Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

2014 Yılının En İyi Mobil Oyunları

Ana sayfa /

2014 yılı mobil oyun piyasası için oldukça başarılı geçti denilebilir. Özellikle firmaların kendi aralarındaki yarışı, bizim mobil cihazlarımızda daha iyi oyunlar oynamamızı sağladı.

:: 2014’e damga vuran oyunları sizler için sıraladık…

 

Reklam
Reklam

Bir çok firma bu işin artık konsol ve PC’de olduğu kadar önemli bir sektör olduğu bilincine varmış gözüküyor. Bizde sizler için 2014 yılında gittikçe kalitesi artan ve 2014’e damgasını vuran, tamamı hem iOS, hem de Android işletim sistemlerinde ortak olarak çalışabilen bu mobil oyunları sıraladık. Gelin birlikte sizin için hazırladığımız bu geri sayıma göz atalım…

10. Tiny Thief

Sevimli bir hırsızla ilerlediğiniz oyunda, yapmanız gereken; istenilen objeleri toplayıp, kullanıp, düşmanlarınıza gözükmeden ya da gözüktüğünüz taktirde, düşmanlarınızı etkisiz hale getirerek bölümü tamamlamanız. Oyunda özellikle bazı bölümlerde göremediğiniz ancak toplamanız, kullanmanız gereken, gizlenmiş, farkedilmeyecek kadar ufak objeler sizi zorlayabiliyor. Ancak oyun iç açıcı grafikleriyle sizi diğer oyunlar gibi strese sokmuyor. Bir diğer püf nokta da oyunda aldığınız objeleri doğru sırayla kullanmalı ve oyunda mantıklı bir sıraya göre hareket etmelisiniz. Yoksa sevimli hırsızımız yakalanabilir ya da bölümü tam bitiremeyebilirsiniz. Kullandığınız objelerle birlikte düşmanlarınızdan kaçmak için yaptığınız eylemlerin animasyonları için bile bu oyun ilk 10’a girebilir.

#video_8102#

Tiny Thief oyununu iOS cihazlarınıza buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Tiny Thief oyununu Android cihazlarınıza buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

{pagebreak::2}

9. XCOM: Enemy Within

XCOM daha önce, Enemy Unknown ile 2012 yılının en iyi strateji oyunu ödüllerini almıştı, Enemy Within‘de Enemy Unknown’ın ek paketi olarak sunuldu. 2K’in oyunlarını ne zaman mobil cihazıma indiricek olsam aklımda hep bir şüphe olur çünkü hem pahalıdır hem de beklenini sunamayabilir. Özellikle 2K serisine ait basketbol oyununu, değişik kontrol şekilleriyle mobilde mahvettiler. Daha önce Xbox’ta, Ps3’te ya da PC’de oynadığımız bu oyunda tıpkı diğer oyunlarda olduğu gibi mobil platform için yeniden şekillendirildiği için ben de yine korkarak indirdim. Oyunu oynadığımda kontrollerinin gayet güzel olması beni şaşırttı. İlk kez verdiğim paraya acımadım. Oyunda amacınız ekibinizi doğru yönlendirerek düşmanlarınızı alt etmek. XCOM bilgisayarda ya da konsolda çok önce çıkan bir oyun olsa da mobil oyun piyasasında 2014’te yerini aldı. Tabi fiyat olarak biraz oyuncuları üzse de XCOM Enemy Within bu seneye damgasını vuran oyunlar arasında.

#video_8103#

XCOM: Enemy Within oyununu iOS cihazlarınıza buradan 14.99 tl karşılığında indirebilirsiniz.

XCOM: Enemy Within oyununu Android cihazlarınıza buradan 16.22 tl karşılığında indirebilirsiniz.

