Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

2020’nin en iyi blog platformları listesi

Ana sayfa / Teknoloji Haberleri

Blog yazmanın popülaritesinin geçtiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Zira artık pek çok internet sitesinin altyapısı WordPress gibi platformlara bağlı. Yani aslında klasik blog tutma olayı kişisel internet sitesi kurmaya dönüşmeye başladı desek yanlış olmaz. İş olarak yapılmasının yanında hobi olarak blog yazıları yazmak isteyenler için de pek çok platform bulunuyor. İşte bu yazımızda sizler için 2020’nin en iyi blog platformları listesini hazırladık.

2020 yılının şimdiye kadarki en iyi dizileri

Sizler için 2020 yılının en iyi dizileri listesi hazırladık. Farklı türlerden dizileri izlemeyi sevenler için bu liste iyi gelecek.

2020’nin en iyi blog platformları

Bazı bloglar bağımsız siteler olarak karşımıza çıkarkan bazıları çok daha büyük, kurumsal bir internet sitesi olabiliyor. Blog yazmaya nereden başlamalıyım? Diye soranlar için hazırladığımız liste:

Blogger

Eski blog yazarlarının yazı hayatlarının başladığı Blogger, eskisi kadar popüler olmasa da bir zamanların WordPress’iydi denebilir. Blogger platformuna ücretsiz üye olabiliyor kolay arayüzü sayesinde kolaylıkla kendinizi adapte edebiliyorsunuz.

Ücretsiz kullanımının yanında blogspot.com alan adını ya da ayrıca özel bir alan adı seçeneği sunuyor. Aynı zamanda esnek bir şekilde değiştirilebilen şablon seçenekleri sunmasıyla kişiselleştirmek de kolay.

Google’a bağlı olduğu için bloğunuz hakkındaki trafikleri Google Analytics dahil olmak üzere diğer Google hizmetleriyle entegre bir şekilde kullanabilirsiniz. 1999 yılından beri kullanımda olan Blogger, Google’ın sevilen servisleri arasında yer alıyor.

Artıları: Blogger’ın ücretsiz ve kolay bir arayüz sunması en büyük artısı.

Eksileri: Alıştıktan sonra diğer platformlara geçiş zor.

WordPress

Şu anda dünyanın en popülerleri arasında yer alan WordPress, herhalde internet siteleri ya da bloglarla uğraşan birisiyseniz illaki duymuş olduğunuz bir platform. Gerçekten de pek çok yazılımcı, web tasarımcı ve benzer ilgi alanlara sahip kişiler ücretsiz temalarının fazla sayıda olması, pek çok sitenin altyapısının bu sisteme bağlı olması, panel kullanımı ve sürekli aldığı güncellemeler ile daha da gelişen bu platformu çok seviyor ve tercih ediyor.

WordPress’i diğerlerinden ayıran şey kullanım kolaylığı ve istediğiniz gibi özelleştirebilmeniz. Kolayca bir blog sayfasına sahip olabilirken, seçtiğiniz ya da kendi oluşturduğunuz özel temanız ile platformu bir anda alışveriş sitesine çevirebiliyorsunuz. Birkaç tıklama ile sitenin kurulumunu yapmak oldukça kolay.

Devasa uzantı havuzunun yanında WordPress, eğer kafanıza bir şey takıldığında detaylı bir rehber sunmasıyla da en büyük avantaj kazanıyor.

Artılar: Çoğu hosting sağlayıcısı WordPress’e özel planlar sunuyor böylelikle site kurmak isteyenler için bile profesyonel çalışma yapmak oldukça kolay hale geliyor. Temalar ve eklentiler olmak üzere binlerce uzantıya erişim sağlıyorsunuz. Aynı zamanda sürekli yeni güncellemeler geliyor ve geri kalmıyorsunuz. Öğrenmesi oldukça kolay.

Eksiler: Blog temasını düzenlemek özellikle de yeni başlıyorsanız zor olabilir zira açık kaynaklı olduğu için ücretsiz olarak sunulan bazı düşük kalitede temalar ve eklentiler bulunabiliyor. Bunun yanında belki de en acımasız yönü ücretsiz plandaysanız para kazanamıyor oluşunuz.

Drupal

Bu özel platform kurumsal seviye internet siteleri arasında popüler bir konumda bulunuyor. Bunun nedeni ise sunduğu yüksek performans.

