Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

2010 Yılında Bu Siteleri Konuşacağız

Ana sayfa /

Sizler için özenle seçip hazırladığımız Haftanın Web Siteleri adlı bölümümüzü, bu sefer özel bir konuya adadık. İnternet artık hayatımızda o kadar büyük bir yer tutuyor ki, web sayfalarının sahipleri bir anda dünyanın sayılı zenginlerinden biri haline gelebiliyor.

2010 sosyal ağların yılı

Bu hafta siz okuyucularımız için 2010 yılında popüler olmasını beklediğimiz sitelerin bir listesini çıkarttık. Bu adreslerin bazıları büyük yatırımların ürünü bazıları ise amatör tasarımcıların ellerinden çıktı.

İçinde bulunduğumuz bu yıl, sosyal ağların sırtında yükselecek. İşte ücretsiz müzik dinlemenin yolundan, kaliteli videoların adresine kadar 2010 yılına damgasını vuracak web siteleri.

 {pagebreak::Sorun aydınlanın sosyalleşin }

Sorun aydınlanın sosyalleşin

Yaşadığımız çağın en büyük sorunu yan yana çalıştığımız insanları bile gerçekten tanımak için sosyal ağlara ihtiyacımız olması. Bu yıl popüler olmasını beklediğimiz ilk site de aynı mantıkla kurulmuş.

Formspring.me adlı site arkadaşlarınıza ya da tanımadığınız kişilere soru yazmanız için tasarlanmış. Buradan istediğiniz kişinin profiline, kişi bilginiz dahilinde ya da isimsiz olarak soru yazabiliyorsunuz.


www.formspring.me

O kişi de, gelen soruları cevaplıyor. Şimdilik sadece Facebook‘la ortaklaşa çalışabilen bu site yakın gelecekte daha fazla sosyal ağa sıçrayacak.

Popüler olacak çünkü, insanları gerçekten tanıyacak ve soru soracak cesaretimiz yok böyle sanal paravanlar lazım.

{pagebreak::Twitterız Twittersınız Twitterlar}

Twitterız Twittersınız Twitterlar

Hemen, bu site zaten popüler demeyin. Facebook karşısında, Twitter daha emekleme aşamasında. İnsanların, fikirlerini ya da daha çok özel yaşantılılarını birkaç satırlık anlık iletiye sığdırdığı site 2010 yılında büyük bir patlama yaşayacak.


www.twitter.com

Biraz yıldız falı gibi dursa da, sitenin alt yapısı için yaptığı yatırımlar ve yenilikler bu konudaki en büyük artıları.

Kendini daha halktan biri göstermek isteyen ünlüler sayesinde site 2010’un en popüler sosyal ağlarından biri olacak. Ne de olsa Bill Gates bile Twitter sayfası açtı.

{pagebreak::Bedava müziği herkes sever }

Bedava müziği herkes sever

Ülkemizde hala online olarak yayınlanan müzikler bile korsan sayıla dursun, yurt dışındaki yeni moda streaming servisleri. Ülkemizde en çok bilinen örneği Youtube olan bu servislerde, müzik ve filmleri tam olarak bilgisayarınıza indirmiyorsunuz.


www.grooveshark.com

Grooveshark adlı sitede, müzik konusunda müthiş bir arşivle bu hizmeti veriyor. Türkçe de dahil hemen hemen her şarkıyı burada bulabiliyorsunuz. Üstelik stream süresi çok kısa ve parçaların ses kalitesi çok iyi.

Sayfanın ara yüzünden kolayca kendinize bir play list oluşturabiliyorsunuz. Her parçayı, arşivlemek başkalarına yollamak ve hatta telefon melodisi olarak indirme şansınız da var.

Amazon ve iTunes sayesinde bu parçaları indirebiliyorsunuz da.

{pagebreak::YouTube’un gizli kalmış rakibi }

YouTube’un gizli kalmış rakibi

Ünlü video paylaşım sitesi YouTube belki bu konudaki ilk sayfa değil ancak içlerinde en popüler olduğu da kesin. Bunu bir de birçok ülkenin yasaları da eklenince, Youtube’a ulaşmak çok daha önemli bir hal aldı.

