Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

3D Simülasyon ile İlaçların Kalbe Etkisi

Ana sayfa /

Sağlık konusunda yürütülen yeni ilaç çalışmalarının karşısında oluşan en büyük engellerden biri de hazırlanan ilacın ölümcül bir yan etkisi olup olmayacağı ya da bu etkilerin hangi ölçüde ne kadar etkili olacağı konusundaki bilinmezlik. 

Bu soruna bir çözüm getirmek ve yeni ilaç çalışmalarını daha da kolaylaştırmak için yola çıkan Tokyo Üniversitesi‘ndeki araştırma ekibi, insan kalbinin 22 milyon hücreden oluşan üç boyutlu modelini hazırladı. Moleküler boyuttan organ boyutuna kadar kalbin hareketlerinin sonlu elemanlar yöntemi ile analiz edilebildiği model sayesinde araştırmacılaryan etkiler konusundaki araştırmaları bilgisayar ortamına taşımayı hedefliyor.

Şu anda mevcut yürütülen ilaç geliştirme çalışmalarında bu tarz araştımalar genelde hayvan deneyleri ile yürütülüyor ancak hayvanlar üzerinde kullanılan ilaçlar her zaman insan vücudunda vereceği tepkiyi vermeyebiliyor daha da önemlisi bu yolda birçok hayvan zarar görebiliyor.

Reklam
Reklam

#video_8682#

Ekip, videoda kalbin çalışma sistemini anlatan bir örneğini gördüğünüz 3D simülasyon ile yeni ilaç geliştirme çalışmalarında bu sorunu tamamen ortadan kaldırmayı hedefliyor. Bu doğrultuda hazırladıkları modelin doğru çalışıp çalışmadığını anlayabilmek için ilk olarak modeli mevcut ilaçlar ile denemeye başlayan ekip, Science Advances‘da yayınladıkları makaleye göre 12 farklı ilacın etkilerini tam olarak modellemeyi başarmış durumda.

Süper bilgisayarlar aracılğı ile yapılan testlerde tek bir kalp atışını simüle etmek için 3 saat beklemek durumunda kalan araştırma ekibi, her bir testte ortalama 5 kalp atışı test edebiliyor. Bekleme süresi dışında iyon kanalları üzerinde etkisi olmayan kalp doku parçalarının modellenmesi gibi sorunları da aşmaya çalışan araştırma ekibi çalışmalarına devam ediyor. Görünen o ki, gerek işlem hızlarının artması gerekse diğer bilgisayar teknolojierinin hızla gelişmesi ile sağlık sektörü de bundan oldukça faydalanacak.

:: Hazırlanan simülasyonu nasıl buldunuz ?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam