Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

5G ile Türkiye’de neler değişecek? İşte rakamlar

Ana sayfa / İnternet

5G teknolojisi için ülkemizdeki altyapı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken, dünya genelinde 5G teknolojisine geçiş yapan bölgelerin sayısı hızla artıyor. İtalya ülke genelinde 5G hizmetini aktif hale getirerek adını bu bölgeler arasına yazdırmayı başardı. Peki bu teknoloji ile şehirde neler değişti? Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Hasan Süel, İtalya’nın 5G’ye geçis sürecini ve sonrasını anlattı.

İtalya’da 5G teknolojisinin ihalesi Ekim 2018’de yapıldı ve bir yıldan kısa bir süre sonra Haziran 2019’da 5G’ye geçiş tamamlandı. 5G’nin kullanıcılar tarafından çok hızlı bir şekilde benimsendiğini belirten Vodafone sadece teknolojik açıdan değil, ekonomik ve sosyal açıdan da pek çok fırsatı beraberinde getirdiğini vurguluyor.

Vodafone için son 1 yıl nasıl geçti? İşte rakamlar

Vodafone Türkiye, Nisan 2021- Mart 2022 arası dönemi kapsayan mali yıl sonuçlarını açıkladı. İşte rakamlarla Vodafone'da son durum!

İtalya’daki Vodafone 5G Deneyim Merkezi’nde sergilenen teknolojiler şu şekilde;

Vodafone, Türkiye için 5G çalışmasını yayınladı

Vodafone tarafından Deloitte işbirliğiyle hazırlanan “Yeni Nesil Bağlantının Gücü: 5G Teknolojisinin Türkiye İçin Ekonomik ve Sosyal Faydaları” adlı çalışma teknolojinin ülkemize katacağı artıları göz önüne serdi.

Operatörlerin 5G ihalesinin ardından 5 yıllık süreçte yapacağı yatırım ve hizmet harcamaları sonucu oluşacak GSYH etkisi 21 milyar TL olacak ve 25 bin kişilik ek istihdam sağlanacak.

Türkiye’de 5G teknolojileri ile sağlanan üretkenlik ve ekonomik aktivite artışı ile 15 yıllık teknolojik döngüde 1 trilyon TL’nin üzerinde gelir artışı oluşacağı tahmin ediliyor.

Çeşitli sektörlerde yaşanacak bu gelir artışı ile ülkemiz GSYİH’sinde 479 milyar TL’lik artış gerçekleşmesi bekleniyor.

5G’den en çok faydalanacak sektörler üretim, toptan ticaret ve perakende, ulaşım ve depolama, bilgi ve iletişim olacak. 

Bu sektörlerde gerçekleşecek gelir artışlarının toplam etkinin yüzde %70’inden fazlasına denk geleceği öngörülüyor.

5G altyapı kurulumunun gecikmesi potansiyel ekonomik faydaların da gecikmesine ve ertelenmeden kaynaklı fırsat maliyetinin ortaya çıkmasına yol açıyor. 

5G’nin 1 yıl gecikmesi 120 milyar TL’lik ekonomik faydadan mahrum kalmak anlamına geliyor.

Bu sonuçlar gösteriyor ki 5G’nin ülkemizde bir an önce hayata geçirilerek, özellikle sektörlerde yaratacağı verimlilik artışı ile ekonomik büyümeye katkısından faydalanmak gerekiyor.

Yorum Ekleyin