Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

2011 Yılının En İyi 10 Elektrikli Aracı

Ana sayfa /

Elektrikli araçların kat edeceği yola baktığımızda iki farklı tür karşımıza çıkıyor. Bunlardan ilki hibrit araçlar. Bizde öncelikle hibrit araçları kullanmaya başlayacağız. Hibrit (melez) otomobillerin amacı sıkışık trafikte, düşük hızlarda benzin motoru yerine elektrik motorunu kullanarak 0 emisyon salınımı sağlamak.

Elektrik motorunun çalışması için gerekli enerji benzin motoru çalıştırıldığı zamanlarda ya da frenleme sırasında akülere şarj edilerek sağlanır. Dolayısıyla bu araçların elektriğe bağlanarak şarj edilmesi gibi bir gereksinim yoktur.

İkinci tür elektrikli araçlarda ise sadece elektrik motoru bulunuyor ve şarj edilen bataryalar sayesinde elektrik motoruna giden güç sağlanır. Bu araçların belli menzilleri var ve bu menziller bataryaların teknik özelliklerine göre değişiklik gösteriyor.

Reklam
Reklam

Öncelikle Amerika ve Avrupa pazarında piyasa sürülecek elektrikli araçlar yılsonuna doğru ve yeni yılın başlarında da Türkiye’de satışa çıkacak. Bizde siler için 2011 yılı içerisinde piyasaya sürülecek elektrikli araçlardan en popüler 10 tanesini araştırdık. Bakın sizler için hazırladığımız listemizde hangi araçlar var.

Chevrolet Volt

2011 yılının sonlarına doğru piyasaya sürülecek olan Chevrolet Volt, E-REV adı verilen bir teknolojiyle üretilmiş. E-REV‘in tükçe anlamı “Uzun Menzilli Elektrikli Araç” demek. Araç üzerinde 16 kWh, “T” şekilli lityum-iyon akü bulunuyor. Bu yeni tarz akü elektrikli motorunun birincil derecedki enerji kaynağı.

Volt’un üzerindeki Akü ile sadece 60 km gidebiliyorsunuz. Eğer akü’nün enerjisi biterse Volt’un ikinci motoru devreye giriyor. Bu motor benzin veya E85 Etanol ile çalışıyor ve akünün şarj edilmesi için kullanılıyor. Yani ek motor tekerleklere güç iletmiyor.

Chevrolet Volt’u 230 voltluk bir güç çıkışına bağlayarak 3 saatten daha kısa bir sürede tamamen şarj edebiliyorsunuz. Volt’un elektrikli motoru 150 beygir gücünde ve saatte 161 km hız yapabiliyor. Volt’un 0’la 100 km arasındaki hızlanma süresiyse yaklaşık 8,5 saniye. Bu değer benizli araçlara nazaran oldukça iyi.
{pagebreak::Nissan Leaf}
Nissan Leaf

Nissan Leaf batarya olarak 90kWh‘dan fazla güç üretme kapasitesine sahip inceltilmiş lamine lithium-ion pil kullanıyor. Aracın elektrikli motoru 80kW motor gücü ve 280Nm tork üretimine sahip. Tam şarj ile 160km’den fazla yol menziline sahip olan Leaf, hızlı şarj etme özelliği ile de 30 dakikadan daha kısa bir sürede %80’lik verimlilikte şarj olabiliyor. 

Nissan Leaf’in Amerika’da ki satış fiyatı 32,780 dolardan başlıyor veya araca haftalık 349 dolar ödeme ile sahip olabiliyorsunuz. Beş kapılı aracın beş kişilik koltuk takımı bulunuyor.
{pagebreak::Ford Focus Electric }
Ford Focus Electric

Ford markasının elektrikli araç çözümünün adı ise Focus Electric. Bu aracın tek vitesi bulunuyor. Tek vitesli olduğu için araç çok kısa sürelerde hızlanabiliyor. Otomobil’in üzerindeki pil 240 volt ile 3 ila 4 saat arasında tam olarak şarj olabiliyor. Bir tam dolum ile 160 KM’ye yakın yol yapabilen aracın azami hızı ise 136 km.