{pagebreak::3}

8. Tales From The Borderlands

Oyunda aşırı özgürlüğü seven birisi olarak; bu tarzda ya da bu türde oyunları pek sevmiyorum. Oyuncuların büyük çoğunluğu, yöneltilen bir soru cümlesine seçeceği bir cevap ile karakterinin otomatik olarak hareket etmesinden ziyade karakterinin kendi isteği doğrultusunda, bulunduğu mekanda hareket etmesini tercih eder. (Bu yüzdendir ki GTA açık dünyası ile oyuncuya bıraktığı özgürlüğün meyvesini günbegün toplamaya devam etmektedir.) Ancak oyunları sadece kendi tercihlerimize göre ya da çoğunluğa göre inceleyemeyiz. Bunun haricinde, bir oyunu incelerken grafik, ses, oynanabilirlik, kontroller dışında kurgu ve senaryo gibi önemli noktaları da atlamamak gerekir. Biraz daha objektif olarak yaklaşınca Telltale oyunlarındaki kurgu, senaryo ve sizi içine çeken hikaye neredeyse hiç bir oyunda yok. Bu oyunda tipik bir Telltale oyunu. Çizgi grafiklerle, 3 boyutlu grafiklerin birleştiği oyunda seçimlerinize göre senaryo üzerinde size verilecek tepkiler ve alacağınız cevaplar değişebiliyor. Oyun hikayesi ve üzerinde zaman harcanan senaryosu ile 2014’ün hitlerinden.

#video_8104#

Tales From The Borderlands oyununu iOS cihazlarınıza buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Tales From The Borderlands oyununu Android cihazlarınıza buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

{pagebreak::4}

7. Threes!

Esasında orjinalinden sonra benzeri çok yapıldı. Her ne kadar benzerleri ücretsiz ve kendisi ücretli olsa da hiç birisi Threes!’in yerini tutmadı. Gerek arkaplan renkleri, gerek her sayının kendine ait karakteri, gerek müzikler ve sayıları birleştirirken çıkan ses efektleri ile Threes! ücretsiz olan diğer rakiplerinden sıyrılıyor. Zaman zaman Android kullanıcıları tarafından oyunun açılmadığı yorumu yapılsa da çoğunluğun bu tarz şikayeti bulunmamakta. Ayrıca oyunun yapımcısı olan Sirvo‘nun izlediği esprili yaklaşım oldukça hoşuma gidiyor. İndirimleri bile komik olan Sirvo’nun Threes!’ini şu an indirirseniz %33,3333333333 oranında kara geçebilirsiniz.

#video_8105#

Threes! oyununu iOS cihazlarınıza buradan 4.29 tl karşılığında indirebilirsiniz.

Threes! oyununu Android cihazlarınıza buradan 2.29 tl karşılığında indirebilirsiniz.

{pagebreak::5}

6. HearthStone: Heroes Of Warcraft

İlk olarak Pokemon daha sonrasında da Magic kartlarıyla gerçek hayatta kart oyunu oynamaya başlayan birisi olarak söylüyorum, HeartStone: Heroes Of Warcraft bu senenin tartışmasız en iyi kart oyunu. Biliyorum şu an Magic oyununu indiren arkadaşlar bana kızacak belki ama bu oyunu indirmenizi ve daha önce kart oyunu oynamayanlar için bile ne kadar basit bir şekile indirgendiğini görmenizi isterim. Oyunda karakterlerin kendine özgü dialogları dikkat çekerken, savaş esnasındaki görsel efektler ve ses efektleri, bir kart oyunu için oldukça etkileyici olmuş. Yüzlerce kart toplayabileceğiniz oyun şu an ücretsiz. Sanırım, birisi çıkıp daha iyisini yapana kadar HeartStone:Heroes Of Warcraft store’larda en iyiler, öne çıkanlar listelerinde gözümüze çarpmaya devam edecek. Bu arada tek kötü haber oyunu iOS cihazlarınızda şu an için sadece iPad’ten oynayabiliyorsunuz, Android cephesinde ise cihazınızın 4.0 ve üzeri olması yeterli.

