Cep telefonu, hayatımıza girmesinin ardından, yaşantının vazgeçilmezlerden biri oldu . Başlarda yalnızca mesajlaşıp, arama yapma gibi özellikleri barındıran cihazlardan, teknoloji geliştikçe daha fazlası istenmeye başladık.
Tüketicilere kulak veren üreticiler, teknolojinin de gelişimi ile birlikte akıllı telefon kavramını hayatımıza kazandırdı. Peki, her şey bu kadar akıllı olmadan önce cep telefonları neler yapabiliyordu?
1- Kızılötesi
Bir zamanlar, birbirinize fotoğraf, müzik, video gibi medya içerikleri göndermek istediğinizde yalnızca o hizmet ediyordu.
Sahip olunan telefon bulunması dahi, kullanıcıyı sosyal ortamlarda bir adım öne taşıyordu.
Dalga boyunun görünür ışıktan uzun, terahertz ışınımından daha kısa olan elektromanyetik nitelikteki kızılötesi ışınları, gece görüş sistemlerinden termografiye,ısıtma vetakip sistemlerinden iletişime kadar, çok geniş bir alanda işlev bulmuştur.
Konu gereği iletişim kısmına değinirsek, kısa mesafedeki cihazlar arasında veri alışverişini sağlayan kızılötesi ışınlar, içeriğinde bulunan LED ışığını kapatıp açarak bilgiyi kodladıktan sonra karşı tarafa gönderebiliyordu.
Şu an piyasadaki sürümlerinde kullanıcıların varlığından dahi haberi olmadığı özellik, böylece tarih sayfalarına karışıyordu.
{pagebreak::1}
2- Bluetooth ile dosya aktarımı
İlk maddedeki sürümünün ardından, kendisinin bir üst modeli olarak betimlenen Bluetooth’tan bahsetmesek olmazdı diye düşünüyoruz.
Bilgisayar, cep telefonu gibi cihazların bir bağlantı kablosuna gerek duymaksızın, aralarındaki veri aktarımını sağlayan özellik bir zamanların en çok revaçta olan özelliklerinden biri olmuştur.
Samsung E 250, Nokia 6600 gibi modellerin hemen akla geldiği bir ortamda, fotoğraf, müzik, video, ses kaydı vb. medyaları karşı tarafa ileten Bluetooth, kızılötesinden daha hızlı ve biraz daha uzak mesafelere kadar aktifti.
Bluetooth deyip, geçmemek lazım. Kendisi 24 Mbps’ye kadar veri aktarabiliyor, 10-100 metre arasında işlev görüyordu.
{pagebreak::2}
3- SMS
İlk iki maddeki çağdaşlarına oranla, yayından henüz kalkmayan özellik yine de eski önemini kaybetmiş durumda.
Uğruna kampanyalar düzenlenen SMS’ler günümüzde yalnızca, internet paketinin bittiği anlarda kullanıcıların isteklerini cevap veriyor.
{pagebreak::3}
4- MMS
Doğruyu söylemek gerekirse kendisi hiçbir zaman çok kullanımda olmamıştır. Gerek, kullanıcılardan aldığı ücret, gerekse de kızılötesi, Bluetooth’un verdiği kolaylığı verememesi kendisini öne atamamıştır.
{pagebreak::4}
5- Telefonun kendi oyunları
Mesaj göndermek, arama yapmaktan sonra, aranan en büyük özellik hiç şüphesiz oyunlardı. Gerek İstanbul trafiği, gerekse de günlük hayatın stresinden bir an uzaklaşılmak için ihtiyaç duyulan oyunlar, her kullanıcının tercih sebebiydi.
Birkaç örnek verip, nostalji ile aranızdan çekilmek mecburiyetindeyiz. Space Impact, Snake, Free Kick Festival…
{pagebreak::5}
6- Düşük çözünürlüklü mp3 müzikler
Cihazlarda iTunes Store, Spotify ve Deezer gibi müzik ortamları henüz bulunmuyorken, kullanıcılar belirli sitelerden düşük çözünürlüklü kalitesiz müzikler indirerek, ruhlarının gıdalarını besliyorlardı.
:: Gelişen teknolojinin başka ne gibi değerleri yitirdiğini düşünüyorsunuz?
"RUHLARININ GIDALARINI BESLIYORDU" NE DEMEK. TÜRKÇEMİZİ GÜZEL KULLANAN EY YÜCE İNSAN
Şimdi kaldıki yüzyılın icadı yeni ve akıllı telefonlar var.