Ford elektrikli araç kullanıcılarına da güzel birkaç uygulama sunuyor. Eğer bu araca sahip olacaksanız MyFord uygulamasını cep telefonunuza yükleyebilirsiniz. Bu uygulama sayesin aracın pil durumundan tutunda kapı ve çalışma durumu hakkında birçok bilgiye sahip olabiliyorsunuz.
{pagebreak::Tesla}
Tesla

Tesla marka elektrikli araçlardan bugüne kadar 1000 tane satılmış durumda. Bu araçların hepsi Amerika yollarında kullanılıyor. Tesla’nın Model S adını verdiği aracı 57,400 dolardan Amerika’da satışta.

100 km hıza sadece 4 saniyede ulaşan bu elektrikli aracın 450 kilogramlık lityum iyon pilleri yaklaşık 250 beygir güç üretmek için kullanılıyor. Aracın azami hızı ise 210 kilometre.
{pagebreak::Fisker Karma}
Fisker Karma

90,000 dolarlık Fisker Karma kullanıcısına lüks bir spor araba sunuyor. 20 kWh‘lık lityum iyon bataryaya sahip araç tam dolu bir batarya ile yaklaşık 85 km yol yapabiliyor. 403 beygir gücündeki motora sahip araç 4 yolcu için tasarlanmış. Bu aracın sedan modeli ise 201 yılında piyasada olacak.

{pagebreak:: Toyota Prius Plug-in Hibrid (PHV)}
Toyota Prius Plug-in Hibrid (PHV)

Amerika’da ve Avrupa’da testleri süren araç 2011 yılı itibariyle Türkiye’de de satışa sunulacak. 5 kWh’lık bataryaya sahip araç bu bataryanın tam doldurulması halinde 30 km‘ye yakın yol yapabiliyor. Bu kısa mesafe yüzünden Toyota bu aracı hibrit bir çözüm olarak piyasaya sürecek. Toyota’dan verilen bilgiye göre 2012 yılında da RAV4 EV model elektrikli araçları kullanıcılarla buluşacak.

{pagebreak::Honda Fit EV}
Honda Fit EV

2012 yılında seri üretimine başlanacak aracın fiyatı ise yaklaşık 30,000 dolar olacak. Şu anda ara. Google ve Stanford Üniversitesi tarafından test ediliyor. Aracın bataryası konusunda ise çalışmalar sürüyor. Son olarak verilen bilgilerde lityum iyon pil kullanılacağı söyleniyordu. Fakat bu batarya türü önümüzdeki günlerde değişebilir.

{pagebreak::Mitsubishi I}
Mitsubishi I

Mitsubishi’nin elektrikli araçlar konusunda yaptığı çalışmaların ürünü ise “I”. Japon iMiEV firmasının ortaklığıyla üretilen araç 2012 yılında piyasada olacak. 30,000 dolardan satışa sunulacak aracın beş kapısı bulunuyor.

16 kWh güze sahip lityum iyon bataryaya sahip olacak aracın tam dolu pil ile alacağı maksimum yol ise 120 km civarında olacak. Minik yapısıyla dikkat çeken aracın tekerlekleri de 5 inç çağında.
{pagebreak::Smart Fortwo ED}
Smart Fortwo ED

Smart markasının elektrikli araç çözümü olan Fortwo ED, Tesla’nın batarya paketini kullanıyor. 2013 yılında satışa sunulacak arabanın testleri devam ediyor. Mercedes’in yaklaşık 45,000 Dolardan satışa sunacağı ürün farklı batarya seçenekleriyle satışa sunulacak.

Bataryalar ürünün fiyatıyla doğru orantılı. En iyi bataryaya sahip Smart Fortwo ED modeli tam dolum ile yaklaşık 190 kilometre yol yapabiliyor.
{pagebreak::Think}
Think

EnerDel, Valmet ve Kleiner Perkins firmalarının ortak yapımı olacak Think bu yılın sonlarına doğru ilk olarak Avrupa’da piyasaya sürülecek. Oldukça küçük yapıdaki aracın dört kişilik olduğunu söylemeliyiz.

Aracın azami hız saatte 110 km. 0 ila 80 arasını 16 saniyede alan bu aracın bataryasının tek dolum ile 160 km yol alacağı söyleniyor. 1038 kg ağırlığındaki aracın batarya ağırlığı ise 260 kg.

:: En beğendiğiniz elektrikli aracı bizimle paylaşın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam