Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

2010 Virüslerin Yılı Olacak

Ana sayfa /

Bundan yaklaşık 10 yıl önce, virüsler ve sanal suçlar sadece programcıların ego tatmini ya da kötü şakalar olarak tasarlanıyordu. Ancak günümüzde yapılan araştırmalar,başta malware olmak üzere birçok kötücül yazılımın organize suç örgütlerinin elinde olduğunu gösteriyor.

İnternet güvenlik yazılımları üreten AVG Technologies, 2010 yılında yaşanacak virüs tehditleri için bir rapor hazırladı. Bu araştırmaya göre hacker‘lar,  masum insanları kandırmak için en çok doğal felaketler ve hüzünlü olaylardan faydalanıyor.

Yıllardır kötü niyetli kişiler zararlı kod ve internet siteleri aracılığı ile doğrudan ya da dolaylı olarak masum kullanıcıların kimlik bilgilerini çalıyor, verilerini ele geçiriyor. Sosyal ağların giderek daha fazla kullanılması kimlik hırsızlığını da oldukça artırdı. Örneğin gelen spam mesajlar sayesinde insanlar Nijerya‘da bir diktatörün kurbanlarına yardım ettiklerine inanıyor. 

Reklam
Reklam

En yaygın olan yöntem ise, elektronik posta yoluyla yayılan piyango ya da indirim kazandınız içerikli mesajlar. Hacker’ların kimlik bilgisi ele geçirmek için kullandığı en komik yöntem ise sahte avutkarlar tarafından yollanan miras haberleri oluyor. 

Kriz sonrası dönem hacker’ların işine yarıyor

Mısır‘da ölen dedenizden büyük miras kaldı ama tehit için kişisel bilgileriniz lazım misali olan bu elektronik postalar nedeniyle çok fazla dikkatsiz kullanıcının başı yanmış.

 

Kimlik hırsızları sosyal ağlar ile ya da bilgisayarınıza erişim sağlayarak hakkınızda bilgi dosyalarına ulaşabilir, böylece kişisel bilgilerinizi çalabilirler. Kimlik hırsızları bir kez tüm bilgilerinize sahip olduğunda internet üzerinden alışverişlerde kredi kartı bilgilerinizi kullanabilir.

Şu sıralar çok popüler olan ve World of Warcraft tarzı online oyunlar da hacker’ların ilgi alanına giriyor. Kötü niyetli bu kişiler bu tarz yapımlardaki kullanıcı isimlerini ve şifrelerini dahi çalıyor ve en favori oyunlarınızdaki kazançlarınıza ulaşabiliyor. Daha sonra ise mahdurlardan karakterlerini geri vermek karşılığında fidye talebinde bulunuyor. 

Hacker’ların oluşturduğu botnetlerin bir parçası haline gelen bilgisayarınız, kaynaklarınızı ve internet bant genişliğinizi spam göndermek, virüslü internet sayfaları, yasadışı yazılım yükleme, film, müzik, çocuk pornografisi vs. gibi tehlikeli işlemler için kullanıyor.

2010’da tehditler giderek artacak

Şirketin raporuna göre 2010 yılında siber suçlular paravan web sitelerine daha önem verecek. Günü birlik aktif olan bu sitelerde, ünlü bir yıldızın öldüğü ya da dünyayla ilgili önemli bir olayın yaşandığına dair sahte haberlere yer veriliyor.

Kullanıcı metindeki, fotoğraf ya da videoya tıkladığı zaman ise bilgisyarlarındaki bilgiler hacker’ların eline geçiyor. 2009‘un başında AVG araştırmacılarının raporladığı zehirli internet tehditlerinin yüzde 60‘ı bir günden yüzde 75‘i ise 30 günden az bir süre aktifti.

 

Kötü niyetli kişiler ayrıca hazırlanan güvenlik önemleri ve platformlar için de kendini geliştiriyor.  Şu anda yaygınlaşmakta olan İnternet 2.0 için sanal korsanlar bir birlerine eğitim bile veriyor.

Firma özellikle gelişmekte olan ülkelelerin bu tarz tehditlere daha çok açık olduğunu belirtti Ayrıca AVG‘ye göre, yaşanan ekonomik kriz nedeniyle birçok kuruluş ve kişi sanal güvenliğe daha az önem vermeye başladı. Kriz sonrası dönem de ise sanal korsanların saldırıları giderek artacak.

:: Hacker’ların yöntemlerine karşı açık gözlü müsünüz? Sahte postaları ve web sitelerini gerçeklerinden ayırabiliyor musunuz?

 

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam