Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

3D TV’lerin Dünü, Bugünü, Yarını

Ana sayfa /

James Cameron, Avatar isimli yapıtıyla 3D teknolojisini popüler hale getirdi. 3 milyar dolardan fazla gişe hasılatı yapmayı başaran film,milyar dolar kazanan başka br görsel harika Alice In The World’ün de yolunu açtı ve 3D yapım salgını başladı. Bu da, dünya devi televizyon üreticilerinin iştahını kabarttı. Amaç, üçüncü boyutu, evdeki televizyonla ile tanıştırmaktı.

 

Reklam
Reklam

İlk Dönem

3 boyut destekli televizyonlar, satış rakamları açısından büyük hayal kırıklığı yarattı. Firmalar, pazardan çekilmeyi ciddi düşündü. Yayın desteği yoktu, maliyetler uçuktu. Lakin, nispeten makulleşen üretim giderleri, futbol maçlarında 3 boyut destekli yayın ve önemli üreticilerin, kafayı 3D’ye iyice takması, olumlu gelişmelere gebe.

 

{pagebreak::Gözlüksüz 3D}

Gözlüksüz 3D

Güzlüksüz 3D talebi her geçen gün yoğunlaşıyor zira pek çok kullanıcıları gözlükten rahatsız oluyor. Şirketler bunu dikkate alarak Autostereoscopy adı verilen teknolojiye eğilme kararı aldı. Autostereoscopy, gözlüksüz 3 boyut anlamına geliyor. Bunu elde etmek için farklı teknikler mevcut. İlki, paralaks adı verilen bir teknoloji.

 

Teorik olarak bir nesnenin konumunun, gözlemcinin konumundaki değişim nedeniyle, bir referans sistem veya bir dizi nokta ya da nesnelere göre belirgin olarak yer değiştirmesi yapısına dayanıyor.

{pagebreak::Paralaksın Başarılı Kullanımı}

Paralaksın Başarılı Kullanımı

Paralaks teknolojisi, ilk olarak Nintendo’nun stratejik ortağı Sharp tarafından geliştirildi ve Nintendo’nun gözlüksüz portatif konsolu 3DS’de kullanılıyor. 3DS, tüm dünyada piyasaya çıktı ve teknolojinin yeterliliği sınandı. Sonuç, kesinlikle ama kesinlikle olumlu. Gözlüksüz, başarılı 3 boyut sunumu mümkün.

 

Şimdiyse, pek çok başarılı üretici paralaks yapısını, çalışmalarının merkezine yerleştirme kararı aldı. Bunlar arasında Hitachi, Sony gibi şirketler mevcut.

{pagebreak::Merceksel Lens}

Merceksel Lens

Merceksel Lens, parlaksa alternatif bir yapı. Philips tarafından geliştiriyor ve ekran üstüne ekran prensibinden faydalanılıyor. Hollandalı üretici, 2009 yılında yaptığı testlerde, 46 değişik açıdan 3840×2160 piksellik 3 boyutlu görüntü elde etmeyi başardı. Farklı firmalar tarafından Magnetic3d ve Zero Creative isimleriyle deneniyor.

{pagebreak::Polarizasyon}

Polarizasyon

Polarizasyon, 3 boyutlu TV’lerde kullanılan bir teknolojidir. Polarizasyon dalganın hareket yönüne dik gelen düzlemdeki salınımların yönünü tanımlayan yansıyan dalgaların bir özelliğidir. Bu kavram dalga yayılımı ile ilgilenen optik, sismoloji ve uziletişim gibi bilim ve teknoloji sahalarında kullanılmaktadır.

 

Elektrodinamikte polarizasyon, ışık gibi elektromanyetik dalgaların elektrik alanının yönünü belirten özelliğini ifade eder. Sıvılarda ve gazlarda ses dalgaları gibi boyuna dalgalar polarizasyon özelliği göstermez çünkü bu dalgaların salınım yönü uzunlamasınadır yani yönü dalganın hareketinin yönü tarafından belirlenmektedir.

Bu teknikle geliştirilen televizyonlara, pasif polarize cam ile üretilmiş 3D TV’ler denir.

{pagebreak::Gelecek}

Gelecek

Engadget ve Gizmodo’nun haberlerine göre; 2011 yılı içinde ve 2012 yılı başında, Samung, Philips, LG, Samsung, Sony ve Hitachi gibi firmalar, ilk gözlüksüz 3 boyutlu TV’lerini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. Sony PS3 ile gözlüksüz 3D keyfi yaşamanın nasıl bir keyif olduğunu hayal bile edemiyoruz ama geçmişe kıyasla, gelecek çok daha parlak görünüyor.


:: Sizce, üç boyutlu televizyonların geleceği nasıl olacak?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam