Teknoloji dünyası, her geçen gün bizi şaşırtmaya devam ediyor. Bu kez, Hindistan’daki Krishna Mühendislik ve Teknoloji Enstitüsü’nden (KIET) bir grup öğrenci ve profesör, sınırları gerçekten zorladı. Ekip, büyük ölçüde hurdalık parçalardan bir araya getirdikleri “Anushka” adını verdikleri düşük maliyetli bir insansı (humanoid) robot geliştirdi. Ama Anushka’yı diğer robotlardan ayıran çok özel bir şey var: Atan bir kalbi var!
Hurda parçalardan üretilen ve kalbi atan insansı robot Anushka’nın maliyeti 2 bin 400 dolar
Anushka’nın geliştirilmesi, aslında teknolojinin insan yaratıcılığı ile buluştuğunda neler başarabileceğini gösteren önemli bir örnek. Büyük bir kısmı hurdalık parçalardan oluşan bu robot, sadece 2 bin 400 dolara mal oldu. Bu, piyasadaki diğer humanoid robotlarla kıyaslandığında inanılmaz derecede düşük bir maliyet. Ancak düşük maliyet, Anushka’nın yeteneklerinden hiçbir şey eksiltmemiş.
Anushka’nın yüz tasarımı, tarihsel bir Fransız prensesinden ilham alınarak generatif (üretken) yapay zeka kullanılarak geliştirildi. 3D baskı teknolojisi ve esnek silikon kaplama ile oluşturulan bu yüz, oldukça gerçekçi bir görünüm sunuyor. Hatta, silikon kaplamalı ve işleyen mekanizmalı bir yapay kalp bile eklenmiş.
Figure 02 robotu BMW fabrikasında göreve hazır!
Figure 02 ikinci nesil insansı robot, fabrika zeminlerinde, hatta gelecekte evlerde bile kullanılabilir. İşte detaylar...Anushka’nın hareketleri, Intel i7 işlemcisi tarafından kontrol edilen mikro denetleyiciler ve servo motorlar aracılığıyla sağlanıyor. Bu, robotun başını çevirmesinden, ellerini ve gözlerini hareket ettirmesine kadar her şeyi kapsıyor.
Anushka, sıradan bir insansı robottan çok daha fazlası olabilir. Çünkü, yapay zeka destekli doğal dil işleme (NLP) teknolojisi sayesinde, tam 61 dili anlayabiliyor ve bu dillerde konuşabiliyor. İletişim kurarken sadece kelimeleri anlamakla kalmıyor, aynı zamanda bu kelimeleri dijital sinyallere çevirerek cevaplar üretebiliyor. Bu cevaplar ise geniş bir OpenAI veritabanından çekiliyor, yani Anushka’nın cevapları oldukça kapsamlı ve doğru.
Anushka’nın yetenekleri bununla da sınırlı değil. Yüz tanıma ve bilgisayarlı görme (computer vision) teknolojisi ile donatılan robot, karşısındaki insanları tanıyabiliyor, yüz ifadelerini analiz edebiliyor ve buna göre tepki verebiliyor. Anushka, 50’den fazla el hareketi ve 30’dan fazla göz hareketi ile duygularını ifade edebiliyor.
Anushka şu anda ziyaretçileri karşılamak ve sorularını yanıtlamak gibi görevlerde kullanılıyor. Ancak bu robotun potansiyeli çok daha büyük. Geliştirici ekip, Anushka’yı sağlık hizmetleri ve danışmanlık gibi alanlarda kullanmayı planlıyor.
Peki, sizce Anushka gibi insansı robotlar gelecekte hayatımızın ne kadar içinde olacak? Bu tür düşük maliyetli robotların yaygınlaşması, hangi alanlarda devrim yaratabilir? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşmayı unutmayın.
Danışmanlık işindekiler satın alarak, kendi yerine çalıştırabilir. Bu sayede kendilerine daha çok vakit ayırırlar. Mass Effect oyununda örneği var ama robot değil hologram. Daha gelişmişi Zaman Tüneli (The Time Machine) filminde var, Orlando Jones hologram bir karakter olarak kütüphane hizmeti sağlıyor. Çeşitli benzer örnekleri var.
Pop up reklam ekranın daha ne kadarını kaplayacak acaba ? Ne zaman duracağını merak ederek bekledim , bu şekilde reklamlarla olacaksa bu iş kapatın siteyi , bu kadar da olmaz
Adblock kullan. Firefox Mobilde eklenti desteği var. uBlock Origin kur.
Etem Sevik
Konuk Söz Sanatçısı ve Şair
Temiz olanı sadelikte bulursun.
Sadelik zirvede yer alır. – Taze bir güne başlarsın sevinçle. Yükseklerde uçan kuşlar gibisindir. Hiç bir şey bozamaz neşeni. – Onun gibi. Sakinliği, açıklığı, saflık ve iyiliği toplarsın üzerinde.
Türkçe biliyormu weya konuşulan dili Türkçeye cewiriyormu o önemli benim için
Valla robot biliyor mu bilmem ama sen bilmiyorsun ondan eminiz.
Bildiği diller arasında Papua Yeni Gine, Mozambik, Ursuca, Makedonca falan varmış ama Türkçe yokmuş
Sevişebiliyor mu? Sen bize bunun haberini ver.
Ne yapacan robotu mu şey yapacan?
😡😡😡😡
Çok güzel beğendim
61 Trabzon