Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

2021 yılında Xbox One satın alınır mı?

Ana sayfa / Xbox One

Xbox One ilk piyasaya çıktığı dönem oldukça başarılı bir performans gösterdi. Cihaz, günümüzde de hala birçok oyuncunun evinde mevcut. Dönemi itibariyle PlayStation 4 ile karşılaştırılan konsolun pek çok avantajı olduğu gibi, dezavantajları da bulunuyor. Oyun, fiyat ve konsol desteği konusunda önemli seçenekler vaat eden cihazın 2021 yılında satın alınıp alınmayacağına değindik.

2021 yılında PlayStation 3 satın alınır mı?

Ülkemizin ekonomik durumu nedeniyle konsolların fiyatları oldukça yüksek. 2021 yılında PlayStation 3 alınabileceğini değerlendirdik.

Avantaj ve dezavantajları ile Xbox One oyun konsolu

Konsol fiyatı

Xbox One konsolunu edinmek için kullanıcılar 2021 yılında pek çok seçeneğe sahip. Bunların en başında e-ticaret siteleri geliyor. Örneğin bir alışveriş sitesinde konsol 3899 TL‘den satışa çıkmış durumda. İkinci bir seçenek olarak ise karşımıza ikinci el siteleri çıkıyor.

Reklam
Reklam

İkinci el siteleri Xbox One gibi konsol fiyatlarını aşağıdan sattığı için çoğu kullanıcının ilk tercihi oluyor. Bu tip sitelerden konsola 2500 TL ile 3300 TL fiyat aralığında sahip olabiliyorsunuz. Ancak dikkat etmeniz gereken en büyük şeyin güven olduğunu belirtelim. Sonuçta site size yüzde 100 bir güven ortamı sunmuyor. Almadan önce durumu iyi değerlendirmeniz bu konuda önem arz ediyor.

PlayStation 4 tarafında da Slim ve Pro modelleri yer alıyor. Slim modelinin fiyatı 3500 TL iken Pro modeli 4800 TL gibi bir fiyatla karşımıza çıkıyor. İkinci el fiyatlarına baktığımızda 2200 – 3100 TL aralığında bulunabildiğini görüyoruz. Bu noktada aşağıda belirteceğimiz üzere iki konsolun donanım ve performans özelliklerini karşılaştırarak bir seçim yapabilirsiniz.

Xbox Game Pass

Aylık belirli ücretlerle pek çok oyuna erişim sağlamanızı sağlayan Xbox Game Pass hizmeti konsolu oldukça cazip kılıyor. Hizmet yüzlerce oyuna sınırsız bir şekilde aylık ücret ödeyerek erişmenizi sağlıyor. Aynı zamanda Xbox Game Studios tarafından yayınlanan tüm oyunlar çıktığı gün Xbox Game Pass bünyesine dahil oluyor.

Aylık ödenen ücretin az olması dolayısıyla hizmet daha da göz önüne geliyor. Örneğin Xbox Game Pass oyunlarını konsolda oynamak istiyorsanız aylık 30 TL gibi bir ücret ödemeniz gerekiyor. Eğer hizmetin Ultimate sürümünü aylık 45 TL ödeyerek alırsanız Xbox Live Gold ve diğer avantajlardan da yararlanabiliyorsunuz.

PlayStation tarafında buna pek benzemese de PS Plus adında bir sistem yer alıyor. Buradan her ay belirli oyunlar ücretsiz olarak konsol sahiplerine dağıtılıyor. Bunun yanı sıra üç ayrı ödeme seçeneğini kullanıcılara sunuyor. İhtiyacınıza göre 12 ay, 3 ay ve 1 aylık paketleri tercih edebilirsiniz. Bunların fiyatlandırması ise şu şekilde:

  • PlayStation Plus 12 ay – 240 TL
  • PlayStation Plus 3 ay – 100 TL
  • PlayStation Plus 1 ay – 40 TL

Xbox One desteği ne kadar sürecek?

Xbox One her geçen yıl gittikçe eskiyor. Bu da ilerleyen zamanlarda yeni oyunlar almayacağını gösteriyor. Burada bir fikir edinmek için önceki nesli düşünmemiz gerekiyor. Örneğin Xbox 360, 2005 yılında piyasaya sürülüp 2016 yılında desteğini yitirmişti. Xbox One da 2013‘de piyasaya sürülse de Xbox 360 bir süre daha oyun desteği almaya devam etti.

2014 yılında piyasaya sürülen Forza Horizon 2, Xbox‘a özel serideki Xbox 360‘ın son oyunu olmuştu. Bunun yanı sıra 2015‘de Rise of the Tomb Raider hem Xbox 360 hem de Xbox One platformlarına geldi. Üçüncü taraf oyunlar açısından da 2016‘daki Madden NFL 17, Xbox 360’da yayınlanan son Madden oyunu olmuştu.

Xbox’a özel yapımlar

Xbox Series X/S‘in şu anlık bu konuda kendine has bir özelliği bulunmuyor. Çünkü henüz yeni nesil platformlara özel bir oyun yayınlanmadı. Ancak Xbox One tarafında özel olarak yayınlanan birtakım oyunlar bulunuyor. Sadece şu anlık Xbox Series X/S ve PC‘ye özel Fable isminde bir oyun geliştiriliyor.

PlayStation tarafında ise exclusive oyunlar oldukça fazla. Üstelik büyük bütçeli yapımlar olduklarından grafik ve mekanik olarak iyi bir deneyim vadediyorlar. Bunlar arasına God of War, Marvel’s Spider-Man ve Uncharted 4 gibi yapımları örnek gösterebiliriz.

Tüm bunlara dayanarak Xbox One‘ın desteğinin en az 2023‘e kadar sürmesi bekleniyor. Ancak 2021‘den sonra Xbox One platformuna büyük bir yapımın gelmesi beklentiler dahilinde yer almıyor.

Oyunlar

Xbox One‘ın her ne kadar kendine has pek oyunu bulunmasa da, platform için yayınlanmış oldukça güzel yapımlar yer alıyor. Tabi bunlar PlayStation tarafında da gelmiş yapımlar olsa da oyuncuların dikkatini çekiyor. Özellikle son dönemde çıkan FIFA 22 ve Far Cry 6 gibi yapımlar iki platforma için de yayınlandı.

Donanım

Xbox One‘ı donanım açısından değerlendirirsek günümüzde hala iyi bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz. Bu noktada aşağıda vereceğimiz tablo üzerinde PlayStation 4 karşısındaki durumunu açıkça görebiliyoruz.

Xbox OnePlayStation 4
İşlemci frekansı:1.75 GHz1.6 GHz
Grafik işlemcisi:AMD Radeon 1.31 TFLOPSAMD Radeon 1.84 TFLOPS
Toplam bellek: 8 GB8 GB
Çözünürlük: 1920 x 1080 (Full HD)1920 x 1080 (Full HD)
FPS değeri:60 FPS30 FPS
Bellek tipi: DDR3GDDR5

Tabloya baktığımızda işlemci frekansı ve FPS değeri gibi konularda Xbox One‘ın üstün olduğunu görüyoruz. Ancak onun dışındaki etmenlerde ise PlayStation 4 cephesi üstte yer alıyor.

Sizler 2021 yılında konsolu almayı düşünür müydünüz? Sizce günümüzde ne gibi avantajları ve dezavantajları var? Fikirlerinizi yorumlar bölümünden bizlerle paylaşmayı unutmayın.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam