YTU Teknopark’ta düzenlenen sokak partisine katıldık. Burada Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci ile yatırımcıları ve girişimcileri bir arada toplayan ve yurt dışıyla buluşturan Start-up House hakkında görüştük.
3. nesil üniversite ve teknopark ne demek? Start-up House nedir?
Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Teknopark Genel Müdür Yardımcısı İsa Turgut İnci tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:
“Start-up House olarak girişimcilere uluslararası arenada nasıl boy göstereceklerini ve o arenaya nasıl taşınacaklarıyla ilgili verdiğimiz destekleri sunmak için toplanmış bulunmaktayız. Şu anda aslında street party dediğimiz bir sokak partisindeyiz.
Amacımız aslında şu; İş dünyasının kalbinde, Maslak’ın göbeğinde müthiş bir iş aksındayız. Buradaki amacımız da sokaktan dünya sahnesine çıkartacağımız bir Start-up House lansmanındayız. Hepiniz hoşgeldiniz.
3. nesil teknopark şu anlama geliyor; Artık biz bir kapasite geliştirme aşamalarını tamamladık. Bunun üstüne artık ne kadar fazla ne koyabiliriz diye düşünürken aslında literatüre yeni bir kavram kazandırmaya çalıştık. Bu da 3. nesil üniversiteler. Haliyle teknoparklar olarak biz de bu gelişime ayak uydurmak ve evrimi tamamlamak istedik.
Start-up House olarak erken aşama yatırım fonu kurduk. Bu sayede girişimcilere yatırım imkanları tanımladığımız ve bu yatırımlarla birlikte onları da yurt dışında tedarikçilere ulaştıracağımız uçtan uca bir program tasarladık. Buna da yeni nesil girişimcilik programları 3. nesil teknoparkların içerisinde ancak var olabilir dedik.
Start-up House olarak bu anlamda yola çıktık. Amacımız da girişimcilere özellikle teknoparkın avantajlarından yararlandırarak onların cepteki mali yüklerini azaltıyoruz. Bunun yanı sıra yatırım yaparak onları bizim yurt dışında var olan ofislerimizle buluşturuyoruz. Oradan da dünya sahnesine çıkartmış oluyoruz.
Bizim remote çalışma ve pandemi sonrası yeni normal olarak bir çalışma konsepti geliştirmiş olduk. Burada bir hub modeli geliştirdik ve bu hub modeli bünyesinde şunu sunuyoruz; Firmalarımızı ve girişimcilerimizi iki farklı opsiyonla destekliyoruz. Bunlardan bir tanesi community management tarafı.
Burada network effect oluşturacağımız bir community oluşturmayı planlıyoruz. Böylelikle ilgili iç ve dış tüm paydaşları bir arada tutundurduğumuz bir hub modeli ortaya çıkıyor. Burada fiziksel altyapı, klasik bir kiralama ofisi vermiyoruz. Aynı zamanda onlarla network effect oluşturacak bir call working space hizmeti vermiş oluyoruz. Yani ilgili yatırımcı ve girişimci, kısaca herkes bir hubda buluşmuş oluyor.
İkincisi ise talent management dediğimiz bir nokta. 111 yıllık bir üniversiteyiz. Ciddi bir ar-ge kültürümüz oluştu. Bunu da artık Start-up House bünyesinde yeni yetenekleri üniversitenin özellikle 3. ve 4. sınıf öğrencilerini aldığımız programlarımız var. “
Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!
{{user}} {{datetime}}
{{text}}