Dünya çapında gerçekleştirdiği eğitim ve sosyal sorumluluk projeleriyle inovasyona destek veren Intel, genç bilim adamlarının yetişmesine ve projelerini hayata geçirmesine katkıda bulunuyor. Intel’in desteğiyle gençleri bilim, matematik ve mühendislik çalışmalarına teşvik etmek amacıyla her yıl düzenlenen dünyanın en büyük yükseköğrenim öncesi bilim şenliği ISEF’e (International Science and Engineering Fair) Türkiye’den katılacak projeler belirlendi. Bu yıl 11-16 Mayıs tarihleri arasında Amerika Birleşik Devletleri’nin Los Angeles kentinde düzenlenecek yarışmada, Türkiye’yi TÜBİTAK ve INEPO tarafından belirlenen 11 proje temsil edecek.
Bu yıl 65.’si düzenlenecek olan ISEF, üniversite öncesi eğitimde dünyanın ilk ve en büyük uluslararası bilim fuarı ve yarışması olarak biliniyor. Intel sponsorluğunda gerçekleştirilen ISEF’e her yıl 60’ın üzerinde ülkeden 1.600 öğrenci projeleriyle katılıyor. Toplam 4 milyon dolarlık burs ve ödüllerin dağıtılacağı yarışmada Türk öğrenciler, matematik, uygulamalı fizik, kimya, biyoloji, psikoloji ve bilgisayar alanlarında hazırladıkları projelerle büyük ödül için yarışacak.
Bu sene ISEF’te Türkiye’yi temsil edecek projelerden birkaç örnek şöyle:
Adana Özel Adana Final Anadolu Lisesi – Plasenta zarı tamir hücrelerinin peynir alt suyu besin maddeleri ve süt ile çoğaltılması
Merve Akbulut ve Bircan Boğa, biyoloji alanındaki projeleriyle, hücre kültürlerinde sığır fetusu serumu kullanımının yarattığı sorunları engellemek amacıyla serum yerine peynir altı suyu ve sütün etkisini araştırdı. Araştırmada hücre kültürlerinde temel besin maddesi olarak kullanılan sığır fetusu serumu elde edilirken çok sayıda sığır fetusunun öldürülmesinin yarattığı etik problemler ve mikrobik hastalık bulaşma riski hareket noktası olarak belirlendi. Öğrenciler farklı bir yaklaşım benimseyerek çoğalma kapasitesi yüksek olan plasenta zarı tamir hücreleri üzerine besin maddesi olarak sığır serumu yerine peynir altı suyu ve sütün etkisinin araştırılması ve yeni besin maddelerinin geliştirilmesini amaçlıyor. Araştırma sonucunda peynir alt suyu ve süt kullanılarak tamir hücrelerinin çoğaltılabileceği gözlemlendi.
Sivas Fen Lisesi – Yumurta sarısından elde edilen Y maddesinin karaciğer kanseri üzerine etkisi
Hazal Kaygıner ve Ahmet Resul Karababa tarafından hazırlanan proje, kansere çözüm bulmak için çoğunlukla yapılan bitkisel kaynaklı uygulama ve araştırmaların yanında hayvan kaynaklı araştırmalardan da faydalanılmasını amaçlıyor. Araştırma hayvan kaynaklı olan ve yaygın olarak kullanılan yumurta sarısından elde edilen Y maddesinin karaciğer kanser ve normal doku hücrelerindeki etkisinin araştırılması ve incelenmesini hedefliyor. Araştırma sonucunda öğrenciler, yumurta sarısından elde edilen Y maddesinin oluşturduğu güçlü sitotoksik etkinin, kanser tedavisine yardımcı tedavi olarak umut vadeden bir alan yarattığını gözlemlediler.
Ankara Mev Koleji ve Özel Ankara Fen Lisesi – Basit bir lazer işaretleyicisi ve cep telefonu kullanarak parmak izi görüntüleme
Dilem Çöklü, bu projeyle cam yüzeyin üzerinde değilken yüzeydeki parmak izinin herhangi bir kimyasal madde kullanılmadan ışığın temel davranışlarından biri olan tam yansımayı kullanarak basit bir lazer işaretleyicisi ve cep telefonu yardımıyla yüksek çözünürlükte bir görüntüsünü fotoğraflamayı amaçlıyor. Araştırmada uygulanan yöntemle tasarlanan bir cihazın kriminal amaçlı kullanılması, olay yerinde cep telefonu ile fotoğraflanan parmak izinin GSM ağı ile merkeze ulaştırılıp bankadaki parmak izleri ile eşleştirilmesi hedefleniyor.
:: Sizce Türk öğrencilerin projeleri dereceye girer mi?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}