Türkiye, yenilenebilir enerji yatırımlarına verdiği desteği genişletmek için 25 Eylül 2024 tarihinde yeni teşvik uygulamalarını duyurdu. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklanan bu teşviklerle güneş enerjisi sektöründe yerli teknolojiler desteklenecek ve güneş hücresi üretimini artırılacak.

Yeni düzenlemelere göre 28 Şubat 2025 tarihine kadar yatırım tamamlama vizesine başvurmuş olan projeler mevcut teşvik belgeleri ile devam edecek. Ancak bu tarihten sonra yapılacak teşvik başvurularında yerli güneş hücresi kullanımı zorunlu hale getirilecek. Ayrıca bu tarihten itibaren tamamlama vizesine başvuracak projeler için yerli üretim şartı ingot dilimleme aşamasından itibaren aranacak.

2022 yılında Türkiye’de 7 bin 881 MW kurulu gücünde 8 bin 482 güneş enerjisi santrali bulunuyordu. Bu sayı 2024 yılı Ağustos ayı itibarıyla yüzde 130 artış göstererek 18 bin 435 MW’a, santral sayısı ise 29 binin üzerine çıktı.

Türkiye’de güneş enerjisi yatırımlarının artmasında bakanlık tarafından uygulanan teşviklerin etkisi büyük oldu. 2022 Şubat ayında, öz tüketime yönelik yenilenebilir enerji santrallerine sağlanan teşvikler genişletilerek 4. Bölge teşvikleri, 1., 2., 3. ve 4. bölgelerdeki yatırımlar için uygulanmaya başlanmıştı. 5. ve 6. bölgelerdeki yatırımlar ise kendi bölgelerindeki teşviklerden faydalanmaya devam etti.

Küresel pazarda da 2023-2028 yılları arasında 2 bin 300 GW yeni güneş enerjisi santralinin devreye girmesi bekleniyor. Türkiye’nin bu büyüyen pazara önemli bir katkı sağlaması planlanıyor. Bu kapsamda yerli üretimin artırılması ve katma değerli güneş hücresi üretimine ağırlık verilmesi büyük önem taşıyor.

Bakanlık, güneş enerjisi sektöründeki yerli üretimi desteklemek amacıyla HIT-30 programını devreye aldı. Bu programla orta vadede 20 GW/yıl seviyesinde yerli güneş hücresi üretimi hedefleniyor. Yeni teşvikler de bu hedefin gerçekleştirilmesine katkı sunacak şekilde kurgulandı.

28 Şubat 2025 tarihinden itibaren yerli güneş paneli ve hücre kullanımı zorunlu hale getirilerek, enerji yatırımlarında yurt içinde üretilen teknolojilerin öncelikli olması sağlanacak.