Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

31 yıllık çalışmanın meyvesi: James Webb kritik aşamayı geçti

Ana sayfa /

Yıllardan beri ertelenip duran James Webb Uzay Teleskobu, geçtiğimiz haftalarda fırlatılarak artık uzayda yalnız başına kalmıştı. Dünya’dan 1 milyon kilometre öteye gönderilen teleskopla ilgili en sancılı süreçlerden biri, origami gibi katlanan aynanın kendi kendine açılabilmesiydi. Yıllarca bunun üzerine çalışmalar yapıldı ve sonuç olarak iyi haber geldi.

James Webb Uzay Teleskobu, 24 Aralık günü uzaya gönderilmişti. Uzaya gönderilen araçlar için gelenektir ki, fırlatılma anı canlı olarak YouTube’da yayınlanmıştı. Teleskobun, varış noktasına olan yolculuğu hala sürüyor. James Webb’in ilk görüntüleri göndermesine 6 ay olduğu tahmin edilse de asıl sancılı süreç, varış noktasına olan sürede yaşanmakta.

Milli gözlem uydusu İmece’den sevindiren haber!

TUBİTAK Uzay Enstitüsü tarafından geliştirilen milli gözlem uydusu İmece, 2022 yılının son çeyreğinde hazır olacak.

Reklam
Reklam

James Webb Uzay Teleskobu’nun birincil aynası başarıyla açıldı

Son derece hassas bir yapıya sahip olan Jamess Web teleskobu, aynı zamanda büyük. Bu çelişki yetmezmiş gibi teleskobun kalbi olarak nitelendirebileceğimiz aynasında bir sorun ortaya çıkarsa 31 yıl süren çalışma ve harcanan 10 milyar dolarlık vergi boşa gitmiş olacaktı. Tüm dünyanın nefesini tutmasıyla uzaya gönderilen JWST’nin birincil aynası başarıyla kurulumunu tamamladı. Hala yolculuk ve kurulum sürüyor olsa da bu son derece önemli bir kilometre taşı.

Dünyadan 1 milyon kilometre uzakta olan ve L2 olarak da adlandırılan varış noktasına hala 380.000 kilometre civarı kaldı. Hala riskli bir süreç olsa da birincil aynanın kurulması sevindirici bir haber. Şu anda bilinen riskler dahilinde bir rota izlendiği için James Webb’in şu ana kadar başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Yolculukla ilgili asıl detaylar ise JSWT, konumuna ulaştığında belli olacak.

James Webb Uzay Teleskobu, Hubble’ın yapabildiğinden 100 kat daha detaycı çalışarak evrenin varoluşu ve dünyaya benzer gezegenlerle ilgili veriler toplayacak. Bilim kütüphanesine çığır açıcı keşifler eklemesi beklenen teleskop, insanlık tarihinin dönüm noktalarından biri olarak dahi nitelendiriliyor.

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam