Modern savaş alanında İHA’lar (İnsansız Hava Araçları) keşiften saldırıya, lojistik destekten hava hakimiyetine kadar geniş bir yelpazede roller üstlenebiliyor. TUSAŞ ve Baykar tarafından üretilen hava araçları da kendi alanlarında en iyileri arasında olduğu için tüm dünyada ünlenerek ses getirdi.
Birleşik Arap Emirlikleri şirketi EDGE Group tarafından geliştirilen hava aracının da Baykar Bayraktar KIZILELMA İSU’ya (İnsansız Savaş Uçağı) benzediği görüldü. Peki BAE yapımı JENIAH İSU ne kadar iyi? Bayraktar KIZILELMA ile yarışabilecek mi?
EDGE Group JENIAH özellikleri neler? Bayraktar KIZILELMA ile yarışabilir mi?
Bayraktar KIZILELMA, yüksek manevra kabiliyeti, düşük radar kesiti ve tam otonom kalkış ve iniş yeteneği gibi özellikleri ile öne çıkıyor. 1.500 kg yük taşıma kapasitesine sahip olan KIZILELMA, 30.000 feet operasyonel irtifaya ulaşabiliyor ve maksimum 0.9 Mach hızına çıkabiliyor.
AESA radarı sayesinde yüksek durumsal farkındalık sunuyor ve iç silah bölmeleri ile düşman savunmalarına karşı düşük görünürlükle görev yapabiliyor. Tabii bunların yalnızca halka açıklanan veriler olduğunu söyleyelim.
Terminal İstanbul için geri sayım başladı!
Terminal İstanbul adıyla hayata geçirilecek olan proje, Atatürk Havalimanı'nı dünyanın en büyük girişimcilik merkezine dönüştürecek.EDGE Group tarafından geliştirilen JENIAH da düşük görünürlük özellikleri ve çeşitli formasyonlarda görev yapabilme yeteneğiyle öne çıkıyor. 480 kg yük taşıma kapasitesine sahip olan JENIAH, 1.050 km/sa hıza ulaşabiliyor ve KIZILELMA gibi otonom kabiliyetlere sahip. Düşman savunmalarının derinliklerine stratejik saldırı, keşif ve yer destek görevlerine uygun olacak şekilde tasarlandığını görüyoruz.
Boyut, tasarım ve hız açısından benzerlikler gösteren KIZILELMA ve JENIAH arasındaki temel farklar taşıma kapasitesi ve görev çeşitliliğinde yatıyor. KIZILELMA’nın 1.500 kg’lık bir yük taşıma kapasitesi, JENIAH’ın 480 kg kapasitesini 3’e katlıyor.
Boyutlarına baktığımızda ise JENIAH’ın kanat açıklığı 6.5 metre ve uzunluğu tahmini olarak 8+ metre. Öte yandan KIZILELMA’nın kanat açıklığı 10 metre ve uzunluğu 14.7 metre. Ayrıca daha güçlü motora sahip oluşunu da hesaba katarsak 8.5 tonluk maksimum kalkış ağırlığının da JENIAH’ı geride bırakacağını söyleyebiliriz.
Bu sayede KIZILELMA daha fazla silah veya diğer yükleri taşıyabiliyor. Ayrıca potansiyel olarak daha yüksek operasyonel irtifaya ulaşabilmesi ve AESA radarı gibi teknolojik özelliklere sahip olması, görev esnekliği ve durumsal farkındalık açısından oldukça önemli.
Genel olarak baktığımızda Bayraktar KIZILELMA’nın tam anlamıyla İnsansız Savaş Uçağı görevlerini yapabilecek durumda olduğunu ve operasyonel kabiliyetleri sayesinde 5. nesil savaş uçaklarıyla dahi iletişim kurarak bir arada saldırı ve savunma yapabileceğini görüyoruz. Bu yetenekleri sayesinde gelecekte halihazırda F-16’nın üstlendiği hava-hava ve hava-kara görevlerini gerçekleştirebilir.
Öte yandan JENIAH, insansız savaş uçağından ziyade gelişmiş yeteneklere sahip ve stratejik görevleri yerine getirebilecek bir İHA diyebiliriz. Hava-hava muharebeleri bir yana hava-kara görevlerinde dahi tam anlamıyla savaş uçaklarının yerini alamayacaktır.
