Neler yapılabilir?
Programın arayüzünde göreceğiniz düğmelerin azlığı sizi yanıltmasın. Çünkü Google SketchUp ile çok kolay bir şekilde profesyonele yakın 3 boyutlu çizimler yapabilirsiniz.
Kare, daire, çizgi ve yay çizme, silme, döndürme, büyütme gibi temel fonksiyonlara kolayca ulaşabileceğiniz bir menüsü bulunan Google SketchUp, aslında çok daha yetenekli. Sadece bu saydığımız temel fonksiyonlarla neler yapabileceğini görünce biz bile şaşırdık.
Bu program sayesinde dinamik bir şekilde düşündüğünüz şekli kolayca çizebiliyorsunuz. Örneğin; bir kare çizmek istediğinizde, dörtgen çizme butonuna tıklayıp istediğiniz eksende fareyle çizmeye başlıyorsunuz. Şekil tam bir kare olduğunda ise aşağıdaki şekilde olduğu gibi program sizi uyarıyor.
“Push/pull” butonu ile çizdiğiniz 2 boyutlu şekilleri anında 3 boyuta çevirebiliyorsunuz. Bize göre programın en güzel özelliklerinden birisi de bu. Yani bir küp çizmek için 6 tane kare çizmek yerine sadece 2 tıklamada istediğiniz boyutta bir küp elde edebiliyorsunuz.
Çizdiğiniz modelleri renklendirmek, binaların içine eşyaları yerleştirmek, insan ve araba modelleri ile çizimlerinize hayat katmak de mümkün. Modeliniz için düşlediğiniz her şeyin kolayca yapılabilmesi için Google çalışanları ellerinden geleni yapmış gibi görünüyor. Üste menüdeki “Window” seçeneğine girdiğiniz zaman size yardımcı olacak diğer kontrol pencerelerini açıp kapatabilirsiniz. Pencelerin hepsini açıp, kullanmadıklarınızı daha az yer kaplaması için aşağıdaki resimde görüldüğü gibi kapalı tutabilirsiniz.
“Materials” yani maddeler penceresini açtığınızda karşınıza sizin için hazırlanmış halı desenlerinden, ahşap desenlerine, metal alaşımlarına kadar pek çok maddeyi bulabilirsiniz. Bu sayede çizdiğiniz çekilerle istediğiniz deseni ve görüntüyü vermek çok kolaylaşıyor.
“Components” yani bileşenler penceresinde ise hazır olarak çeşitli eşyaları bulabilirsiniz. Mimari, manzara, ulaşım gibi alt kategorilere sahip olan bu bölümde çeşitli insan modellerini bulmak da mümkün.
Bizim en çok beğendiğimiz özelliklerden birisi de çizdiğiniz modelleri ışıklandırabilmeniz, gölgeleri gösterebilmeniz. “Shadows” yani gölgeler kontrol penceresini açarak buradan ışık ve gölge durumunu görmek istediğiniz mevsimi ve saati seçebilirsiniz. Örneğin; çizdiğiniz apartmanların hangi katlarının günün hangi saatinde ve hangi mevsimde ne kadar ışık alacağını modeliniz üzerinde görebilirsiniz.
Bunun haricinde modelinize bir de sis efekti ekleyebilirsiniz. Bunun için de “Fog” yani sis kontrol penceresini açmanız yeterli olacaktır.
Animasyon da var
Google ya bu bizi kuru kuru çizimle bırakacak hali yoktu. J Google SketchUp, çizdiğiniz modellere animasyon eklemenize de olanak tanıyor. “View” menüsünden “Animation” bölümünü seçerek modelinize sahneler ekleyebilirsiniz.
Google Earth ile birlikte kullanın
Hepsi bu kadar da değil. Kolayca oluşturduğunuz 3 boyutlu çizimlerin gerçek arazide nasıl durduğunu görmek ister misiniz? O halde bu programda oluşturup kaydettiğiniz çizimleri Google Earth üzerine yerleştirmelisiniz. “Tools” menüsünden “Google Earth”i seçip, daha sonra “Place Model” (modeli yerleştir) dediğinizde işlem başlayacaktır. Elbette bunun için bilgisayarınızda Google Earth programının da yüklü olması gerekiyor.
Keşfedin
Bizim incelediğimiz kadarıyla Google yine iyi bir iş çıkarmış. Programın tek kötü tarafı ise Türkçe olarak kullanılamaması. 3 boyutlu modelleme ile profesyonel olarak ilgilenmeyen insanlara da tasarım ve modelleme yapma olanağı sunan Google SketchUp hakkında bu yazıda anlatamadığımız, daha detaylı olan bazı özellikleri de sizler keşfedebilirsiniz.
Yaptığınız çizimleri başkalarıyla paylaşmak ya da paylaşılan dosyalar arasında istediğiniz çizimleri bulmak için ise “3D Warehouse” bölümünü kullanabilirsiniz. Tıklayın.
Google SketchUp kullanılarak çizilmiş bir model
Ayrıntılı bilgi almak için:
Google SketchhupYazar: Özlem Özgöbek
SDN – http://shiftdelete.net
{{user}} {{datetime}}
{{text}}