Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

2010 FIFA World Cup South Africa İnceleme

Ana sayfa /

Puan: 8.1/10

Futbol oyunlarının önde gelen isimlerinden FIFA serisini hazırlayan EA Sports, büyük turnuvaları asla kaçırmıyor. Kulüpler bazında UEFA Champions League’i (Şampiyonlar Ligi) rakibi Konami’ye (yani PES) kaptıran firma, milli takımların turnuvalarını asla atlamıyor. Dört yılda bir Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası’nı oyun makinelerimize taşıyan EA, geleneği bozmadı ve 2010 FIFA Dünya Kupası’nı hazırladı.

Futbolun kalbinin Güney Afrika‘da attığı şu günlerde, aynı heyecanı oturma odanızda da yaşamanız söz konusu. 2010 FIFA World Cup South Africa, futbol sever oyuncular için adeta biçilmiş kaftan.

{pagebreak::Kaptanını Seç}

Kaptanını Seç

Yapımın dikkat çeken modlarından biri “Captain Your Country“. Son yıllarda FIFA serilerinde karşılaştığımız ve tek bir futbolcuyu yöneterek (Be A Pro) kariyer yaptığımız modun, Dünya Kupası versiyonu Captain Your Country. İster sıfırdan bir futbolcu tasarlayıp, tipinden saç rengine kadar en ince detaylarıyla uğraşabilir, ister de gerçek bir futbolcuyu seçip, onunla sahaya adım atabilirsiniz.

Belirlediğiniz futbolcu otomatikman takımının kaptanı oluyor. Örneğin Messi‘yi seçtiniz diyelim, genç yıldız Arjantin ile maçlara, kaptanlık pazı bantı ile çıkıyor. Ardından maç başlıyor ve bulunduğunuz mevkiyi bir yandan koruyup, bir yandan da takımınıza maksimum fayda sağlamaya çalışıyorsunuz… Bunun için vereceğiniz paslar, asistler, atacağınız çalımlar ve goller, puanınızı artırıyor… En nihayetinde hedef, takımınızı zirveye taşımak ve kupayı takımınızın kaptanı olarak kaldırmak.

{pagebreak::Senaryo Modu}

Senaryo Modu

Story of Qualifying modu sayesinde, isteyen kullanıcılar bu büyük futbol serüvenine elemelerden başlayabilir. Birebir gerçek gruplarla çıkılan bu yolda, dilediğiniz takımları seçebiliyorsunuz. Ancak burada aslolan, verilen görevi yerine getirmek. Görev kulağa basit gelse de, şartlar çok zorlu. Zira yapmamız gereken maçı çevirmek.

Bunu dakika 86’dan başlatıp, bir de 10 kişi kalmış bir takım ile yapıyorsak, işte o zaman işimiz zorlaşıyor. Senaryo modunun mantığı genel olarak bu, zor bir anda kontrolü size veriyor ve kısıtlı sürede yenik durumdaki takımı kazanan yapmaya çalışıyorsunuz…

{pagebreak::Dünya Kupası Vakti}

Dünya Kupası Vakti

Geldik yapımın bir numaralı turnuvasına. Tamamı lisanslı 32 takım (Oyunda seçilebilecek toplam 199 takım mevcut) ve onları kupaya taşıyacak 10 stadyum 2010 FIFA World Cup South Africa’da mevcut. Ekibinizi belirledikten sonra, turnuva ekranı karşınıza geliyor. Burada fikstür ve oyuncu verileri gibi bilgilere ulaşabilir, hatta kupayla ilgili önemli haberleri takip edebilirsiniz…

 

Sahaya çıkmadan önce kadronuzu belirleyerek ayarlarınızı tamamlıyorsunuz. Ardından yükleme ekranı geliyor ve son yıllarda FIFA’larda karşılaştığımız gibi ekrana antrenman senaryosu geliyor. Siz seçtiğiniz takımın herhangi bir futbolcususunuz ve karşınızda sadece kaleci var. Koşturup durup, dilediğiniz gibi gol vuruşu denemesi yapabilirsiniz. Yükleme tamamlandığında, ekranın altında çıkan uyarıya kulak asmazsanız, bu şekilde antrenman yapmaya devam edebiliyorsunuz…

 

{pagebreak::Sahaya Çıkma Vakti}

Sahaya Çıkma Vakti

Nihayet yeni Dünya Kupası için sahadayız! Oynanışın FIFA 10 ile arasında büyük farklar beslemediğini belirtmek gerek. Hatta FIFA 10’da iyiyseniz, yeni yapımda da kısa sürede başarılı olmanız muhtemel. Ancak FIFA serisine alışkın değilseniz, o zaman sizi oyunun başında zor dakikalar bekliyor demektir.

