Normalde bir akıllı telefon bataryasını tam şarj etmek 2 saatlik süreleri bulabiliyor. Drexel Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırmanın sonucu olan MXene ise bu süreyi saniyelere indirgemesiyle şaşırtıyor.

Arama kurtarma yılanı geliştirildi!

MXene ile saatler süren şarj saniyelere inecek!

ABD merkezli Drexel Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Yury Gogotsi önderliğindeki araştırmada, iki boyutlu bir materyal olan MXene’nin kullanıldığı devrimsel elektrot tasarımı öne çıkıyor. Geleneksel bataryalardan ayrılan nanomalzeme, materyalin içerisinde iyonların daha hızlı hareket etmesi için daha fazla yol açıyor ve sürenin kısalmasını sağlıyor.

Bildiğiniz üzere elektrotlar, şarj için pillerin enerjisinin depolandığı yerler ve burada gerçekleştirilen değişim, bilinen tüm pil kompozisyonunu ve şarj sürecini tamamen değiştiriyor. MXene temel düzeyde, oksit metal arasında ezilmiş bir hidrojel. Elektrik tellerinde kullanılan bakır ve alüminyum gibi oldukça iletken olan MXene, iyonların çok hızlı geçmesine izin verebiliyor. Kullandığımız geleneksel bataryalar ise bu materyale göre oldukça yavaş bir şarj sürecine sahip çünkü bir direnç söz konusu.

2011 yılından bu yana üzerinde çalışılan bu önemli bilimsel gelişme ile akıllı telefon şarj süreleri ciddi anlamda hızlanabilir. Hatta MXene’nin daha iyi dizüstü ve elektrikli otomobil bataryaları için de kullanılabileceğine inanılıyor. Saatlerce süren şarj sürecinin dakikalara ve hatta saniyelere inmesini düşünmek şimdiden heyecan verici. Tabii ki MXene’nin gerçek hayatta kullanımı için hala birkaç yıla ihtiyacı bulunuyor.

:: MXene hakkında ne düşünüyorsunuz?