Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net
Reklam
Reklam

6 Çekirdekli Phenom Test Merkezinde !

Ana sayfa /

Daha yüksek hıza ulaşmak için yapılan yarışta işlemci üreticileri uzun süredir belli bir trendi takip ediyorlar. İşlemcilerin bünyesinde bulunan çekirdek sayısını artırmak, son dönemde dev teknoloji firmalarının seçtiği yöntem olma özelliğine sahip.

Daha önceleri tek bir çekirdeğin frekansını olabildiğince artırmaya çalışan firmalar, burada belirli bir fiziksel sınıra ulaştılar. Tek bir çekirdek ile seri üretimde kullanılabilecek şekilde 4 GHz’i geçemeyen üreticiler, bu sınırdan sonra yollarına farklı bir şekilde devam ettiler.

Reklam
Reklam

AMD, yol haritasını harfiyen uygulamaya çalışıyor

Önce iki çekirdekli modeller piyasaya çıktı. Bunu kısa bir süre sonra dört çekirdekli modeller takip etti. Hatta AMD, üç çekirdekli işlemci modelleri bile piyasaya sürdü.

Çok çekirdekli işlemciler performans konusunda tek çekirdekli modellerden daha ileri seviyedeydiler fakat sadece belli başlı uygulamalarda bu artış yaşanıyordu. Bunun sebebi ise yazılım teknolojisinin, donanımın gerisinde kalması oldu. Günümüzde bile çok çekirdekli işlemcilerin gücünü tam anlamıyla kullanabilen yazılım sayısı çok fazla değil.

Altı çekirdekli Intel Core i7 980X’in incelemesini buradan okuyabilirsiniz.

{pagebreak::Altı çekirdek dönemi}

Altı çekirdek dönemi 

Yazılım teknolojisi bu durumdayken, donanım teknolojisi durmadan ilerlemeye devam ediyor. Dünyanın en büyük işlemci üreticileri olan Intel ve AMD, dört çekirdek seviyesinden bir sonraki adıma geçip altı çekirdekli modellerini piyasaya sürdüler.

AMD modellerini Intel’den daha sonra piyasaya sürse de, daha fazla sayıda ve daha ulaşılabilir olmasıyla dikkat çekti.

AMD, piyasaya toplamda 4 tane Phenom II X6 sürecek

AMD, Thuban kod adını verdiği altı çekirdekli Phenom II X6′ları geçtiğimiz senenin ikinci yarısında duyurmuştu. Tüm modelleri ile genel olarak fiyat performans segmentini hedefleyen AMD’nin, altı çekirdekli modellerinin hangi seviyeye hitap edeceği akıllarda soru işareti oluşturmuştu.

Phenom II X6′lar yüksek fiyata sahip olup, Intel’in 6 çekirdeklisi gibi neredeyse ulaşılmaz mı olacaktı?

{pagebreak::Phenom II X6 1090T Black Edition}

Phenom II X6 1090T Black Edition

AMD, tüm bu endişeleri boşa çıkarmasını bildi. Phenom II X6 serisi için öncelikle planlanan dört modelden ikisini piyasaya sürdü. Bunlardan biri daha orta seviyeye hitap ederken, diğeri serinin en üst modeli olma özelliğine sahip.

Bazı yerlerde adı Phenom II X6 1095T olarak geçen Phenom II X6 1090T Black Edition, hem sunduğu hız aşırtma imkanlarıyla hem de saat hızıyla serinin geri kalanının önünde yer alıyor.

Black Edition modellerinde çarpan kilidi yok

Phenom II X6 1090T Black Edition, 3,2 GHz’lik saat hızıyla serinin en hızlı üyesi. Adında geçen Black Edition ibaresi de işlemci de çarpan kilidi olmadığı anlamına geliyor.

AMD, en üst seviye modellerinde çarpan kilidini kaldırıp hız aşırtmaya olanak tanıma geleneğine, piyasaya sürdüğü en güçlü modelinde de devam etmiş.

{pagebreak::Diğer özellikler}

Diğer özellikler

Çarpan kilidi ve saat hızı dışında Phenom II X6 modellerinin teknik özellikleri birbiriyle aynı. AMD, Intel’in aksine, altı çekirdekli modellerinde yeni bir mimari kullanmadı.

45 nm mimarisi ile üretilen işlemcilerde 3 MB L2 ve 6 MB L3 olmak üzere toplam 9 MB ön bellek bulunuyor.

Modelde 6 MB L3 ön bellek bulunuyor

Bu da Intel’in dört çekirdekli modellerinde bulunandan 1 MB daha fazla. Zaten AMD de Phenom II X6′ları, Intel’in dört çekirdekli Core i7 ve Core i5 modellerinin karşısına yerleştiriyor, hem de iki çekirdek fazlayla.

