Avustralya’da bir elektrikli otomobil sahibi, garajında elektrikli otomobilini şarj ediyordu. Şarj halindeyken alev alan otomobil, tüm garajı küle çevirdi. İtfaiyenin müdahalesiyle büyümeyen yangın, elektrikli otomobil sürücüleri için de uyarı niteliğinde. Yangın sonrası Avustralyalı uzmanlar özellikle elektrikli otomobil modellerini evde şarj ederken dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı.
Yangının sebebi ortaya çıktı: Elektrikli otomobil şarjı için farklı şarj adaptörü kullanmak
Yangın sonrası olay yerinde inceleme yapan ekipler, Nissan elektrikli otomobil kullanan sürücünün farklı bir şarj adaptörü ile otomobili şarj ettiğini ortaya çıkardı. İlk yapılan incelemelerde de bu farklı şarj cihazının yangının nedeni olduğu ortaya çıktı.
Akıllı telefonlarda karşımıza çıkan farklı cihazla şarj etmeyin uyarısı, elektrikli otomobiller için çok daha hayati bir öneme sahip gibi görünüyor. Son zamanlarda Tesla ve farklı markalarda kaza sonrası yangın haberleri karşımıza çıkıyor.
Ancak elektrikli otomobillerde yangın çıkması benzinli ve gazlı otomobillere göre 100 kat daha az ihtimal taşıyor. Bunun ana sebebi ise benzinli ve LPG ile çalışan otomobillerde bizzat yakıtın yanıcı olması. Ancak uzmanlar elektrikli otomobil yangınlarının çok daha hızlı ilerlediği ve daha zor söndürüldüğü konusunda uyarıyor.
Dünyanın yapay zekalı ilk aracı Xpeng P7+ yola çıktı!
Tasarımından yapay zeka destekli sürüş sistemine kadar birçok özelliğiyle dikkat çeken Xpeng P7+ ilk kez sahneye çıktı.Peki ama elektrikli otomobil şarjı evde güvenli değil mi? Elektrikli otomobil üreticileri, evde otomobili şarj etmek isteyen kullanıcılara bir adaptör sunuyor. Böylece sürücüler kendi evlerinde de güvenli bir şekilde otomobillerini şarj edebiliyor.
Ancak Avustralya’da yaşanan olayda olduğu gibi sürücüler kendilerine verilen adaptörden farklı bir adaptörde kullanabiliyor. Bu tür durumlar ise otomobilin belirlenen standartlardan daha fazla akıma maruz kalmasına neden olabiliyor. Bu tür durumlar akıllı telefonlar için bile Lityum pillerin bir anda bombaya dönüşmesine neden oluyor.
Her ne kadar korkutucu gibi olsa da elektrikli otomobil şarj istasyonlarının bu tür tehlikeleri bulunmuyor. Şarj istasyonları, modellerden bağımsız olarak hızlı ve normal şarj gibi standratlara göre otomobili şarj ediyor. Evde ise normal şebeke elektriğinden otomobili şarj etmek için üreticinin verdiği şarj adaptörü dışına çıkmamak gerekiyor.
Peki sizce elektrikli otomobilleri evde şarj etmek ne kadar güvenli? Yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.