Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

2011’de Bu Tabletler Konuşulacak

Ana sayfa /

2010 daha çok akıllı telefonların ve mobil yazılımların yılı oldu. Peki ya 2011? Gelişmeler gösteriyor ki yeni yılda mobil dünyayı akıllı telefon ve mobil işletim sistemlerinin yanında tablet haberleri de fazlasıyla meşgul edecek.

Birçok üretici şimdiden tablet hazırlıklarına başlamış, hatta yeni tabletlerine dair bir takım detayları paylaşmış durumda. Yazımızda mobil işletim sistemlerine dair muhtemel tablet bilgisayar projelerini bir araya getirmeye çalıştık. Şimdi gelin olası tablet projelerine birlikte göz atalım.

{pagebreak::iOS}

iOS

iPad ile tablet bilgisayar alışkanlığını çok farklı bir düzeye çeken Apple, yakaladığı başarıyı sürdürmek adına yeni yılda bir tablet bilgisayarı daha pazara sunmuş olacak. Şimdiden söylentileri hızla yayılan iPad 2’nin en çok merak edilen ayrıntısı ise ekran çözünürlüğü.


Birçok tüketici tarafından fazla büyük bulunan iPad’in 10 inçlik ekranı, iPad 2 ile küçülecek mi bu konuda kesin bir şey söylemek güç. Ancak yeni iPad’in çok daha modern bir yapıda olacağı muhakkak. Beklentiler en azından cihazda USB portunun bulunacağı yönünde.

{pagebreak::Android}

Android

Samsung’un Galaxy Tab’i pazara sunması aslında Android için de filmin koptuğu yer oldu. Apple’ı bile tedirgin edecek düzeyde bir başarı yakalayan Samsung Galaxy Tab, iPad’in açtığı yolda emin adımlarla ilerleyerek olası Android’li tabletlere ışık tutuyor.

Android 3.0 ile tümüyle tabletler esas alınarak geliştirilmiş bir arayüz hazırlayacağı söylenen Android ekibinin bu konudaki çalışmalarını çoktan neticelendirdiği de gelen duyumlar arasında. Android 3.0 ne zaman gelir bilinmez ancak şimdiden Motorola, LG, Dell, HTC gibi mobil dünyanın dev isimleri, iPad’in karşısına Android’in gücüyle dikilmeye hazırlanıyor.

{pagebreak::MeeGo}

MeeGo

Nokia ve Intel ortaklığında geliştirilen MeeGo’nun en önemli gücü hiç şüphe yok ki iki farklı alanın lider isimlerinin ellerinde yükseliyor oluşu. Dünyanın en çok satan cep telefonu üreticisi Nokia ile işlemci pazarının güçlü ismi Intel, bugüne kadarki tüm tecrübelerini MeeGo’ya aktarıyor.

Nokia’nın bugüne kadar yaptığı tüm yatırımın en önemli meyvesi konumundaki mobil işletim sistemi, bugün mobil dünyada kullanılan birçok patentin sahibi konumundaki Nokia’ya çok şey borçlu. Açık kaynak kodlu mobil işletim sistemine sahip bir akıllı telefonun 2011 içersinde pazara sunulacağı muhakkak ancak beklentiler bir ya da birkaç tabletin gelebileceği yönünde. Nokia başta olmak üzere, Dell, Lenovo, Acer gibi isimler de MeeGo kullanacak tabletleri pazara sunabilir.

{pagebreak::webOS}

webOS

Palm, oluşturduğu mobil işletim sistemi webOS ile gerçekten çok başarılı bir işe imza attı. Her ne kadar bu başarı firmanın HP’ye satılmasını engelleyemese de eminiz webOS ekibi HP bünyesine girmiş olmaktan da pek mutsuz değildir. Zira HP, Palm’ın ekibini neredeyse hiç tasfiye etmeden çalışmalarına olanak tanımıştı.

Küçük kopmalar olsa da webOS ekibi eski projeleri üzerinde de çalışmaya devam ediyor. Yeni akıllı telefonların yanı sıra Palm markasını taşıyan webOS’li bir tablet pek uzakta değil. Bunun yanında HP’nin de yine kendi üslubunca webOS’li bir tablet hazırlayabileceği gelen bilgiler arasında.

{pagebreak::Windows}

Windows

Bundan birkaç sene önce sorulsa eminiz ki birçok kullanıcının aklına, tablet bilgisayar denilince Windows gelirdi. Ancak hızla değişen dünya bu konuda Microsoft’u epey geri plana itti. Her ne kadar Windows 7 tabletler konusunda ciddi uyumluluk optimizasyonlarına sahip olsa da Windows 7 kullanan bir tablet konusunda pazarı heyecanlandıracak bir gelişme olmadı.

2011 tabletlerin yılı olacak dedik. O halde Microsoft’un payına düşen bir şeyler de olacaktır muhakkak. Asus dışında bir markanın henüz somutlaşmış bir tablet projesi ufukta görünmüyor. Ancak Microsoft bu alanda en iddialı isimlerden biri olacaktır kuşkusuz.

{pagebreak::BlackBerry}

BlackBerry

PlayBook ile tablet dünyasına hızlı bir giriş yapan RIM, BlackBerry adını verdiği tabletini 2011’in ikinci ayı içersinde pazara sunmuş olacak. Firma ve hatta mobil işletim sistemleri adına ciddi yenilikleri beraberinde getiren PlayBook, QNX temelli işletim sistemi ile maksimum performans minimum güç ihtiyacı gibi iddialı bir ayrıcalığa sahip.

BlackBerry telefonlar ile tam uyumlu çalışan tabletin eğlenceden de taviz vermiyor oluşu, BlackBerry’nin değişen yüzüne gösterilebilecek en somut örnek olsa gerek. Henüz kesinleşmiş bir bilgi yok ancak BlackBerry PlayBook 2 için de RIM’in şimdiden bir çalışma olduğunu tahmin etmek pek de güç olmasa gerek. Görülen o ki Şubat ayındaki MWC 2011 çok canlı geçecek.

 

:: Siz 2011’de bir tablet alacak olsanız hangi platformu tercih ederdiniz?

 

Yorum Ekleyin