Dünyanın manyetik kuzey kutbu, Kanada’dan uzaklaşarak hızla Sibirya’ya doğru kaymaya devam ediyor. Bahsi geçen doğal fenomenin, küresel navigasyon sistemleri için önemli sonuçlar doğurabileceği söyleniyor. Amerika Birleşik Devletleri NOAA ve İngiltere Jeolojik Araştırma Kurumu (BGS) iş birliğiyle geliştirilen yeni bir Dünya Manyetik Modeli (WMM), bu hareketi daha önce görülmemiş bir doğrulukla onayladı. Peki bu kaymanın sonuçları neler? Ayrıntılar haberimizde…
Dünyanın manyetik kuzey kutbu Sibirya’ya kaydı: Peki sonuçları neler?
Öncelikle “manyetik kuzey kutbu nedir?” sorusuyla başlayalım. Coğrafi kuzey kutbu, dünyanın dönüş eksenine bağlı sabit bir nokta iken, manyetik kuzey kutbu dünyanın manyetik alanının dik olarak aşağıya yöneldiği sürekli hareket eden bir nokta. 1500’lerden bu yana Kanada çevresinde yavaşça hareket eden manyetik kuzey kutbu, dramatik bir şekilde son 20 yılda hızla Sibirya’ya doğru kaydı.
BGS uzmanı William Brown bu değişimi şu şekilde açıklıyor:
“Manyetik kuzey kutbu, son beş yıl içinde hızla yavaşladı. Hareket hızı yılda 50 kilometreden 35 kilometreye düştü. Bu, bugüne kadar kaydedilen en büyük yavaşlama.” Bilim insanlarına göre bu hareketin nedeni, Kanada ve Sibirya’nın altındaki iki dev manyetik lop.
Şaka değil: Mars’taki evler insan kanı ile inşa edilecek!
Mars'ta yapı malzemesi olarak insan kanı kullanmak mümkün mü? İranlı araştırmacılar ortaya çarpıcı bir fikir attı.Bu loblar arasındaki etkileşim, manyetik kutbun yönünü ve hızını doğrudan etkiliyor. Hatta bazı dönemlerde bu dramatik hareketler nedeniyle referans modelleri acilen güncellemek gerekiyor. Neyse ki, yeni Dünya Manyetik Modeli, önceki modellere göre on kat daha yüksek çözünürlüğe sahip.
Yeni sistemle beraber ekvator bölgesindeki uzamsal çözünürlük 3.300 kilometreden 300 kilometreye indirildi. Bu güncellemeler, navigasyon için oldukça önemli. Örneğin, Güney Afrika’dan Birleşik Krallık’a yapılan bir yolculukta eski model kullanılsaydı, rota 150 kilometre sapabilirdi.
Neyse ki, günlük kullanıcılar için bu değişikliklerin etkisi minimum düzeyde olacak. Akıllı telefonlar ve uydu navigasyon sistemleri bu güncellemeleri otomatik olarak alacak, bu da sürekli yüksek doğruluk garantisi sağlayacak. Peki, manyetik kuzey kutbu ne zaman keşfedildi?
Aslında manyetik kuzey kutbu ilk kez 1831’de Sir James Clark Ross tarafından Kanada’nın kuzeyinde keşfedildi. Günümüzde ise hem yer ölçümleri hem de uydu verileri sayesinde bu hareket detaylı bir şekilde izlenebiliyor.
Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz…