İnternet hayatımızın her anına dahil oldu. İşlerin yolunda gitmesi için bir gereklilik halini alan interneti 3G’nin gelişi ile birlikte daha fazla mobilleşerek kullanmaya başladık. Görüntülü konuşma desteği ile ülkemizde pazarlanan 3G’nin belki de en az kullandığımız nimetlerinden biri görüntülü arama desteği
Her yerden hızlı bir şekilde elektronik postalara erişmek, sosyal ağlardaki hesaplara bağlanarak, boş anınızı video izleyerek değerlendirmek ve hatta o anda çektiğiniz bir videoyu anında dostlarınız ile paylaşmak… Tüm bunlar 3G ile hayatımıza bütünüyle dahil olan konular. Peki ya daha fazlasını isterseniz? İşte tam da bu noktada 4G hayatımıza dâhil oluyor.
{pagebreak::IP Tabanlı Veri İletimi}
IP Tabanlı Veri İletimi
Evde, ofiste, alışveriş merkezlerinde ve daha aklınıza gelebilecek birçok noktada Wi-Fi sayesinde internetten, mobil cihazlarda maksimum hızda faydalanabiliyoruz. 4G ise bu deneyimi, mobil olunan her ortamda yaşamak isteyen kullanıcıları hedefliyor.
İlk 4G desteğine sahip cihazlardan birisi: HTC EVO 4G!
Mobil geniş band teknolojisi olan 3G’yi çok daha ileri bir seviyeye taşıyacak olan 4G ya da tam adıyla dördüncü jenerasyon wireless teknolojisi, ADSL teknolojisinin hızlarına ulaşmayı vaat edecek. IP tabanlı ses, veri, online oyun servisleri, yüksek kaliteli video yayını gibi olanaklar mobil cihazlarda kusursuz bir bağlantı hızıyla yaşanabilecek deneyimlerden.
{pagebreak::100Mbps İndirme Hızı}
100Mbps İndirme Hızı
Testleri henüz tam manasıyla tamamlanmış diyemeyeceğimiz 4G teknolojisi Amerika’da bazı noktalarda ve bazı mobil operatörler tarafından kullanılıyor. Elde edilen gerçek hayat testleri çelişkili sonuçlar verdiğinden net bir veri sunmak henüz mantıklı değil.
Ancak 4G ile birlikte 3G ve 3.5G’nin eriştiği hızların onlarca kat yükseğine ulaşıldığını belirtirsek, bu ifade 4G’nin başarısını açık bir şekilde ortaya koyacaktır diye düşünüyoruz. 2012 yılında tam manasıyla kullanılmaya başlanacağı düşünülen 4G ile birlikte kablosuz bağlantıda teorik olarak WiMAX 2 ve LTE ile 100Mbps indirme hızına erişmek olanaklı olacak. WiMAX için teorik upload hızı ise 60Mbps.
{pagebreak::WiMAX, LTE ve HSPA}
WiMAX, LTE ve HSPA+
3G’de UMTS, HSPA gibi teknolojiler karşımıza çıkıyordu. 4G’de ise bunlar artık adı anılmayacak ve tarihte yerini almış isimler olacak. 4G’ye geçiş sürecinde WiMax, LTE, HSPA+ gibi standartların da şekil değiştirerek tam 4G standartlarını yakalamış olduğunu görüyoruz.
2013 yılına gelindiğinde mevcut teknolojilerin ihtiyacı karşılamayacağı düşünülüyor.
WiMAX 2 ve LTE Advanced adı verilen teknolojileri ilerleyen süreçte cep telefonlarında sıkça görmeye başlayacağız. Birçok firma LTE üzerine yatırım yapıyor olsa da WiMAX 2’nin de henüz göz ardı edilmediğini belirtmemizde yarar var. Peki, nedir bu WiMAX 2 ve LTE?
{pagebreak::LTE Nedir?}
LTE Nedir?
LTE muhtemelen gelecekte de adını en çok duyacağımız teknoloji olacak. Tam adı Long-Term Evolution olan teknoloji, mevcut 3G teknolojisi üzerinden işlev gösteren bir bağlantı biçimi. LTE gelecekte adını en çok duyacağımız teknoloji olacak muhtemelen dedik çünkü operatörler de LTE kullanmak isteyecek. Peki ama neden?
Turkcell ülkemizde Ericsson ile birlikte LTE denemeleri yapıyor.
Mevcut UMTS ağlarının bir takım düzenlemeler ile LTE yeteneklerine kavuşturulabilmesi olanaklı. Birkaç basit güncelleme ile download ve upload hızları 4G seviyesine ulaşmış bir hale gelebiliyor. Gerçek hayatta şu ana kadar yapılmış testlerde download hızı 5 ile 12Mbps arasında değişiklik gösterirken, upload hızında 2 ile 5Mbps seviyeleri yakalanabilmiş. İşte operatörler de daha hızlı ve daha az maliyetli bir dönüşüm gerektireceğinden LTE teknolojisini tercih edecek.