Taklitler asıllarını yaşatır.
bae’ye milyar dolarlar karşılığında mühendislik bilgileri satılmış olabilir mi?!
:)))))) şakamisin hocam
İnsansız savaş dronlarının aşağı yukarı hepsi birbirine benziyor haber saçma olmuş
Merhaba Berat bey,
Kopyaladı demedik. Medyada bu yönde iddialar var, biz de öyle olmadığını anlatabilmek için farklılıklarını paylaştık. Bilgilendirici olmaya çalışsak da haberi beğenmemiş olabilirsiniz, fakat saçma demek habere de haberi yazanada saygısızlıktır. Yine de hakaret içermediği için yorumunuz onaylandı. Görüşünüzü gözden geçirmenizi rica ediyorum.
SDN editörleri herhangi bir eleştiri karşısında neden bu denli bir tutum sergiliyor bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Berat bey bir takipçi ve okur olarak yorum yapmış fakat ne hikmetse yine bir editör tarafından, keskin bir dille cevap almış. Berat beyin söylemini doğru bulduğumu dile getirmiyorum ama sizin söylemleriniz çok önemli. Takipçilerinize karşı daha nezaketli yaklaşımlarda bulunabilirsiniz. Hakkı beyi ve SDN’yi bugünlere getiren, azimli çalışmaları ve takipçileridir. Bunu unutmayalım. Dip not; SDN forumu ilk zamanlarından beri takip eden bir okurum.
Merhaba Sezer bey,
Belli bir tutum ve keskin dil olmadan cevap verdiğim görüşündeyim. Berat bey bana ve haberime saygısızlık yaparsa cevap yazmak hakkım değil mi? Size öyle gelmemiş olabilir ama nezaket sınırları içerisinde bir dönüş yaptığımızı düşünüyorum. Dolayısıyla bu konuda sizinle aynı görüşü paylaşmıyorum. Ayrıca Berat beyin saygısızlık yaptığını düşünüyor olsam da yorumu değiştirmemiş şekilde orada duruyor.
Devamında söylediklerinize katılsam da konunun Hakkı bey ve okurlarımızla genel bir ilgisi olmadığı düşüncesindeyim. Zira burada saygı sınırlarını aştığını düşündüğüm bir yoruma yanıt verdim ve okurumuzdan görüşünü gözden geçirmesini rica ettim sadece.
Yine de yorumunuzu yapıcı eleştiri olarak kabul ediyorum, teşekkürler.
İnsanlarımız maalesef çok cahil. Konu ile alakalı haber yapanların çoğunluğu da eğer bilerek yapmıyorlar ise cahiller. Hava aracı ne, savaş uçağı ne bilmiyorlar. İnsansız savaş uçağı diyen var görünmez hayalet insansız savaş uçağı diyen bile var.. İnsansız hava araçları gözetleme ve keşif için kullanıler bunun dışında belirlenen hedeflere bomba bırakır. Savaş ucağı değildir çünkü savaşamaz. Amerika 180 milyon dolarlık kıtalar arası uçabilen hava araçlarına Dron ya da hava aracı derken bizim uçan kaçan ayağı yere basmayan yorumcular ya da bazı haberciler 5 milyon dolarlık BayraktarTB3’ bile savaş uçağı diyor. Bunun bir sebebi olmalı.
İHA ve siha lar prensip olarak iki türlüdür. Dikey havalananlar, pisttem havalananlar. Ve ufak tefek nuanslar hariç birbirlerine benzerler
Bunu mukayese eden kişi amacın ne? Böyle bir uçağı Türkiye’nin yapması fevkalade bir mucize. Boş işlerle uğraşmayın.
İlk ihalarını bu şekilde yapabilmeleri ve özelliklerinin üst seviye olması iyi bir ekibin işi belli. Çok başarılı
Bu stratejik araçların özellikleri ulu orta açıklanmamalı. Tabi ki birileri kopya çeker. Düşman da bu özelliklere karşı tedbir geliştirir.
Önemli olan yazılımı.
Para var, huzur var adamlarda.
15 Temmuzu BAE finanse etti diyen bakanı ayaklarına getirtiyorlar.
ABD’nin eski bir projesini satın almış olabilirler.