Teknoloji Haberleri - ShiftDelete.Net

67. doğum gününde: Steve Jobs’un hayatına bakış!

Ana sayfa / Haberler

Bugün takvimler 24 Şubat 2022’yi gösteriyor. 24 Şubat 1955 günü dünyaya gelen Steve Jobs eğer yaşasaydı, 67. doğum gününü kutlayacaktı. Apple’ın kurucu ortağı ve eski CEO’su Jobs, pankreas kanseri tanısı konduktan 8 yıl sonra, 2011 yılının Ekim ayında 56 yaşında dünyaya gözlerini yumdu.

Jobs, 1976 yılında Steve Wozniak ile birlikte Apple’ı kurdu ve uzun bir süre boyunca yönetti. 1985’te NeXT adlı şirketinin temellerini atmak için ayrıldı ve 1997 yılında Apple’ın bu şirketi satın almasıyla birlikte döndü. Hayatını kaybedene kadar yani 2011 yılına kadar Apple CEO’su olarak görev yaptı.

3 trilyon doları geçen piyasa değeri ile günümüzde dünyanın en değerli şirketi olan Apple, ilk etapta Mac ve iPod modelleri ile tanınırken 2007 yılında ilk iPhone’un piyasaya sürülmesi her şeyi değiştirdi.

Daha önce Apple’ın operasyon başkanı olarak görev yapan ve hali hazırda CEO’su olan Tim Cook, Jobs’un düşüncelerinin, sarsılmaz mükemmeliyetçiliğinin, sıkı çalışmaya bağlılığının ve yenilik arzusunun “Apple’ın temeli” olduğunu ifade ediyor.

Suriye asıllı baba, Amerikalı anne: Jobs’u evlatlık verdi

Evlatlık verildiği ailesi tarafından büyütülen Steve Jobs, aslında Suriye asıllı Abdulfattah Jandali ve Amerikalı Joanne Schieble isimli bir çiftin çocuğu olarak dünyaya geldi. Ancak ailelerinin baskısı nedeniyle bir araya gelemeyen çift, Steve’i bir hafta sonra Paul ve Clara Jobs çiftine verdi.

Annesi Joanne Schieble, onun üniversiteye gitmiş eğitimli bir çift tarafından evlat edinilmesini ve üniversiteye gitmesini istiyordu. Bu nedenle evlatlık verme evraklarına çocuk için üniversite fonu açılmasını şart koştu.

Her ne kadar Paul ve Clara Jobs’ın yanında sorunsuz bir hayat yaşasa da bazı meslektaşları onun öfkeli yapısını bu olaya bağlıyorlar. Hatta Mac’in geliştirici ekibinde yer alan ve şirketin ilk yıllarında büyük emeği bulunan Andy Hertzfeld, “Altta yatan asıl sorun Steve’in hayatındaki terk edilme temasıydı.” ifadelerini kullandı.

Steve’in biyolojik annesine verdikleri sözü tutmak için oldukça fazla emek harcayan Paul ve Clara Jobs çifti, onun daha iyi bir eğitim hayatı olabilmesi için taşındı. Bu sayede Apple’ın da hikayesinin başladığı 2066 Crist Drive, Los Altos, California’da tek katlı eve yerleştiler.

Jobs için asıl değişim ise evine yakın olan Homestead Lisesi’ne gitmesiyle başladı. Burada daha sonra şirketi beraber kuracağı Steve Wozniak ile tanıştı ve çeşitli bağlantılar edindi. Üniversite yıllarına geldiğinde Steve çoktan gözünü yükseklere dikmişti.

Portland, Oregon’daki Reed College’a gitmekte ısrar etti. Ailesi okul ücretleri oldukça yüksek olmasına rağmen bunu kabul ederek çocuklarının eğitim hayatına burada devam etmesini sağladı. Ancak pek de disiplinli bir öğrenci olmayan Steve, daha sonra Reed Koleji’nden ayrıldı.

İlerleyen dönemlerde bu kararı ailesinin mali sıkıntıları nedeniyle aldığını söylese de dersleri pek sevmediği de bir gerçekti. Yine de kampüs hayatını seven Steve, gerekli izinleri alarak okulda kalmaya devam etti. Okul tarafından ilgilendiği herhangi bir sınıfa girmesi için aktif olarak teşvik edildi.

