Türkiye’nin 2023 yılında kullanmaya başlayacağı 5G teknolojisi, daha fazla erişilebilirlik, yüksek bant genişliği ve internet bağlantı hızında önemli bir artış sağlayacak. Ancak bu teknoloji bizim için yeni olsa da çoğu dünya ülkesi 5G’yi çok daha önceden benimsemiş durumda.
2018 yılında 5G teknolojisine geçiş yapan ABD bu anlamda başı çeken ülke konumunda. ABD’yi takip eden Güney Kore 2019 yılında 5G teknolojisine geçiş yaptı. 2020 yılında ise Avrupa ülkeleri 5G teknolojisini geniş çapta kullanmaya başladı. Şimdi ise Güney Kore önemli bir adım atarak 6G çalışmalarına başlıyor.
Güney Kore, 6G prototiplerinin 2026’da hazır olmasını istiyor!
5G ile karşılaştırıldığında 6G ile 50 kat daha yüksek veri hızı ve 10 kat daha az gecikme hedefleniyor. Saniyede 1 terabaytlık veri hızına ulaşılması beklenen 6G teknolojisinin 100 µs’nin (saniyenin 10 binde biri) altında bir gecikme sunması öngörülüyor.
İnternet altyapısı yalnızca teknoloji şirketleri için değil hükümetler arası da bir yarışa dönüşmüş durumda. Güney Kore hükümeti de bu aşamada bir sonraki mobil ağ çağında önemli bir oyuncu olma hedefinde. Bu konuda adımlarına devam eden ülke yönetiminin açıklamaları ise şu şekilde:
Gelecekteki ekonomik büyüme faktörleri söz konusu olduğunda, hükümetimiz çipler, geleceğin otomobili, biyoteknoloji ve sağlık hizmetlerine odaklanıyor. Yeni hükümet, 6G iletişim, ikincil batarya, ekran, savunma ve havacılık, gelişmiş nükleer santral ve dijital içerikleri üretmeyi hedefliyor.
2026’da 6G prototiplerinin hazır olması hedeflenirlen böylece teknolojinin 2020’lerin sonlarında veya 2030’ların başlarında ticarileşmeye hazır hale gelmesi planlanıyor. Güney Kore hükümeti bu çalışmaların bir an önce yapılmasını istiyor.
Samsung ve LG de bu konudaki çalışmalarını sürdürüyor. Bu aşamada binalar arasında Samsung 15 metre, LG ise 100 metrelik bir sinyal göndermeyi başardı. Her iki sinyalin de 100 GHz’in üzerinde olduğunu belirtmekte fayda var. Samsung ayrıca 5G(açık mavi) ve 6G(koyu mavi) teknolojisini karşılaştıran bir tablo da sunmuş durumda.
Peki siz 6G teknolojisi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlar kısmında ya da SDN Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.
{{user}} {{datetime}}
{{text}}