Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

2011 Yılının En İyi Oyunları

Ana sayfa /

Geride bıraktığımız bir koca yıl içerisinde piyasaya sürülen en iyi oyunlar hangileri oldu dersiniz? Aldıkları inceleme notları ve oyuncu yorumlarına göre sizler için en iyi on oyunu listeledik. Aralarında bir sıralama yapmayı uygun görmediğimiz için karışık olarak sizlere sunuyoruz.

Battlefield 3

Yılın en iyi grafikli oyunu olarak karşımıza çıkan Battlefield 3 ile başlayalım. Bu yılın en büyük savaşı aslında Battlefield 3 ile Modern Warfare 3 arasında yaşandı ve piyasaya sürülene dek hangisinin daha iyi olacağı bir tartışma konusu oldu.

Ardından Battlefield 3 piyasaya sürüldü ve senaryo konusunda biraz zayıf kalmış gibi görünse de, oldukça başarılı ses, atmosfer ve grafikleriyle yılın en iyi oyunları arasına girmeyi başardı.

{pagebreak::2}

Modern Warfare 3

Battlefield 3’ten bir ay kadar bir süre sonra piyasaya sürülmesine rağmen satış rakamlarında Battlefield 3’ü ikiye hatta üçe katlamayı başardı. Bunun sebebi tabii ki sahip olduğu sadık oyuncu kitlesiydi.

Grafikleri Modern Warfare 2’den çok az daha gelişmiş bile olsa Modern Warfare 3 yine satış rekorları kırmayı başardı. Oyun kesinlikle kötü değildi. Özellikle senaryosuyla da ön plana çıktı. Yılın mutlaka oynanması gereken oyunlarından biri tabii ki Modern Warfare 3.

{pagebreak::3}

The Elder Scrolls V: Skyrim

Skyrim piyasaya sürüldükten hemen sonra, sosyal hayatlarımız sekteye uğradı. Bizleri eve kapatmayı başaran ve Skyrim dünyasında yaşatan yeni Elder Scrolls, yılın belki de en iyi oyunuydu.

Devasa bir dünya üzerinde, kişiselleştirilebilen karakterleriniz sayesinde her oynayana başka bir deneyim sunan Skyrim, önümüzdeki birkaç sene boyunca sürekli olarak kendini tekrar tekrar oynatmayı başaracaktır.

{pagebreak::4}

Assassin’s Creed: Revelations

İstanbul‘da geçiyor olması tabii ki bizim için büyük bir artıydı ama yine de oynamamıza sebep olan unsur yalnızca bu değildi. Ubisoft‘un göz bebeği olan Assassin’s Creed serisi için yaratılan senaryonun bu kadar başarılı bir öyküye sahip olması en önemli etkendi.

Ne grafikler, ne eskiyen animasyonlar ne de dövüş sistemi bizleri oyundan alıkoyamadı. Ezio‘nun son macerasında onunla birlikte olduk. Eğer oynamadıysanız, çok şey kaçırmışsınız demektir.

{pagebreak::5}

Batman: Arkham City

İşte bir yılın oyunu adayı daha. Arkham Asylum ile harika bir çıkış yakalayan Rocksteady Studios’un “Masterpiece” olarak adlandırılabilecek bir eser yarattığını söylemem gerekiyor. Açık dünyanın sınırlarını zorlayan Arkham Asylum kesinlikle oyuncuya Batman gibi yaşama şansı tanıyordu.

Yan karakterler, öykünün klişelerden uzak ve gizemlerle dolu havası, harikulade grafikleri ve benzer oyunlara ders niteliğinde gösterilebilecek olan dövüş mekanikleri sayesinde, bir kez bitirmek değil, defalarda oynamak isteyeceğiniz bir oyundu Batman: Arkham City.

{pagebreak::6}

inFamous 2

Açık dünya oynanış demişken, inFamous 2‘den bahsetmemek olmaz. Serinin devam oyunu ile birlikte ortalığa bir görsel şölen çıktığını da göz ardı etmemek gerek.

Kontroller konusunda harika bir iş çıkarılmış ve oyunda herhangi bir şekilde zorluk çekmeniz mümkün değil. Sürekli olarak değişen dövüş mekanikleri ve karma sistemine göre sahip olduğunuz yeteneklerin değişime uğraması takdire şayan işler olmuş. Hem de oyun tamamen Türkçe.

{pagebreak::7}

Uncharted 3: Drake’s Deception

Ne dersiniz devam oyunları ve devam filmleri ile ilgili “kötü” imajı yıkılıyor olabilir mi? İnanın Uncharted 3: Drake’s Deception‘ı oynadıktan sonra bu konuda bana hak vereceksiniz.

PlayStation 3 platformunda geliştirilen en iyi grafikli oyun olarak gözümüze çarpan Uncharted 3, Naughty Dog‘un kıymetlisi. Serinin diğer oyunlarına nazaran daha çok yakın dövüş ve yumruk yumruğa kavgaya önem vermesi oynanış konusunda yeni bir soluk olmasına imkan tanımış.

{pagebreak::8}

L.A. Noire

Tamam, Team Bondi’nin batışı bu oyunla yaşandı belki ama L.A. Noire‘ın ne kadar başarılı bir oyun olduğunu görmemek imkansız.

Motion Scan adı verilen yeni mimik yakalama sistemi sayesinde bugüne dek görülmemiş karakter animasyonlarıyla karşılaştık. Yeri geldi o mimiklerden karşımızdakinin yalan söylediğini farkettik. Başka hangi oyunda karşınızdaki yutkunarak konuştu diye yalan söylediğini anlayabilirdiniz ki?

{pagebreak::9}

Gears of War 3

Xbox 360 sahipleri için bu yılın en çok beklenen oyunlarından biriydi. Tabii Modern Warfare 3’ü saymazsak. Yine bir devam oyunu ama “devam oyunları kötü olur” klişesini bir kez daha yıkmayı başardı.  Epic Games gerçekten çok başarılı bir oyun hazırlamış.

Evrim geçiren düşmanlarımız sayesinde serinin diğer iki oyununa kıyasla oldukça farklı bir oynanış sunan Gears of War 3, Xbox 360 sahibiyseniz zaten bu yazıya gerek bile kalmadan oynadığınız bir oyun olmuştur muhtemelen.

{pagebreak::10}

Limbo

Indie yani bağımsız oyunlar kategorisinden çıkmasına rağmen, harika bir çıkış yakalayan Limbo, konsolların ardından PC için de Steam üzerinden piyasaya sürüldü ve Heart of the Darkness havasında bir macera oyunuyla karşılaştık.

Akıllıca hazırlanmış bulmacaları, insanı içine hapseden depresif havası ile birleşince ortaya Limbo çıkıyor. Bugüne dek gördüğümüz en iyi “Adventure” yani macera oyunlarından birisi.

Bu yazı Murat Sağlam‘ın katkılarıyla hazırlanmıştır.

:: Yılın oyunlarından hangilerini oynadınız?

Yorum Ekleyin