Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

2011’in Büyük Teknolojik Olumsuzlukları

Ana sayfa /

2011 yılı sosyal medya ve mobil platformlar için oldukça hızlı geçti. Aynı zamanda oyun dünyasında da büyük gelişmelere sahne oldu. Tabii her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük hatalar yapıldı.

Gelin birlikte 2011 yılında yaşanan büyük teknolojik hatalara göz atalım. Örneğin Sony açısından 2011 yılı oldukça sıkıntılı geçti diyebiliriz. O zaman işe Sony ve PSN‘in kapanışı ile başlayalım.

Not: Engadget‘a kaynak için teşekkürler.

Reklam
Reklam

Sony – PSN’in çökmesi

Bu yıl Sony açısından gerçekten de pek iyi geçmedi. Özellikle PSN‘e yapılan Anonymous saldırıları ve ardından bilgilerin çalınması, bu da yetmezmiş gibi bir de PSN‘in neredeyse iki aylık süreçte kapalı kalması Sony‘e ağır bir darbe vurdu denebilir.

Tabii ki dev firma bir yumrukla yıkılacak değil. Önce PSN‘de yaşananlar için kullanıcılarından özür diledi ardından da PSN’i eskisinden daha sağlıklı bir hale getirdi. Oyunculara ücretsiz olarak sunduğu oyunlar arasında inFamous ve Little Big Planet vardı.

Son olarak 17 Aralık 2011 günü PS Vita‘yı Japonya‘da piyasaya sürerek çok büyük olmasa da bir ivme kazanmış oldu.

{pagebreak::1}

iPhone 5’in duyurulmaması

Apple firması açısından da 2011 yılı genel olarak iyi geçse de Steve Jobs‘ın ölümü firmayı derinden sarstı. Son lansmanda herkes iPhone 5 beklerken iPhone 4S‘in duyurulması ve iPhone 4‘ün yalnızca donanımsal açıdan güncellenmiş versiyonu olarak üretilmesi herkesi hayal kırıklığına uğrattı.

Aslında pazarlama stratejisi açısından oldukça stratejik ve doğru bir hamleydi. Tüm dünyada iPhone çılgınlığı hızla tırmanırken iPhone 4 sahibi olmayanlara iPhone 4S satmak şahsi düşünceme göre harika bir strateji oldu.

Yine de herkes iPhone 5 bekliyordu ve beklenen gerçekleşmedi. Apple hayranlarını ters köşeye yatırdı diyebiliriz.

{pagebreak::2}

HP, WebOS ve TouchPad

HP‘nin en büyük hatalarından biri WebOS oldu. Firma WebOS’u hazırlayıp piyasaya sürdükten kısa bir süre sonra, gelen aşırı olumsuz inceleme ve yorumların ardından, işletim sisteminin fişini çekmeye karar verdi.

İşletim sistemiyle birlikte piyasaya sürülen TouchPad‘in aldığı olumsuz incelemeler üzerine HP, Web OS‘tan desteğini çekti ve TouchPad’in fiyatını yurtdışında 99$ seviyesine çekerek en çok satan ikinci tablet olmayı başardı.

{pagebreak::3}

Jawbone – Up

Jawbone firması ürettiği Bluetooth kulaklıklar ve mikrofonlarla tanınıyor aslında. Sürpriz bir kararla Up ismindeki bileziği duyurdular ve takan kişinin günlük uyku, egzersiz ve yemek gibi alışkanlıklarını kayıt altında tutacağı düşünülüyordu.

Fakat hiç de öyle olmadı. Dünyanın dört bir yanından saçmalık derecesinde kısa pil ömrü ve yalnızca iOS cihazlarla çalışabilmesi gibi nedenlerle şikayetler yağdı. iOS dışında hiçbir platforma destek vermemesi ve hatta çevrimiçi bir kayıt etme özelliğinin bile olmaması, bileziklerin sonunu hazırladı.

{pagebreak::4}

Research in Motion (RIM)

2011 yılının bitmesini Research in Motion firmasından daha çok isteyen bir firma yoktur herhalde. Kanadalı akıllı telefon ve tablet üreticisi açısından gerçekten zor bir yıl oldu.

Pazar payının Android ve iOS platformları tarafından emilmesini PlayBook ile yeni işletim sistemleri BBX‘in yere çakılması izledi.

Sistem problemleri mi dediniz? RIM, BIS adlı sisteminde de uzun süren problemler yaşadı. Kullanıcıları mağdur eden bu internete bağlanamama problemi, iş dünyasında oldukça fazla kullanılan BlackBerry akıllı telefonların pazar payının düşmesinin nedenlerinden biriydi.

{pagebreak::5}

Nintendo 3DS Circle Pad Pro

3DS, Nintendo‘nun tam olarak hazırlamadan piyasaya sürdüğü ilk cihaz değil aslında. Tabii ki firmanın oyun dünyasında sahip olduğu krediyi göz önüne aldığımızda, tolere edilebilecek bir hata denebilir.

Firma mağdur olan kullanıcıları önce fiyat kırarak, ardından özür dileyerek ve ücretsiz oyunlar dağıtarak kendini affetirmeyi başardı.

Ancak donanımsal düzenlemelerin de istendiği kadar başarılı olmadığını söylemek gerek. Şubat ayında Circle Pad Pro sonunda kullanıcılara lütfedilecek. CPP‘nin aşağıdaki resimde de görebileceğiniz gibi aleti tümden saran bir plastik parçası olduğunu ve yurtdışı fiyatının 20$ olacağını da belirtelim.

{pagebreak::6}

HTC Thunderbolt’un pil ömrü

HTC Thunderbolt‘un piyasaya sürülmesinin ardından birçok seveni olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Donanımsal açıdan oldukça başarılı bir hamleydi.

Fakat öyle bir problemi vardı ki, akıllı telefonun hızla duvara çarpmasına neden oldu. Eğer internette “HTC Thunderbolt‘un pil ömrü” diye arama yapacak olursanız, birçok kişinin bu konuda ne kadar şikayetçi olduğunu görebilirsiniz.

İki buçuk ile dört saat arası pil ömrüne sahip olan HTC Thunderbolt, bu yılın en büyük fiyaskolarından biri oldu. HTC firması ekstra bir pil eklentisini piyasaya sürse de, telefonun şeklini tamamen değiştiren bu eklenti pek de hoş karşılanmadı.

{pagebreak::7}

Duke Nukem Forever

Duke Nukem 3D‘nin ne zaman piyasaya sürüldüğünü hatırlıyor musunuz? Hatırlamayanlar için hemen hatırlatalım 1996 yılındaydı.

Devam oyunu olması beklenen Duke Nukem Forever ise ilk kez duyurulduğunda takvimler 1997 yılının nisan ayını gösteriyordu ve 1998 ya da 1999 yıllarından birinde piyasada olmasına kesin gözüyle bakılıyordu.

Fakat aradan geçen on beş yıllık süreçte önce 3D Realms tarafından “tamamlandığında” piyasaya sürüleceği söylendi. Üç kez el değiştirdikten sonra 2K Games ve Gearbox Software tarafından piyasaya sürüldü. Yıllardan 2011‘di ve şubat ayıydı.

Grafikleri ve animasyonları oldukça yetersiz olan oyun, Duke havasındaki senaryosu ve esprili diyaloglarıyla hayranları tarafından hoş karşılandı ama oyun dünyasının geri kalanından büyük tepki aldı. Kısacası bir efsane yere çakılmıştı.

:: 2011’de yapılan en büyük hatalar nelerdi?

 

 

 

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam