Ana sayfa /
AMD, sistem yongası ve grafik çözümleri konusunda son derece başarılı ve gelişmiş ürünler sunuyor. Tabii bir platform üreticisi olması için gereken işlemciler tarafında hâlâ çok çalışması gereken
AMD, işi biraz daha "ekonomik çözümler sağlayıcısı" olarak kabullenmiş durumda.
Her ne kadar yakında çıkartmayı planladığı 45 nanometrelik işlemcilerle bir ihtimal performans konusunda daha iddialı hâle gelecekse de, en pahalı işlemcisi 300 dolar civarında olan bir üreticisi, büyük kayıp içinde demektir.
790GX ile İşler Tıkırında
AMD, 790GX yongasını ekonomik bir CrossFireX, Hybrid CrossFire ve iyi overclock özelliklerini bir arada sunmak için üretti. 790GX yongalı anakartlar yurt dışında 100-150 dolar arasında fiyatlara bulunabiliyor. Dolayısıyla yalın tümleşik grafik yongası olan 780G ve üst seviye 790X/FX yongalarını barındıran anakartların arasında bir yere konumlanan 790GX, sunduğu özellikler ve ölçeklenebilirlikle AMD’nin platform jokeri olmuş durumda. Temel yeteneklerine yakından bakalım.
{pagebreak::Ozellikler}
Hybrid CrossFire
Türkçe’ye melez CrossFire olarak çevirebileceğimiz bu teknoloji sayesinde, anakartın üzerinde bulunan tümleşik grafik işlemcisiyle, ayrıca takacağınız bir HD 2400 veya HD 3400 serisi grafik kartı performanslarını birleştirebiliyorlar. Yani tümleşik grafik işlemcisi, ekran kartına yardımcı oluyor ve bu şekilde performans artışı sağlanıyor. Tabii bu kurulum sadece giriş seviyesi ekran kartlarıyla uygulanabiliyor; zira üst modeller performans açısından tümleşik grafik işlemcisini birkaç defa katlıyor.
CrossFireX
Dört tane grafik işlemcisinin bir araya gelmesini sağlayan (ve biraz da yenilenmiş bir ad olan) CrossFireX teknolojisi, 790GX yongalı anakartları üzerinde çalışabiliyor. Tabii her bir PCI Express veri yolunun 16x yerine 8x olması sebebiyle iki tane HD 4870 X2‘den yeterince verim alabilir misiniz bilemiyoruz; fakat iki tane ikinci nesil 8x PCI Express veriyolu çok başarılı şekilde iki tane HD 4870 ekran kartının üzerinde verimli şekilde kullanılmasını sağlıyor. Bu açıdan en üst seviye CrossFireX kurulumları hariç, iki tane ikinci nesil PCI Express 8x yuvası yeterli geliyor.
{pagebreak::Side Port}
Side Port ve Grafik Performansı
790GX yongası üzerinde bulunan bir başka özellik de Side Port olarak anılan, anakarta tümleşik bellek modülü. Anakart üzerine yerleştirilen ve tümleşik ekran kartının performansını artırmak için kullanılan bu bellek yongası, hem sistem belleği israfından sizi kurtarıyor, hem de tümleşik grafik işlemcisinin performansını artırıyor.
Anakart üzerine yerleştirilen DDR3 bellek, 64 veya 128 MB büyüklüğe ve sistem belleğinden daha hızlı erişim ve aktarım hızlarına sahip. Dolayısıyla hem sistem belleği tarafından oluşturulan grafik darboğazı hem de sisteme getirilen veri aktarım yükü konusunda önemli bir çözüm getiriyor. Özellikle de işlemciye dahil olan bellek denetçileri, bu yükün sistem performansına kötü etki etmesine sebep olmaya başlayabiliyor.
Dava Nedir?
Biz de baktık madem bu güzel özellikler var, 790GX‘in tümleşik grafik çözümü olarak performansı nerelerde geziniyor yakından bakalım dedik. Şimdi testlerimize geçelim; bakalım AMD’nin en yeni yongası, tümleşik grafik performansında ne durumda?
{pagebreak::Test Sistemi}
Test Sistemi
İşlemci: AMD Phenom X3 8750
Bellek: OCZ Platinum2x1 GB DDR2 800 MHz
Anakart: Test edilen bileşen
Soğutucu: ZeroTherm BTF-95
Güç kaynağı: PC Power&Cooling Silencer 610
Sabit disk: Seagate Barracuda 7200.10 250 GB 8 MB
{pagebreak::Test Hakkında}
Testler Hakkında
Testimizde
üç farklı bellek miktarı ve türlerinde 790 GX için test ortamı hazırladık. Zira 790GX hem sistem belleğinden hem de Side Port isimli anakarta tümleşik bellekten faydalanabiliyor. Yalnız işin kötü tarafı, testi yaptığımız
MSI DKA790GX Platinum ürünü ne yazık ki tümleşik grafiğin
sadece Side Port bellekten çalışmasına izin vermiyordu.
Testte hangi anakartları hangi kurulumlarla kullandığımızı burada görebilirsiniz. UMA olarak kullandığımız kısaltma "unified memory architecture", yani birleştirilmiş bellek mimarisi anlamına geliyor ve sistem belleğinin kullanıldığı durumlardan bahsediyor.
790GX için MSI DKA790GX Platinum
1 – 64 MB UMA + 128 MB Side Port
2 – 128 MB UMA +128 MB Side Port
3 – 256 MB UMA
780G için ASUS M3A-H/HDMI
4 – 266 MB UMA
GeForce 8200 için Zotac GeForce 8200
5 – 256 MB UMA
{pagebreak::3D Mark 2005}
Testler
3D Mark 2005
____________________________________________________
{pagebreak::3D Mark 2006}
3D Mark 2006
____________________________________________________
{pagebreak::Crysis}
Crysis
____________________________________________________
{pagebreak::World in Conflict}
World in Conflict
____________________________________________________
{pagebreak::Company of Heroes}
Company of Heroes
____________________________________________________
{pagebreak::Yorumlar}
Yorumlar
AMD’nin getirdiği
Side Port bellek desteği görünüşe göre işe yarıyor. Her ne kadar anakarttan anakarta göre değişse de sadece SidePort olarak kullanılacak olan sistemlerde hem sistem belleğini kurtarması hem de yarattığı ferah bellek bant genişliği sebebiyle her açıdan bir kazanç durumunda.
Diğer taraftan bu Side Port teknolojisinin 790GX gibi en ekonomik çözüm olmayan durumlarda kullanılması kafalarda soru işareti uyandırıyor. Zira birçok kişiye, 790GX yongalı çözümleri giriş seviyesi kişisel bilgisayar üretmek için değil, orta halli bir oyun makinesi kurmak için kullanmak daha mantıklı geliyor. 780G zaten, testlerden de göreceğiniz üzere, işini bulunduğu fiyat seviyesinde iyi yapıyor.
Bilgi için: AMD, MSI
Yazan: Berkin Bozdoğan
SDN – http://shiftdelete.net
{{user}} {{datetime}}
{{text}}