Akıllı Telefon

    iPhone 18 Pro Mobil Fotoğrafçılıkta Devrim Yapacak!

    Apple, iPhone 18 Pro ve Pro Max modellerinde yer alacak değişken diyaframlı kamera sistemi için üretime başladı. İşte detaylar.
    iPhone 18 Pro, değişken diyafram, Apple kamera, LG Innotek, mobil fotoğrafçılık

    Apple, bu Eylül ayında piyasaya sürmeyi planladığı iPhone 18 Pro ve Pro Max modellerinde yer alacak yeni bir değişken diyaframlı kamera sistemi için tedarik zincirini hızlandırmaya başladı. Kore merkezli ETNews’in raporuna göre, bu teknoloji Apple için bir ilk olacak. Daha önceki iPhone 14 Pro’dan iPhone 17 Pro’ya kadar ana kamera, sabit ƒ/1.78 diyafram kullanıyordu. Bu durum, lensin görüntü çekerken her zaman tamamen açık kaldığı anlamına geliyordu. Değişken diyafram ise kameranın sensöre ulaşan ışık miktarını kontrol etmesine olanak tanıyor. Bu sayede düşük ışıkta daha fazla ışık alınırken, parlak sahnelerde aşırı pozlama engelleniyor.

    Değişken Diyafram Teknolojisi ve Faydaları

    Düşük ışık koşullarında daha fazla ışık almak için diyafram açılırken, parlak sahnelerde aşırı pozlamayı önlemek için kapanır. Bu özellik, kullanıcıların farklı çekim ortamlarında daha iyi sonuçlar elde etmesini sağlar.

    iPhone 18 Pro, değişken diyafram, Apple kamera, LG Innotek, mobil fotoğrafçılık

    Ayrıca, değişken diyafram teknolojisi kullanıcılara alan derinliği üzerinde daha fazla kontrol imkanı sunacaktır. Apple tedarik zinciri analisti Ming-Chi Kuo, Aralık 2024’te her iki iPhone 18 Pro modelinin ana arka kamerasında değişken diyafram bulunacağını ilk kez dile getirmişti.

    Ekim 2025 tarihli bir rapor ise Apple’ın bu teknolojiyi yeni nesil iPhone’lara getirme planlarında ilerlediğini ve tedarikçilerle bileşenler hakkında görüşmeler yaptığını belirtmişti. Bugün yayınlanan rapora göre, sektör kaynakları bu bilgileri doğrulamaktadır.

    iPhone 18 Pro, değişken diyafram, Apple kamera, LG Innotek, mobil fotoğrafçılık

    Çinli tedarikçi Sunny Optical, diyafram mekanizmasını etkinleştiren aktüatörlerin üretimine şimdiden başladı. Kamera modülü montajının ise yaz başında başlaması bekleniyor.

    Apple’ın birincil kamera ortağı LG Innotek‘in de Haziran veya Temmuz ayları civarında üretime başlamaya hazırlandığı bildiriliyor. Şirket, Güney Kore’deki Gumi tesisine özel ekipmanlar kuruyor.

    Cowell gibi diğer modül üreticilerinin de bu sürece dahil olması bekleniyor. Sistemin ek karmaşıklığı nedeniyle LG Innotek‘in ana kamera modülü üretiminde daha büyük bir pay üstlenmesi muhtemel görünüyor.

    Benzer bir durum, Apple’ın iPhone 15 Pro Max modelinde katlanmış zoom lensini benimsediğinde de yaşanmıştı. O dönemde LG Innotek, başlangıçta tek tedarikçi olarak hizmet vermişti.

    iPhone 18 Pro ve iPhone 18 Pro Max modellerinin, Apple’ın ilk katlanabilir iPhone’uyla birlikte Eylül ayı civarında duyurulması bekleniyor. Bu yeni kamera teknolojisi hakkında sizin düşünceleriniz nelerdir?

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    6 Yorum

    1. Erkan

      Bu demektir ki taklitçi Samsung’da önümüzdeki yıl değişken diyaframa geçecek yani s27 ultra’da muhtemelen göreceğiz. Adamlar Apple’ı kopyalamaya and içmişler. Gerçi S10+ serisinde bu özellik vardı ama maliyet düşürmek için terk ettiler. Gelecek yıl başlarlar ilk biz yaptık diye reklam kasmaya.

      1. Hiçkimse

        S26 Ultra kamerası zaten f1.4…

      2. Hiçkimse

        Ayrıca Samsung’un S9 ve S10 (eski modelleri, sen de yazmışsın zaten), Huawei Mate 50 Pro, Mate 60 Pro, Huawei Pura 70 ve Pura 80, Xiaomi 13 Ultra ve 14 Pro modelleri ile çoktan değişken diyaframlı telefonlar yaptılar. Iphone’u mu taklite decekler :))))) Apple böyle şeyleri yapmak için “Biz sistem güvenliğini önceliklendiriyoruz” bahanesiyle hep 8-10 yıl sonrayı bekler.

    2. Uğur ışık

      Yine Apple yine kullanıcının fark bile edemeyeceği şeyler bu değişiklik sadece 12 pm den 18 pm ye geçen bile zor anlar bende sosyal medya yok oyun yok günlük işler için kullanıyorum işletim sistemi güzel ekosistemine bağlı nokta koysam hepsinde görme devam etme şansım var MacBook da çalışarken telefona ihtiyacım olmuyor whatsapp mesaj arama benim için rahat kapalı sistem (aşılmaz mı imkansız değil) yine de temkinli davranmak gerekiyor başka işletim sistemi gibi açık kaynak olmadığı için rahatım iş için daha uygun bir ekosistem devamlı güncelleme alması ama her yılda değiştirmem ASLA 14 pro ve max den 17 pro ve max e geçtim 3 yılda bir telefonda ikiz hat kullanıyorum telefonun 7/24 açık olması gerekiyor kayıp olur korkusu yada bozulma derdinden çift telefon ikiz hat kullanıyorum ben Apple dan memnunum

    3. Zesar53

      F, en az 1.4 olmalı. S26 da f:1.4 ıphone 17 pro max 1.78, çok kötü

    4. Hiçkimse

      Yani Samsung’un S9 telefonunda 2018 yılında kullandığı teknoloji mi? Devrim… 🙂

    Diğer yorumları gör (5) Yorum Yap

    Yorum Yaz