon, Blu-ray ve çeşitli görüntü cihazlarında da sıçrayacak. Ürün satın almadan önce bu teknolojileri mutlaka göz önünde bulundurun.
:: Konu hakkındaki yorumlarınızı bizimle paylaşın?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}