TikTok, ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünya genelinde tartışmaların odağında olmaya devam ederken, Arnavutluk hükümeti platforma yönelik oldukça sert bir karar aldı. Başbakan Edi Rama, sosyal medyanın özellikle gençler üzerindeki olumsuz etkilerini gerekçe göstererek TikTok’un ülkede tam bir yıl boyunca yasaklanacağını duyurdu. Bu karar, özellikle Kasım ayında yaşanan nahoş bir olayın ardından geldi.
Hükümet, TikTok riskini göze almak istemiyor!
Arnavutluk genelinde büyük yankı uyandıran olay, bir sınıf arkadaşının 14 yaşındaki bir çocuğu öldürüp ardından görüntüleri Snapchat üzerinden paylaşmasıyla başladı. Yaşanan bu trajedi sonrasında halkın tepkisi büyürken, Başbakan Rama, sosyal medyanın şiddeti artırıcı etkisi olduğunu belirtti. Rama, “TikTok bu mahallenin belasıdır. Bu belayı bir yıl boyunca mahallemizden kovacağız,” ifadeleriyle platforma karşı aldıkları kararı açıkladı.
Yasağın yanı sıra, hükümetin çocukları eğitmek ve ailelere destek sağlamak amacıyla yeni programlar geliştireceği açıklandı. Başbakan Rama, son bir ay boyunca öğretmenler, öğrenciler, veliler ve psikologlarla bir dizi toplantı düzenleyerek sosyal medyanın gençler üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını belirtti. Ancak bu programların detaylarına dair henüz resmi bir bilgi paylaşılmadı.
Beklenen güncelleme geldi: ChatGPT, artık notlarınızı da okuyabilir!
Son güncellemeyle birlikte MacOS için ChatGPT, artık çok daha fazla uygulamayla etkileşim kurabiliyor. İşte detaylar!Bildiğiniz gibi ABD de, TikTok’u yakın zamanda yasaklayacak olan ülkeler arasında yer alıyor. ABD, 19 Ocak’ta yürürlüğe girecek olan TikTok’a yönelik satış zorunluluğu kararıyla platformu dolaylı yoldan yasaklama yoluna giderken, Avustralya geçtiğimiz Kasım ayında 16 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımını tamamen yasaklamıştı. Benzer şekilde, İngiltere’de de sosyal medya yasaklarının kapsamını genişletmek için tartışmalar sürüyor.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Sosyal medyanın gençler üzerindeki etkilerini azaltmak için bu tarz yasaklar etkili olur mu? Görüşlerinizi yorumlarda bekliyoruz!