Ancak bu sitenin çok sağlam rakipleri var. Vimeo.com’da bunlardan biri. Sayfa HD yayın yapma özelliğiyle YouTube’a büyük bir fark atmıştı.


www.vimeo.com

Ancak Vimeo’yu diğer video paylaştım sitelerinden ayıran en büyük özelliği ise, hem sıkıştırma formatlarını hem de filmlerin içeriğini denetlemesi. Kendi tabirleriyle hiçbir çöpe izin vermiyorlar.

Siteye eklenen sosyal ağ eklentileriyle birlikte, Vimeo 2010’da yılardan beri hazırladığı sessiz ve derinden ilerlemesini zirvede tamamlayacak.

{pagebreak::Parlayan arama motoru}

Parlayan arama motoru

Google ve Yahoo‘nun tüm aramalarımıza cevap verdiği zamanlar geride kaldı. Bu motorlar interneti bırakıp eğlence ve teknoloji sektörüne girdiler. Hala aktif olsalar da, arama sonuçları eskisi kadar hedef odaklı değil.


www.bing.com

Piyasadaki boşluğu doldurmak isteyen Microsoft ise Bing ile büyük hedefler peşinde. Geçtiğimiz yıl firmanın büyük yatırımlar yaptığı arama motoru, meyvelerini bu yıl verecek.

Hızlı ve basit arama hedefleyen Bing, resim arama konusunda ise bir hayli iddialı. İlginç arka planlarıyla da göze hitap etmeye çalışan sitenin adını bu yıl çok duyacağız.

{pagebreak::Haritalar dijitalleşti Google yükseldi }

Haritalar dijitalleşti Google yükseldi

Google’ın büyümesinin en iyi yanı, Gmail ve Maps gibi ücretsiz hizmetler de sunması. Google Maps son yıllarda yaptığı gelişmelerle fazlasıyla kullanışlı hale geldi.


maps.google.com

Dünya çapındaki hemen her adresi buradan aratıp bulabiliyorsunuz. İstanbul gibi büyük bir şehirde, ilk kez gideceğiniz yerleri bulmak için artık bakkallara uğramanıza gerek yok.

Adres tarifi, resimler bu site tarafından veriliyor. Mobil eklentileriyle birlikte Google Maps 2010’un parlayan yıldızlarından biri.

{pagebreak::Sanal resim albümü revaçta olacak }

Sanal resim albümü revaçta olacak

Flickr‘da uzun süredir sessiz ve yavaş şekilde ilerleyen sitelerden biri. Ancak popüler rakipleri hep sabit kalırken Flickr kendini geliştirdi. Bu yatırımların sonucunda bu sayfa 2010‘da hayatımızda daha büyük yer edecek.


www.flickr.com

Fotoğrafları birçok farklı boyutta, yayınlayan, onlardan albüm oluşturan ve gelişmiş arama sistemi Flickr’ın en büyük artılarından.

Son dönemde eklenen video özelliği ve sosyal ağ altyapısının giderek gelişmesi de siteyi popüler yapacak diğer etkenler.

{pagebreak::Kral öldü yaşasın yeni kral }

Kral öldü yaşasın yeni kral

Rapidshare için 2009 yılı pekiyi geçmedi. Yasadışı içerik paylaşımı yüzünden aldığı uyarıları ticarette dökmek isteyen paylaşım sitesi, kullanıcılarını hiç memnun etmedi.


http://hotfile.com

Premium üyelerine bile uyguladığı kota uygulamaları sitenin tahtından olmasına neden oldu. 2010 yılında ise bu tacın yeni sahibi Hotfile.com olacak.

Türkçe desteği de bulunan site 400 MB dosya upload’una izin vermesi ve şimdilik kota uygulamaları yapmaması sayesinde, kullanıcılar tarafından tercih ediliyor.

:: Bu siteler içerisinde en çok hangisini beğendiniz? Sizin 2010’da popüler olacağını düşündüğünüz siteler hangileri?

 

Yorum Ekleyin