#video_8106#

HearthStone: HOW oyununu iOS cihazlarınıza buradan  ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

HearthStone: HOW oyununu Android cihazlarınıza buradan  ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

{pagebreak::6}

5. Crossy Road

Açtığınızda direk oyuna başlayabileceğiniz, tek parmağınızla rahatlıkla oynayabiliceğiniz, arkadaşlarınızla puan yarışı içerisine girebileceğiniz, tüm basitliğine rağmen eğlenebileceğiniz, bu yılın en keyifli oyunu bana kalırsa zıplayan meşhur tavuğuyla Crossy RoadHipster Whale‘in geliştirdiği oyunda amacınız seçtiğiniz karakterle mümkün olduğu kadar uzağa gidebilmek. Oyunda seçtiğiniz çeşitli karakterler için çevre görselleri değişebiliyor. Detaylı incelemesinde de bahsettiğimiz Crossy Road gibi retro grafikleriyle ve harika ses efektleriyle telefonunuzda bulunması gereken bir oyun.

#video_8107#

Crossy Road oyununu iOS cihazlarınıza buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Crossy Road oyununu Android cihazlarınıza buradan ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

{pagebreak::7}

4. The Banner Saga

Gerek animasyonlarıyla, gerek görselliğiyle dikkat çeken The Banner Saga bu senenin ilk 5 oyunu arasına girdi. Oyunda sanki 2000’ler öncesinde yapılan bir çizgi film havası var. Son derece stratejik davranmanız gereken oyunda, rakipleriniz sizi zorlayabiliyor. The Banner Saga‘da takımınızdaki karakterle, düşmanlarınızı istediğiniz şekilde yok edebiliyorsunuz. İstediğiniz takım arkadaşınızı, istediğiniz yere yönlendirebileceğiniz gibi istediğiniz rakibe, istediğiniz teknikle de saldırmasını sağlayabiliyorsunuz. Oyun içi mekanları, bölüm aralarındaki animasyonları, oyundaki karakterleri ve bu karakterlerin hikayeleri sayesinde The Banner Saga bir çok mobil oyuncu tarafından bu aralar en sevilen oyun.

#video_8108# 

The Banner Saga oyununu iOS cihazlarınıza buradan 20.99 tl karşılığında indirebilirsiniz.

The Banner Saga oyununu Android cihazlarınıza buradan 22.57 tl karşılığında indirebilirsiniz.

{pagebreak::8}

3. Leo’s Fortune

Platform oyunu türünde, bir çok oyun eleştirmeni tarafından en iyi skorları alan oyun, ayrıca apple tarafından, yılın dizayn ödülüne layık görüldü. Leo’s Fortune, ülkemizde dahil olmak üzere bir çok ülkenin store’unda en çok ciro yapan oyunlar arasında yer alıyor. Tüylü, pofuduk ve bıyıklı bir stres topuna benzer kahramanımızın kısa hayat hikayesinden sonra başladığınız oyun oldukça akıcı grafiklere sahip. Amacımız maceradan maceraya atılırken ses tonu etkileyici kahramanımızla, altınları toplamak. Oyunda oynanabilirlik tam anlamıyla mükemmel. Kontroller son derece basit. İçerisinde bulunduğumuz tarihlerde AppStore’da %40, PlayStore’da %80 indirime girdiğini de belirtmek isterim.

#video_8109#

Leo’s Fortune oyununu iOS cihazlarınıza buradan 6.49 tl karşılığında indirebilirsiniz.

Leo’s Fortune oyununu Android cihazlarınıza buradan 2.29 tl karşılığında indirebilirsiniz.

