Ekran kartı sektöründe son yıllarda atağa çıkan AMD, eski nesil GPU‘larında yaşadığı ısınma sorunlarını çözdü ve bununla da yetinmeyip performans konusunda, bazı durumlarda rakibi Nvidia‘yı bile geride bırakmayı başardı.

Bunların üzerine bir de fiyat konusundaki politikası eklenince, AMD‘nin son yıllarda pazar payındaki yükselişin nedeni de açıkça önümüze serilmiş oluyor.

16-05/08/amd-crsytal-sseries-1462661626.jpg

Eğer yeni bir bilgisayar alacaksanız ve ekran kartı sizin için önemliyse, bu rehberimizde size AMD ekran kartı satın alırken dikkat etmeniz gereken konuları derledik.

Öncelikle ekran kartına ihtiyaç olduğunu konuya karar vermeniz gerekiyor. Alacağınız ekran kartını oyun için mi kullanacaksınız yoksa daha profesyonel program veya araçlar için mi kullanacaksınız?

{pagebreak::2}

Oyun için AMD Ekran Kartı Seçimi Nasıl Olmalı?

Eğer standart bir kullanıcıysanız, günlük işleriniz ve oyun oynayabilmeniz için oldukça fazla ekran kartı seçeneğiniz mevcut.

Peki onlarca seçenek arasından hangisi sizin için daha uygun? Bunu anlamak oldukça basit. Nvidia‘nın ekran kartlarını sınıflandırmak için kullandığı sıralama sistemi AMD cephesi için de geçerli.

Nvidia Ekran Kartı Satın Alma Rehberi!

Örnek vermek gerekirse önünüze AMD R7 370 ve AMD R9 390 ekran kartları geldiğinde hangi ekran kartının sizin için daha basit olduğunu anlamanız oldukça kolay.

Öncelikle ekran kartının ilk kısmını karşılaştıralım. R7 ve R9 olarak baktığımızda R9‘un R7‘ye göre daha yüksek bir rakama yani daha güçlü bir GPU‘ya sahip olduğunu görebiliriz. İlk karşılaştırma da avantaj AMD R9 390‘dan yana.

İkinci karşılaştırmamız ise ekran kartının geriye kalan sayısal değerleri. 370 ve 390 sayısına baktığımızda mantıken direkt olarak 390 daha iyi diyebilirsiniz. Fakat işin arkasındaki mantık biraz daha farklı işliyor. Bu sayılardan ilki, bize ekran kartının yılı hakkında ipuçları verir. Örnek ekran kartlarımıza baktığımızda ikisinin de aynı dönemde üretilmiş ekran kartları olduğunu görebiliyoruz.

16-05/08/01446d6173d3150826b4cf0ce3437af3-650-80.jpg

İkinci rakam ise belki de en önemli kriter olan performans hakkında bilgi veriyor. AMD tarafından ekran kartları performanslarına göre sıralanır. En yüksek puan olan 9 size en yüksek performansı verecektir. Örnek ekran kartımıza baktığımızda 7 ve 9 rakamlarını görüyoruz ve bu kriterde de AMD R9 390‘un daha önde olduğunu görebiliyoruz.

Genel olarak özetlemek gerekirse; eğer ortalama bir oyuncuysanız yeni nesil ekran kartlarından performansı en az 6 veya 7 numarayla belirlenmiş olan bir ekran kartını seçmeniz ortalama bir oyun deneyimi için yeterli olacaktır.

Ve sonuç olarak bu basit 3 ipucu ile birlikte, GB veya Bit gibi detaylı ve kafa karıştırıcı bilgilerle uğramaya gerek duymadan iki ekran kartı arasındaki seçimimizi rahat bir şekilde yapabiliyoruz.

Eğer çok daha yüksek bir oyun deneyimi istiyorsanız AMD‘nin Fury X modelini satın alabilirsiniz.

{pagebreak::2}

Profesyonel İşler için AMD Ekran Kartı Nasıl Seçimi Nasıl Olmalı?

Eğer bir grafikerseniz veya işiniz gereği ağır grafik performansı gerektiren programlar kullanmak zorundaysanız, sizin ekran kartı seçiminiz daha kolay olacaktır. Fakat bu tip ekran kartları bütçenizi oldukça zorlayabilir. 

Oyun için bahsettiğimiz rakamlar profesyonel düzeyde işleriniz için oldukça yükseliyor. En az 8 veya 9 puan verilmiş AMD ekran kartlarını tercih etmeniz gerekiyor. Hatta iş yükünüze göre bu ekran kartlarının X ekine sahip olan üst düzey performans sağlayan modellerinden bir kaç tane bağlamanız bile gerekebiliyor.

16-05/08/amd-hawaii-gpu.jpg

Fakat AMD, profesyonel kullanıcılar için de grafik işlemci segmenti bulunduruyor. AMD FirePro serisi, yıllardır profesyonel kullanıcının ihtiyaçları için yeterli performansı sağlıyor.

Eğer AMD‘ye ait profesyonel bir ekran kartı almak istiyorsanız işiniz bir oyuncuya oranla daha basit.

Profesyonel kullanım için üretilmiş çok fazla sayıda ekran kartı olmadığı için doğrudan ekran kartına verilmiş sayısal değerin tamamına bakmanız yeterli. Daha büyük sayıya sahip olan model, daha yüksek performansa sahip olacaktır.

:: AMD ekran kartı satın alma rehberimizi beğendiniz mi?