Burada kaligrafi ve tipografi gibi farklı alanlarda eğitimler gördü.

Apple’ı kurdu, daha sonra şirketten ayrıldı!

Tarihler 1976’yı gösterirken, Jobs ailesinin garajında Apple Computer Co. kuruldu ve ilk geliştirdikleri ürün Apple I, 666.66 dolar karşılığında satışa sunuldu. Bu sırada Jobs 21, Wozniak ise 26 yaşındaydı.

1977 yılına gelindiğinde Apple II piyasaya sunuldu ve kısa sürede önemli bir yer edinmeyi başardı. Bu iki ürün ile bilgisayar pazarındaki yerini sağlamlaştıran Apple, 1980 yılında halka açıldı ve çok iyi değerlerle piyasaya giriş yaptı. 

Apple büyümeye devam ederken, yeni yöneticilere ihtiyaç vardı. 1983 yılında Pepsi-Cola’nın CEO’su olarak görev yapan John Sculley’i ikna etmek için ilginç bir yol izleyen Jobs;

Ömrünün sonuna kadar şekerli su mu satmak istiyorsun yoksa dünyayı mı değiştirmek istiyorsun?” şeklinde bir soru sorarak Sculley’i Apple’ın yeni CEO’su haline getirdi. Macintosh ise 1984 yılında kullanıcı ile buluştu.

Apple her ne kadar ikna etme yeteneklerine sahip olan iyi bir yöneticisi olsa da, aynı zamanda düzensiz ve hırslı bir yapısı vardı. 1985 yılında şirket içerisinde oluşan bir kavga sonucunda ayrılma kararı aldı ve NeXT Computer adında başka bir bilgisayar şirketi kurdu. 

1996 yılında Apple, Jobs’u kurduğu şirkete geri getirmek için NeXT’i 429 milyon dolar karşılığında satın aldı. Pek bilinmeyen bir detay: Steve Jobs, 1986 yılında Edwin Catmull ile ortak bir çalışmaya imza atarak animasyon stüdyosu Pixar’ı kurdu.

iPhone 4S tanıtıldıktan bir gün sonra hayatını kaybetti

iPhone 4S, “Bugüne kadarki en inanılmaz iPhone” sloganıyla 4 Ekim 2011 tarihinde duyuruldu ve Jobs ertesi gün hayatını kaybetti. Ancak bir önceki model çok fazla konuşuldu: 7 Haziran 2010’da düzenlenen WWDC 2010’da tanıtılan iPhone 4, Jobs tarafından dünyanın en ince akıllı telefonu olarak lanse edilmişti. Ancak cihaz anten sorunu ile akıllara kazındı.

İlk iPhone ile kıyaslandığında ciddi bir tasarım değişikliği ile kullanıcıların karşısına çıkan bu telefon belirli şekillerde tutulduğunda, sinyal gücü oldukça düşüyordu. Apple bu konuda kullanıcılara ücretsiz kılıf dağıtmak gibi çeşitli alternatifler sunarken, Steve Jobs konuyla alakalı bir basın toplantısı düzenledi.

Bu basın toplantısında rakip cihazlarında benzer bir şekilde tutulduğunda sinyal gücünün düştüğüne dair örnekler gösterilirken, cihazdan memnun olmayanlar sorgusuz sualsiz cihazı iade edebildi. iPhone 4s modelinde ise tasarımda yapılan küçük değişiklikler ile bu sorun ortadan kaldırıldı.

Ailesinin yanında hayata gözlerini yumdu!

Jobs’un ölüm haberi sonrasında Apple’ın internet sitesine ”Steve Jobs: 1955-2011” başlığıyla Jobs’un siyah beyaz bir fotoğrafı koyuldu. Apple’ın merkez binasında bayraklar yarıya indirildi.

Bunun yanı sıra Jobs hayranları, Palo Alto’daki evinin yanı sıra Apple mağazalarının dışında mumlar yaktı, gül bıraktı.

Steve Jobs’un hayatı, sayfalarca yazmakla bitmeyecek kadar dikkat çekici detaylar içeriyor. Hayatı hakkında merak ettiğiniz detayları yorumlar bölümünden bizlere iletebilirsiniz.

Yorum Ekleyin