Apple, bu yılın ilerleyen zamanlarında muhtemelen iOS 18 ve iPadOS 18 ile piyasaya sürülecek olan yeni erişilebilirlik özelliklerini duyurdu ve kapsayıcılık ve yenilikçi tasarıma olan bağlılığını bir kez daha vurguladı. Böylece Apple’ın donanım ve yazılım alanındaki son teknoloji yeniliklerini, özellikle yapay zeka ve makine öğrenimi alanındaki ilerlemelerini kullanarak, engelli bireylere yönelik gelişmiş kullanıcı deneyimleri sunacak.

iPad ve iPhone için Göz Takibi

En çok beklenen özelliklerden biri olan Göz Takibi, fiziksel engelli kullanıcıların cihazlarını yalnızca gözleriyle kontrol etmelerini sağlıyor. Bu özellik, kurulum ve kalibrasyon için ön kamerayı kullanıyor ve tüm veriler cihazda saklanarak gizlilik korunuyor. Göz Takibi, fiziksel düğme etkinleştirme ve hareket kontrolü gibi işlevlerle uyumlu olarak iPadOS ve iOS uygulamalarıyla çalışıyor.

İşitme Engelliler için Müzik Haptikleri

Müzik Haptikleri, işitme engelli kullanıcılar için müzik deneyiminde yeni bir boyut sunuyor. Taptic Engine’i kullanarak bu özellik, sesi dokunsal geri bildirime dönüştürerek dokunuşlar, dokular ve rafine titreşimler aracılığıyla duyusal bir deneyim sağlıyor. Bu özellik, Apple Music ile entegre edilmiş ve geliştiricilerin uygulamalarını iyileştirmeleri için bir API olarak sunulacak.

Konuşma ve İletişimde Yenilikler

Vokal Kısayollar ile kullanıcılar, Siri’nin tanıyabileceği özel sesler atayarak görevleri yerine getirebiliyor ve kısayolları başlatabiliyor. Ayrıca, Alışılmadık Konuşmayı Dinleme özelliği, serebral palsi veya ALS gibi konuşmayı etkileyen durumlara sahip kullanıcılar için konuşma tanıma yeteneğini geliştiriyor. Bu, konuşamayan veya konuşma yetisini kaybetme riski taşıyan kullanıcıları desteklemek için daha önceki çabaların üzerine inşa edilmiş.

Hareket Hastalığını Azaltmak için Araç Hareket İpuçları

Araç Hareket İpuçları, ekrandaki animasyonlu noktaları araç hareketi ile eşleştirerek hareket hastalığını azaltmayı amaçlıyor. Bu özellik, kullanıcının hareket halindeki bir araçta olduğunu algılamak için yerleşik sensörleri kullanır ve ana içeriği kesintiye uğratmadan duyusal çatışmayı azaltan görsel ipuçları sağlıyor.

CarPlay ve visionOS Geliştirmeleri

CarPlay’e Ses Kontrolü, Renk Filtreleri ve Ses Tanıma eklenerek çeşitli ihtiyaçlara sahip kullanıcılar için daha erişilebilir hale getiriliyor. visionOS ise Canlı Altyazılar, iPhone için yapılmış işitme cihazları için geliştirilmiş destek ve diğer görsel erişilebilirlik özellikleri sunacak.

Ek Güncellemeler ve Özellikler

  • VoiceOver: Yeni sesler, özelleştirilebilir klavye kısayolları ve esnek Ses Rotatoru.
  • Büyüteç: Okuyucu Modu ve Hareket Algılama Modu’nun hızlı başlatılması sağlanıyor.
  • Braille Desteği: Geliştirilmiş Braille Ekran Girişi, çok satırlı braille desteği ve daha fazlası.
  • Kişisel Ses: Artık Mandarin Çincesi’nde mevcut.
  • Canlı Konuşma: Kategoriler ve Canlı Altyazılar ile uyumluluk arttırılacak.
  • AssistiveTouch: Cihaz kontrolü için Sanal Dokunmatik Yüzey eklenecek.
  • Anahtar Kontrolü: Parmak dokunuşu hareketlerini tanıma işlevi eklenecek.
  • Ses Kontrolü: Özel kelime dağarcığı ve karmaşık kelimeler için destek sunulacak.

Haziran ayında düzenlenecek WWDC önce Apple’ın tüm bu özellikleri OpenAI ortaklığı kapsamında yapay zeka ile güçlendirmesi ve AGI boyutuna taşıması bekleniyor.