{pagebreak::9}

2. Hitman Go

Oyun ilk store’lara düştüğünde eski Hitman oyuncularının surat ifadesini tekrar tekrar görmek için video çekmeliydim diyorum. Bende dahil olmak üzere oyunun görsellerine bakan herkes büyük hayal kırıklığına uğramıştı. Herkes Hitman’in tıpkı PC’dekikonsoldaki versiyonuna benzer bir oyun beklerken, kutu oyunlarına (board game) benzer resimleriyle bambaşka bir oyun görüyordu. Ancak önyargılı davranmadan indirildiği takdirde; puzzle ve strateji tarzındaki oyunları seven, Hitman karakterine biraz aşina olan birisi için elden düşürülmeyecek bir oyundu Hitman Go. Bir çok kişi, Hitman Go’nun gameplay’ini izledikten sonra oyunun mantığını kavrayınca oyunu satın aldı. Aslına bakılırsa, Hitman oyunlarından amaç olarak tek farkı; daha az detay içermesiydi. Oyunda yine tüm Hitman oyunlarında olduğu gibi; sizden istenilen objeleri toplamanız ve düşmanlarınızı atlatarak sizden istenilen noktaya gitmeniz gerekiyor. Bu işi yine oyundaki gibi gerek sessizce sıvışarak hallediyorsunuz gerek düşmanlarınızın icabına bakarak. Oyunun satrancı andıran bir yapısı da yok değil, doğru hamleyi ya siz yapıp bir taşı yani düşmanınızı eksiltiyorsunuz ya da yanlış hamle yapıp tek taşınızı yani Hitman’i kaybediyorsunuz. Tabi diğer taşları yani düşmanlarınızı yanlış hamle yapmaya zorlayacak objelerde oyunda mevcut. Hitman Go kesinlikle listenin tepelerinde olmayı hakeden bir oyun.

#video_8110#

Hitman Go oyununu iOS cihazlarınıza buradan 10.49 tl karşılığında indirebilirsiniz.

Hitman Go oyununu Android cihazlarınıza buradan 1.99 tl karşılığında indirebilirsiniz.

{pagebreak::10}

1. Monument Valley

Yılın oyunu hiç kuşkusuz Ustwo stüdyosunun hazırladığı Monument Valley. Oyunun görsellerini incelediğinizde, inanılmaz bir aksiyon yokmuş gibi gözükse de; kendi içerisinde değişebilen, aynı zamanda size optik ilizyonlar sunabilen, 3 boyutlu bir labirent yaratıp, bu labirenti de bir bina tasarımına aktarmak kolay değil. Kargaların ipuçları verdiği oyunda, beyaz şapkalı bir prenses ile istenilen bitiş noktasına gitmeye çalışıyoruz. Tabi bu esnada sizi zorlayacak bulmacaları çözmeniz, duvarlarda değişik açılarda yürümeniz, optik ilizyonları keşfetmeniz ve hareket eden objeleri doğru yöne doğru sırada çevirmeniz gerekli. Oldukça kafa yorulması gereken Monument Valley’i, sıradan zeka oyunlarından ayıran en güzel yönü; size herşeye farklı bir açıdan bakmayı öğretmesi… 

#video_7873#

Monument Valley oyununu iOS cihazlarınıza buradan 8.49 tl karşılığında indirebilirsiniz…

Monument Valey oyununu Android cihazlarınıza buradan 5.47 tl karşılığında indirebilirsiniz…

{pagebreak::11}

Seçtiğimiz oyunları beğenmeyen, “Listede, şu oyun da olsa iyi olurdu” diyen arkadaşlarımız tabi ki olacaktır. Ancak sadece şunu belirtmek istiyorum; seçimleri yaparken dikkat etmemiz gerekliydi, lütfen yorum yaparken siz de bunları göz önüne alın. 

Umarım 2014 yılında, mobil oyunlarda gerçekleşen gelişmenin, 2015’te ivmesi daha da artar ve mobil cihazlarımızda daha keyifli oyunlar oynarız. Herkese şimdiden iyi seneler…

::Dikkat ettiğimiz koşulları da göz önüne aldığınızda, listeye girmesini istediğiniz bir oyun var mıydı?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam