Dünyanın en çok ziyaret edilen video ve streaming platformu YouTube, kullanıcıların uzun bir süredir beklediği bir özelliği devreye sokmaya başladı. YouTube, yapay zeka destekli otomatik dublaj özelliğini genişleterek Partner Programı’ndaki yüz binlerce bilgi ve eğitim odaklı kanalda kullanıma sundu. Şirket, bu özelliğin yakında farklı içerik türlerine de getirileceğini açıkladı.
YouTube, hangi dillerde dublaj yayınlıyor?
Yeni özellik sayesinde, İngilizce olarak yüklenen videolar Fransızca, Almanca, Hintçe, İtalyanca, İspanyolca, Endonezyaca, Japonca ve Portekizce dillerine çevriliyor. Ancak, video bu dillerden birinde hazırlandıysa yalnızca İngilizce dublaj seçeneği sunuluyor. Yükleme sırasında otomatik olarak oluşturulan bu dublajlar, içerik üreticileri tarafından yayınlanmadan önce önizlenebiliyor, silinebiliyor veya kaldırılabiliyor.
Şirket, yapay zeka ile oluşturulan dublajların şu an için tamamen doğal bir his vermediğini kabul etti. Ancak şirket, gelecekte yapılacak güncellemelerle dublajların ton, duygu ve çevre seslerini daha iyi yansıtacağını vaat etti. YouTube, sürece bir örrnek olarak Fransızca bir yemek tarifi videosunun İngilizce dublajlı halini kullanıcılarla paylaştı.
Bununla birlikte ünlü yayın ve video platformu, teknolojinin hala gelişmekte olduğunu ve bazı çevirilerin tam doğru olmayabileceği veya dublajın konuşmacıyı doğru şekilde yansıtmadığı durumlarla karşılaşılabileceğini belirtti.
YouTube’da canlı oyun dönemi başlıyor! Birlikte oynayın
YouTube Playables çok oyunculu yeni yapımlar alıyor. Buna göre platformda çok oyunculu olarak kapışmak mümkün olacak.Peki, siz bu yeniliği nasıl buluyorsunuz? Otomatik dublaj özelliği, platformda içerik tüketim alışkanlıklarını nasıl değiştirebilir? Yorumlarınızı ve görüşlerinizi bizimle paylaşmayı unutmayın!
Birkaç haftadır var. Türkçe dublajda var ama her dilde aynı sesle seslendiriliyor. Zamanla gelişir, istediğimiz ünlüden veya kendi sesimizle duyabiliriz. Artık anlık Türkçe dublaja çevirilebiliyor ama bazıları 5 yıldır geliştirdiği oyuna Türkçe altyazı bile eklemiyor. Çok ayıp ediyorlar, hiç yakıştıramıyorum. Ayrıca bu durum onlar için geri kalmışlık örneği olarak görülebilir. Özellikle uluslararası popülariteye sahip oyunlar, uygulamalar, ürünler geliştiren firmalar için.