Konu blog siteleri olduğunda, Drupal fantastik bir internet sitesi kurmak isteyenler için ihtiyaç duyulan özellikleri sunuyor. Dahili içerik oluşturma işlevinden tutun da düzenleme özellikleri ve diğer aranan tüm özellikler…

Yine de burada karşımıza blog işlevinden uzaklaşan internet sitesine kayan bir yan bulunuyor. Drupal’ın diğer platformlardan ayrılmasına neden olan özelliği ise Telegram’ın WhatsApp karşısındaki en büyük üstünlüğü olan ‘’inanılmaz güvenli’’ olması. Yani Drupal ile kurulan blog sayfaları ya da internet siteleri, güçlü ve güvenli bir duvara kavuşuyor.

Artılar: Kurumsal seviyede güvenlik ve performans sunması bu platformu birkaç adım öne çıkartıyor. Ücretsiz eklentiler sayesinde farklı arayüzlere kavuşuyorsunuz.

Eksiler: Daha çok kişisel bir internet sitesi kurmak isteyenlerin tercih etmesi gereken platform, daha önce yazılım tecrübesi olmayanlar için oldukça zor olabilir.

Joomla!

WordPress ile benzer bir algoritmaya dayanan Joomla! yine en iyi blog oluşturma platformları arasında yer alıyor.

Joomla! Kendi içinde özelliklere sahip olsa da pek çok açıdan WordPress’e benziyor. İki platformun ortak noktası açık kaynak kodlu olmaları ve bu sebeple de çok geniş bir alana sesleniyor olmaları. Bu ortak noktanın yanında Joomla! panel tarafında kendine has geniş ayarlar sunmasıyla bir adım öne çıkıyor.

Daha fazla ayar ve seçenek olması bir yandan iyiyken bir yandan öğrenmeyi zorlaştırabiliyor. Yine de her arayüze alışıldığı gibi Joomla’nın da zamanla alışılamayacak bir yanı yok. Bu platforma kıyasla WordPress veya Drupal insanların tercih ettiği platformlar oluyor bunun nedeni ise Joomla’da uzantılar noktasında eksikliğin olması.

Artılar: Daha fazla ayar sayesinde, istediğiniz kadar özelleştirme imkânına kavuşuyorsunuz. Platform kullanılarak kurulan internet sitelerinin yönetimi daha kolay ve güncellemeleri çok iyi bir şekilde alıyor. Yeni başlayanlar için kılavuz niteliğinde öneriler.

Eksiler: Rakipleri kadar fazla uzantı veya temaya sahip olmaması en büyük eksikliği.

2020’nin en iyi blog platformları arasında kendine yer edinen: Medium

Aslında tam anlamıyla bir blog platformu olmasa da, editörlerin, yazarların, gazetecilerin ve yazı yazmaya ilgisi olan kişilerin toplandığı bir platform Medium. Yazdığınız yazıları paylaştığınız bir sayfanız bulunuyor ve burada başlık düzenlemesi, fotoğraf konumlandırması ya da eğer ücretli plana geçerseniz sayfanızda gerçekleştirebileceğiniz pek çok değişikliği de sunuyor.

Daha seçkin bir kitlenin bulunduğu platform ”blogların dünyası” gibi bir evren sunuyor zira buradaki herkes bir şeyler yazıyor. Ana sayfasında takip ettiğiniz kişilerin yeni yazdığı yazılar ya da o an popüler olan yazılar bulunuyor. Kişisel sayfanızda ise biraz önce bahsettiğimiz gibi ücretli ve ücretsiz planlarda farklı özgürlük alanlarına kavuşuyorsunuz.

Artılar: Ücretsiz planla birlikte, binlerce belki de milyonlarca kişiye ulaşma imkânı sunuyor. Blogların Instagram’ı da denebilir zira burada da popüler olan isimler ve milyonlara ulaşan yazılar var. Çok minimal arayüz, kolay bir şekilde yazılarınızı paylaşma imkânı.

Eksiler: Çok fazla özelleştirilmiyor, sanıyoruz en büyük eksisi bu ancak zaten platform ”minimalizm” odaklı olduğu için bu çok büyük bir eksi olmuyor.

Elbette bu listeyi uzatmaya kalksak çok daha fazla platforma yer vermek durumunda kalırız, ancak farklı yönleriyle öne çıkan 5 farklı platformu sizlere listelemiş olduk. Siz hangilerini kullanıyorsunuz? Yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Yorum Ekleyin