Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

2023 Toyota Prius karşımızda! İşte özellikleri

Ana sayfa / Haberler

Toyota tarafından ilk olarak 1997 yılında piyasaya sürülen, çıktığı günden bu yana 5 milyondan fazla satarak rekor kıran ve hibrit sınıfının lideri olarak bilinen Prius modeli özellikleri ve tasarımı yenilenmiş bir şekilde karşımıza çıkt. İşte 2023 Toyota Prius özellikleri…

2023 Toyota Prius özellikleri!

Geçtiğimiz 25 yıl içerisinde elektrikli otomobiller ve hatta günümüzün en değerli şirketleri arasında bulunan Tesla henüz hayatımızda yokken Toyota piyasaya 1. nesil hibrit elektrikli-benzinli otomobili Prius’u sürdü. Kısa süre içerisinde de ABD ve Japonya pazarlarında adından söz ettirmeyi başardı.

Reklam
Reklam

Günümüzde ise bu otomobilin 1.8 litre hacimli 90 kW-121 HP gücündeki dört silindirli hibrit versiyonları satılıyor. Fakat yeni tanıtılan 2023 Toyota Prius özellikleri selefinden biraz daha farklı.

Zira bu otomobilde 2023 Corolla modellerinde gördüğümüz 2.0 litrelik 220 beygir gücündeki dört silindirli motor kullanılıyor. 0-100 km/s hızlanması ise 6.7 saniye (Corolla da 7.5 saniyeydi).

Buna ek olarak batarya tarafında yüzde 50 civarında bir iyileştirme olduğu belirtiliyor. Otomobilin 2022 versiyonunda 8.8 kWh boyutunda pil yer alırken 2023’te yollarda göreceğimiz 5. nesilde 13.6 kWh pil paketi kullanılıyor. Bu da 39 mil (63km) menzili 58,5 (94.15 km) seviyesine çıkarıyor.

Totoya tarafından yapılan resmi açıklamaya göre bu otomobilin bir de üzerinde güneş panelleri bulunan versiyonu olacak. Fakat geçtiğimiz dönemde karşımıza çıkan prototipler gibi tek şarj ile aylarca gitme benzeri bir durum söz konusu değil. Hatta belirtilene göre haftada 25-30 km arası bir menzil katacak.

Bu otomobilin geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi asli olarak ABD ve Japonya’da satılması ve bazı Avrupa ülkelerinde sınırlı sayıda piyasaya sürülmesi bekleniyor. Türkiye’ye gelmesi halinde ise güncel matrah oranlarına göre 1.6 litre ve altı hacme sahip otomobillere kıyasla 3 kat fazla ÖTV alınacak.

Bu da yurt dışında 24 bin dolar civarına satılan otomobilin düşük motor hacmine sahip rakipleri Türkiye’de 700-800 bin TL’den satılırken 1.5 milyon TL seviyesinden piyasaya sürülmesine neden olacak. Bu nedenle ülkemize gelmesi beklenmiyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam