Facebook, Instagram ve WhatsApp‘ın ana şirketi olan Meta, bazı gizemli şirketlerin Facebook içerisinde casusluk yaptığından şüphelendi. Kullanıcılarının siber güvenliğinin tehlikede olduğunu düşünen şirket, bunun peşinden giderek çözmeye çalıştı.
Tüm araştırma ve soruşturmaların ardından Meta, 7 şirketin bu işin içinde olduğunu ortaya çıkardı. Konu hakkında soruşturma başlatıp gizemli şirketlere dava açtı. İşte tüm Facebook casusluk olaylarının ve davanın ayrıntıları…
Meta, Facebook casuslarını mahkemeye verdi
Facebook güvenlik ve casusluk soruşturma ekiplerinin üyeleri, konu hakkında kapsamlı bir rapor hazırladı. Raporda, yapılan hareketlerin aylar süren soruşturmalar ve gözlemler sonucu ortaya çıktığı yazıyor. Sosyal medya platformlarını kötüye kullanmak ve insanları internet üzerinden izlemek için dijital altyapılarını kullanma yeteneklerini bozmaya çalışan 7 farklı şirkete karşı savaştıklarını da ekledi.
Şirketin önceliği bu 7 şirketi platformdan yasaklamak ve 1500 Facebook hesabını askıya almak oldu. Sonrasında Facebook’u kötü amaçlı yazılım dağıtmak isteyen ve aktivistler, gazeteciler ve azınlıklar hakkında casusluk yapmak için kullandığından şüphelendiği bu şirketlere karşı dava açtı.
Çin, İsrail, Hindistan ve Kuzey Makedonya‘da bulunan gözetim sağlayıcıları, müşterileri adına dünya çapında 100’den fazla ülkedeki insanları hedef aldı. Şirket isimleri raporda, Cobwebs Technologies, Cognyte, Black Cube, Bluehawk CI, BellTroX ve Cytrox‘un yanında Çin’de ‘bilinmeyen bir suçlu‘ olarak paylaşıldı.
Meta, şüpheli şirketlerin Facebook ile olan bağını kestikten sonra, yaklaşık 50 bin olduğu tahmin edilen casus yazılım kurbanlarını saldırganlar tarafından hedef alındıkları konusunda uyardı. Kamu tartışması, olayın istismar boyutu ile ilgilense de Meta, işin daha ciddiye gitmemesi için kökten çözülmesi kısmına odaklanıyor.
Sizler Facebook kullanıcılarının uğradığı bu saldırı hakkında ne düşünüyorsunuz? Meta, bunun önüne geçebilir mi? Fikirlerinizi yorumlarda bizimle paylaşmayı unutmayın.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}