{pagebreak::LTE Yenilikleri Neler?}
LTE Yenilikleri Neler?
LTE ile birlikte temel GSM mimarisi aslında kökten terk ediliyor da denilebilir. Artık tüm iletişim IP temelli bir şekle bürünüyor. Bu yeni iletişim mimarisi iletilecek her şeyin -ses dahil- data gibi algılanarak iletilmesini sağlıyor. GSM teknolojisinde ise sesin sıkıştırılmadan iletilmesi temelli bir mimari kullanılmaktaydı.
LTE ile gerçekleştirilmiş en dikkat çekici yeniliklerden bir diğeri ise MIMO teknolojisine geçilmiş olması. MIMO sayesinde baz istasyonlarında ciddi değişikliklere gidilebilecek. Çoklu giriş çoklu çıkış anlamına gelen MIMO ile LTE evrimine uğramış baz istasyonlarında çoklu anten kullanılabilecek. Şebeke ile daha sık ve daha sağlam bağlantılar kurabilme amacı güden MIMO, şebekenin anlık veri trafiği (bandwith) kapasitesini artıracağı gibi sinyal seviyesini de güçlendirmiş olacak.
Ancak tüm bu olumlu gelişmeler insan sağlığı açısından endişe yaratmaya başlamış durumda. LTE teknolojisinin cihazların şebeke ile daha sık bağlantı kurması gereksinimini doğurması, yayılan radyasyon düzeyinin artması manasını taşıyacağı ifade ediliyor. Ancak bu konuda henüz sonuca ulaşmış somut bir bilimsel araştırma bulunmuyor.
{pagebreak::WiMAX 2 Nedir?}
WiMAX 2 Nedir?
WiMAX kavramına da aslında pek yabancı değiliz. IEEE tarafından desteklenen WiMAX, 802.16 standardını kullanıyor. Wi-Fi alternatifi bir teknoloji olarak adlandırılabileceğimiz WiMAX’in ortaya çıkış amacında Wi-Fi’ın hızını daha geniş bir alana yayma isteğinin başrol oynadığını söyleyebiliriz. Birinci nesil WiMAX teknolojisi olarak ifade edebileceğimiz 802.16e ile teorik olarak 70Mbps indirme hızına 48.28km’lik bir menzilde erişebilmek olanaklı.
Wi-Fi’da olduğu gibi WiMAX teknolojisinde de kullanılan anten kalitesi, bağlantı potansiyeline doğrudan etki eden bir durum olarak göze çarpıyor. MIMO teknolojisi LTE’de olduğu gibi yine WiMAX’de de destekleniyor. Amerika’da yapılan testlerde, gerçek hayatta saniyede 10MB indirme hızlarına erişilebilmiş.
{pagebreak::WiMAX Ülkemizde Kullanılıyor Mu?}
WiMAX Ülkemizde Kullanılıyor Mu?
Amerika’da şimdiden büyük çaplı veri iletişimine ihtiyaç duyulan işlerde WiMAX teknolojisine başvurulmuş ve başarılı sonuçlar alınmıştır. Intel’in WiMAX için ciddi bir kaynak ayırdığı ve 2007’den beri WiMAX ürünleri ürettiğini zaten biliyoruz. Çin’li şirketler de WiMAX ile yakından ilgili diğer isimler.
Antalya’da WiMAX temelli MOBESE sistemi kullanılıyor.
Avrupa’da ise durum biraz farklı. Henüz hiçbir ülke kesin olarak bir çalışma başlatmış değil. Hatta Fransa, Litvanya ve Norveç WiMAX yayınına karşı dik bir duruş sergileyen ülkeler. Güzel ülkemizde ise WiMAX için ciddi çalışmalar mevcut.
Bunlardan gerçek hayata uyarlanan ve en başarılı projelerden biri olan WiMAX çalışması ise Antalya’da yapıldı. Şehir merkezinde yer alan MOBESE sistemi tümüyle WiMAX üzerine kurgulanmış bir ağ alt yapısı kullanıyor. Proje kapsamında 500’ün üzerinde kamera ve plaka tanıma sistemi kullanılıyor.
4G teknolojisinin dünyada yaygınlaşması için 2012 yılı öngörülmüş durumda. Ülkemizde 3G ihaleleri yapılırken 4G için de kapının aralanmış olması dikkat çekici. Turkcell ve Vodafone’un LTE konusundaki çalışmaları da bir hayli önemli. Anlaşılan o ki 4G için 3G’de olduğu gibi fazla beklemeyeceğiz.
:: 4G teknolojisne sıcak bakıyor musunuz? Daha hızlı mobil internet erişimine ihtiyaç duyuyor musunuz?
{{user}} {{datetime}}
{{text}}