Paslar ve şutları iyi ayarlamanız gerekiyor zira ön gördüğünüz noktadan çok daha farklı bir yere gidebiliyorlar. O yüzden özellikle analog kolu iyi kullanmalısınız. Açılar ve topun falso alması gibi detayları da çok iyi düşünmek gerek. Aksi halde kesin gol diye baktığınız pozisyonlar bile aut atışı ile sonuçlanabiliyor. Ancak bu topun fiziğinde bir hata değil, aksine vuruş pozisyonu ve hız gibi detayların bir araya gelmesiyle oluşan bir durum.

{pagebreak::Yıldız Futbolcular}

Yıldız Futbolcular

EA’nin Dünya Kupası oyunlarında karşılaştığımız bir ayrıntı da yıldız futbolcular. Güçlü takımlarda bol bol olan bu özel yetenekler, sahada da kendilerini göstermekte zorlanmıyor. Öyle ki, rakip oyuncuları ekarte ederken yıldız futbolcular kolaylıkla pozisyondan sıyrılabiliyor. Standart sporcular ise büyük ihtimalle topu kaptırıyor…

Yeşil çimlerden saha kenarına başımızı uzattığımızda, teknik direktörlerin tasarımlarının yer aldığını görüyoruz. Örneğin Arjantin’i seçtiğinizde, Diego Maradona saha kenarında taktik veriyor. Saçları simsiyah ve pek kilolu gözükmese de, Maradona’nın orada olduğunu görmek güzel bir ayrıntı. Teknik direktörlerin pozisyonlardan sonra verdiği tepkileri izlerken bile ayrı bir keyif alıyorsunuz.

{pagebreak::Taraftar Faktörü}

Taraftar Faktörü

Saha kenarındaki bir başka hoş detay da taraftarlar. Tıpkı teknik direktörler gibi onların da verdikleri tepkiler pozisyonlardan sonra ekrana yansıyor. Bu da sanki televizyonda maç izliyormuşsunuz havası yaratıyor. Görsel olarak saha içindeki futbolcular kadar iyi modellenmemiş olsalar da, güzel birer detay olarak 2010 FIFA World Cup South Africa’ya artı puan yazılıyor.

Futbolcuların birçoğunun gerçeğiyle birebir modellendiği de yapımın bir başka özelliği. Suratlarına bakıp oyuncuların kim olduğunu rahatlıkla anlayabiliyorsunuz. Ayrıca ikili mücadelelerdeki futbolcu animasyonları da göze gayet hoş geliyor.

{pagebreak::Bitiş Düdüğü}

Bitiş Düdüğü

Sesler ve müzikler açısından da 2010 FIFA World Cup South Africa üzerine düşeni yapmakta zorlanmıyor. İçeriğinde 21 ülkeden 28 parçanın bulunduğu yapım, güçlü bir ses sisteminiz varsa saha içinde de tatmin edici işitsel öğeler sunuyor. Bunlara ek olarak Türkiye de dahil olmak üzere, takımların milli marşları da oyunda mevcut.

Genel olarak bakıldığında futbol severler için 2010 FIFA World Cup South Africa yeterince iyi bir tercih. Hem Dünya Kupası atmosferini solumanız, hem de liglerin bittiği şu dönemde kendinizi futboldan uzaklaştırmamanız adına FIFA’nın bu yeni versiyonu gayet başarılı bir seçenek. Eğer bu yapımı atlarsanız, sıradaki futbol oyunları Ekim-Kasım aylarında raflarda yer bulacağını aklınızdan çıkarmayın.

Puan: 8.1/10

:: FIFA World Cup oyunu hakkındaki düşüncelerinizi bizimle paylaşın. Sizce yapım Dünya Kupası atmosferini yansıtmada başarılı mı?

 

Yorum Ekleyin