2013 model Range Rover, İstanbul Kongre Merkezi’nde yapılan özel bir etkinlikle Türkiye’de tanıtıldı. Yeni araç tamamen yenilenmiş ve selefine göre %39 daha hafif.
Range Rover dünyanın ilk alüminyum monokok gövde yapısına sahip. Bu da 420 kg.’a kadar ağırlık tasarrufu, dolayısıyla yakıt tasarrufu sağlıyor.
Dördüncü kuşak
40 yıldır üretilen Range Rover‘ın dördüncü kuşak bu modeli İngiliz mühendisler tarafından tasarlanarak ve geliştirilmiş. Hafif arazi aracı oldukça çevik ve düşük CO2 emisyonu sağlıyor.
Gelişmiş hız sabitleyiciler
Yeni Range Rover 2013’te, alışagelmiş hız sabitleyici (cruise control) özellikleri oldukça geliştirilmiş. Örneğin ayağınızı gazdan çekip frene attığınızda devreden çıkan cruise control özelliği, ani frenleme yapmanız gereken acil durumlarda aracı daha hızlı yavaşlatmak için ekstra özel bir basınç uyguluyor ve araç çok daha hızlı yavaşlıyor. Yine aracın bir diğer özelliği ise, barındırdırdığı sensörler sayesinde cruise control özelliğinde seyrederken takip mesafesini koruması, hatta öndeki araç yavaşladığı ya da durduğu anlarda, otomatik olarak hızı da düşürmesi. Bu özellik olmadığı anlarda ayağımızı gazdan çekip frene atarak ani frenleme yapmak gerekiyordu. Fakat şimdi belirlediğiniz takip mesafesine göre Range Rover önündeki diğer aracı algılayıp otomatik olarak yavaşlıyor. Sensörler önde bir araç tespit etmediği takdirde, araç yine ayarlayacağınız sabit hıza geri dönüyor.
3D ses sistemi
Aracın ses sistemi de kendisi gibi oldukça güçlü. Bu kadar uzun, geniş ve ferah bir araba için açıkçası benim beklentim 6 kolonlu bir ses sitemiydi. Fakat Range Rover‘da 4 kolon ses sistemi var ve oldukça tatmin edici. Meridian adı verilen özel teknoloji sayesinde 3 boyutlu ses desteği araçta geliyor.
Araç son derece konforlu. Tasarımda İngiliz esintilerini bolca görüyoruz, ısıtmalı direksiyon oldukça şık ve neredeyse tüm hakimiyeti size bahşediyor. Seyir esnasında ön konsolla ilgilenmek zorunda kalmıyorsunuz.
Bununla birlikte aracın bagaj özellikleri dikkatimi çekti. Araç, teknolojinin nimetlerinden yararlanmış ve çoğu aksam elektronik. Örneğin arka bagajınıza eşya yerleştirirken, arka koltukları yatırmak için arka kapılara yönelmenize gerek yok. Bagajın arkasındayken tek bir tuşla, arka koltukları otomatik olarak yatırabiliyorsunuz.
Yine bagajdaki bir diğer özellik ise, güvenlik amaçlı. Örneğin bagaj kapanırken elinizi sıkışabilecek bir yere koydunuz. Bagaj kapanırken, buradaki algılayıcılar devreye giriyor ve ufak bir engelleme durumunda bagajın kapanması otomatik olarak duruyor. Bu gibi akıllı özellikler, fark yaratan ince detaylar.
Bu arada, aracın yükseklik seçenekleri de eski modelde 2 adetken, 2013 modelde 3’e çıkmış. Örneğin aracınızı garaja park ederken araç yüksekliğini düşürebiliyor, kayalık bir arazideyken aracın yüksekliği arttırabiliyorsunuz. Bu noktada hızseverler de unutulmamış, örneğin otobanda araçla belirli bir hızı yakaladıktan sonra Range Rover 2013 hem performans, hem de yakıt tüketimini olumlu etkilemek için otomatik olarak kendini 1-2 cm. düşürüyor.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}