{pagebreak::Turbo CORE}

Turbo CORE

Phenom II X6′ların mimarisi önceki modellere göre değişmemiş olsa da, önceki modellerde bulunmayan çok önemli bir özellik barındırıyor. Kullandığımız yazılımların tamamı altı çekirdeği kullanmadığı için, boşta kalan çekirdeklere aktarılan gücün boşa gitmesini istemeyen AMD, bu modellerinde TurboCORE adını verdiği bir teknolojiye yer vermiş.

Bu teknoloji sayesinde, üç ve daha fazla çekirdek boştaysa, bu boştaki çekirdeklere aktarılan güç çalışanlara aktarılarak performans artışı sağlanıyor. AMD, bu teknoloji ile 500 MHz’e kadar artış sağlanabileceğini iddia ediyor.

Turbo CORE, kapalı çekirdeklerin gücünü diğerlerine aktarıyor

Tamamen otomatik olarak devreye giren bu teknoloji, 6 çekirdek gerektiren bir uygulama çalıştırdığınızda kendiliğinden devre dışı kalıyor.

TurboCORE özelliği AM3 soketli tüm anakartlar tarafından destekleniyor. Ancak, bir yonga seti hariç diğerlerinde, bu özellikten faydalanmak için BIOS güncellemesi yapmalısınız. BIOS güncellemesi yapmanız gerekmeyen yonga seti ise AMD’nin Phenom II X6 modelleri ile birlikte piyasaya sürdüğü 890FX yonga seti.

{pagebreak::890FX yonga seti}

890FX yonga seti

AMD’nin 8 serisi yonga setleri arasında en üst seviye olan 890FX, Phenom II X6’ların ihtiyaç duyduğu tüm gereksinimleri BIOS güncellemesi olmadan karşılıyor.

Phenom II X6 1090T Black Edition’u test ederken, bizler de ASUS’un 890FX yonga setli Crosshair IV Formula modelini kullandık. ASUS’un oyuncular için özel olarak hazırladığı Republic of Gamers serisine dahil olan anakart, yeni bir yonga setine sahip olmasına rağmen sorunsuz çalıştı.

ASUS’un 890FX yonga setli Crosshair IV Formula adlı anakartı

Yeni yonga setlerine sahip ilk ürünlerde genelde sorunlarla karşılaşılabiliyoruz, fakat bu sefer başımıza böyle bir şey gelmedi. Crosshair IV Formula, sorunsuz çalışmasının yanı sıra, kapalı çekirdekleri tek bir tuşla aktif hale getiren Core Unlocker özelliği ile birlikte, belli bir seviyede otomatik hız aşırtma yapan bir tuş barındırıyor.

Şimdi Phenom II X6 1090T Black Edition’un neler yaptığına bir bakalım.

{pagebreak::Test sistemi}

Test sistemi

İşlemci: Phenom II X6 1090T Black Edition
Bellek: Team Xtreem DDR3 2000 2 x 2 GB
Ekran kartı: ATI Radeon HD 5770
Güç kaynağı: Cooler Master 1000 W
Sabit disk: Western Digital 320 GB

{pagebreak::PCMark Vantage}

{GRAPH::628}

{GRAPH::629}

{GRAPH::630}

{GRAPH::631}

{GRAPH::632}

{GRAPH::633}

{GRAPH::634}

{GRAPH::635}

{pagebreak::3DMark Vantage}

{GRAPH::636}

{GRAPH::637}

{pagebreak::Cinebench}

{GRAPH::638}

{GRAPH::639}

{pagebreak::Everest}

{GRAPH::640}

{GRAPH::641}

{GRAPH::642}

{pagebreak::7-zip}

{GRAPH::644}

{GRAPH::645}

{pagebreak::WinRAR, DivX Converter}

{GRAPH::643}

{GRAPH::646}

{pagebreak::Son karar}

Son karar

Yaptığımız test sonuçlarına baktığımızda AMD’nin Phenom II X6 ile gerçekten çok iyi bir iş yaptığını söylemek gerek. Yurtdışında 300 $’a satışa çıkan ürün aynı fiyat seviyesindeki Core i7 modelleri ile başa baş bir performans sergiliyor.

Phenom II X6 serisi Core i7 ve Core i5’lere ciddi bir rakip olacak

Aynı fiyat segmentinde, benzer performans gösteren ve daha fazla çekirdeğe sahip olan Phenom II X6 1090T Black Edition, gerçekten de AMD’nin hedeflediği yönde bir ürün olmuş.

Bu model, sahip olduğu özelliklerle Core i7’lere çok önemli bir rakip teşkil ediyor.

:: Altı çekirdekli Phenom’un performansını ve özelliklerini nasıl buldunuz?

Reklam
Reklam

Yorum Ekleyin


Reklam
Reklam