Donanım

    Veri Merkezlerinin Enerji İhtiyacı 2035’te Dört Katına Çıkacak

    BloombergNEF raporuna göre veri merkezlerinin elektrik tüketimi 2035'e kadar dört katına çıkacak ve şebekeler üzerinde ciddi baskı oluşturacak.
    veri merkezi, elektrik tüketimi, yapay zeka, enerji, BloombergNEF

    BloombergNEF tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, veri merkezlerinin 2035 yılına kadar ABD’de üretilen elektriğin beşte birini tüketmesi bekleniyor. Bu oran, günümüzdeki seviyenin dört katına denk geliyor.

    Yapay zeka hesaplama gücündeki artışın, veri merkezi kapasitesini önümüzdeki on yıl içinde yaklaşık 200 gigavata taşıyacağı öngörülüyor. Bu kapasitenin yarısına yakını eğitim ve çıkarım süreçlerine ayrılacak ve büyük bölümü ABD’de yoğunlaşacak.

    Elektrik talebindeki hızlı yükseliş

    BloombergNEF’in 2035 yılına yönelik yeni elektrik talebi tahmini, aralık ayındaki öngörülerden yüzde 83 daha yüksek bir seviyede bulunuyor. EPRI kendi 2024 tahminini iki katından fazla artırırken, S&P’nin tahmini de ekim ile nisan ayları arasında üçte birden fazla yükseldi.

    featured image

    Bu revizyonlar, ABD genelindeki veri merkezi geliştirme hızının ne kadar yüksek olduğunu gözler önüne seriyor. BloombergNEF, önümüzdeki on yıl içinde yeni veri merkezlerinin büyük kısmının halihazırda zorlanan elektrik şebekelerine bağlanacağını tahmin ediyor.

    Virginia’dan Illinois’e kadar uzanan PJM Interconnection şebekesinin elektriğinin yüzde 34’ü veri merkezlerine gidecek. Teksas’ın büyük bölümünü kapsayan ERCOT ise üretim kapasitesinin yüzde 22’sini bu merkezlere ayırmak zorunda kalacak.

    Şebekeler üzerindeki baskı artıyor

    PJM, hem büyük üreticilerden hem de büyük yüklerden gelen bağlantı talepleriyle başa çıkmakta zorlanıyor. Şebeke, yeni kaynakların sisteme bağlanması için başvuruları dört yıl boyunca durdurmuştu.

    Nisan ayında kuyruğu yeniden açmasına rağmen durum ciddiyetini koruyor ve American Electric Power adlı bir kamu kuruluşu, bağlantıdan çekilme tehdidinde bulunuyor. Arz-talep dengesizliği nedeniyle elektrik fiyatları geçtiğimiz yıl yüzde 76 oranında artış gösterdi.

    Tüm bu tıkanıklıklara rağmen veri merkezleri PJM’ye bağlanmaya devam ediyor. Şirketler, şebeke yöneticisinin son kapasite ihalesindeki ücretlerin yüzde 38’ini oluşturdu.

    Yapay zeka benimseme süreci agresif bir şekilde devam ederse, 2033 yılına kadar veri merkezleri dünya genelinde 1.935 terawatt-saatlik yeni elektrik talebi yaratacak. Bu miktar, Hindistan’ın yıllık toplam elektrik tüketimine oldukça yakın bir seviyeye karşılık geliyor.

    Veri merkezlerinin enerji ihtiyacındaki bu hızlı artış hakkında siz ne düşünüyorsunuz?

    Henüz yorum yok İlk Yorumu Yaz
    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    Yorum Yaz