Bluetooth hala kullanılan bir özellik ne kadar sac ama
Ata bluetooth'u hâlâ kullanıyoruz.Kendisini tarihin tozlu sayfalarına kaldırmamıza daha çok var.
Bluetooth saçma olmuş biraz , günümüzde kablosuz ses ve müzik konusunda hala çok kullanılıyor.
Bluetooth la çalışan bi ton eşya var. Klavyeler, controller lar, mouselar ve siz dönemi geçmiş diyorsunuz
4. maddede MMS ile kızılötesi ve bluetooth kolaylığı ne alaka? yazar kardeş senin tevellüt yetmiyor herhalde. sırf yazı yazacaz diye kasmayın böyle büyüyünce yazarsınız. şimdi sor büyülerine ve MMS neymiş öğren
Bluetooth hala çok önemli ve işe yarar bir teknoloji. İPhone'da yok.
ruhlarının gıdalarını besliyorlardı fiyuuu:) 🙂 🙂 düşük çözünürlüklü ama mp3 nasıl oluyorsa ruhun gıdasını beslemek de öyle bir şey olsa gerek 🙂
Ruhlarının gıdalarını mı besliyorlardı? O nasıl cümle?
Kalitesiz müzikmi indirmek hadi canım
bluetooth demişsin güldürdün kardeş
Ata ateş yine olmamış
kızılötesiyle sadece kartvizit adıyla isim ve telefon gönderiyodu, video ve müzik gönderemiyodu
Ruhlarının gıdalarını verdim şukunu editör
en onemlisini yazmamissin yuh be 😉 radyo.
Kızılötesi ile fotoğraf, müzik ve video gönderilebiliyordu. Yanlış biliyorsun.
Kizil otesinden sonrasini okuma sacmalamis resmen muhtemelen yasi yetismemis arkadasin o versiyonlardaki telefonlara
''Ruhlarının gıdalarını besliyorlardı'' Üzdün kardeş cidden
"Bluetooth" Komik olmayın. Lumia telefonuma fare ve klavyeyi bluetooth'tan bağlıyorum, Contimuum dock'unda usb port'ların serbest kalmasını sağlıyor. Bluetooth kulaklık denen şeyide sanırım daha önce hiç duymadınız.
Vay be mms ile fotoğraf yollamak çok değil bir kaç yıl önce idi.. biraz pahalı idi ama güzeldi uzak bir yere foto yollamak için tek seçenek idi… Yıllar ne çabuk ta geçiyor…
Bluetooth olmamış kardeş arkadaşlara katılıyorum
açıkçası snake gibi oyunlar yine gelse yine oynarım on numara beş yıldız bence
Wap diye bişey vardı hey gidi hey bir adam vardı canı sıkılan: (
Bluetooth ve SMS hala kullanılıyor
Bluetooth'a haksızlık yapmışsınız şu anda da ne kadar yaygın olarak kullanıldığını söylememe gerek yok herhalde. Olayı sadece veri aktarımı olarak düşünmeyin kulaklıktan tut akıllı saate kadar pek çok şeyi bluetooth ile bağlıyorsunuz.
Aynen, Türkçeni yesinler senin.
Samasung Galaxy Gear Bluetooth ile bağlanıyor Bluetooth hala geliştirilen bir ürün neden işlevini yitiren bir şey geliştirilir mi ?
Bas konuş vardı
vaybe 2001, yada 2002de ilk reklamları telefonlar tarafından yapılıyordu. reklamda başka ülkede kaykaya binen gençler bunun videosunu çekip şak diye başka ülkedeki arkadaşına gönderiyordu. O zaman demiştim vaybeee, bu nasıl olacak????? hey gidi günler hey.
Bluetooth sayesinde akıllı saatleri kullanabiliyoruz veya kablosuz kulaklıları veya araç içi entegrasyonu sağlayabiliyoruz neresi modası geçmiş teknoloji allah aşkına playstation 4 kolu ds4 bile bluetooth ile bağlanıyor konsola.
Kızıl Ötesi zamanında telefonlarda fotoğraf video muzikçalar mı vardı da yollayalım birbirimize alakasız şeyleri birbirine katmayın. Kızıl Ötesi sadece kartvizit yollamaya yarıyor idi.
Fm radyoyu nasıl olurda yazmazsın 😀
Ata Ateş başarısızsın kardeş sen teknolojiyi takip etme bırak belki o seni eder.
Kızılötesi halen dahi ihtiyaç. Evdeki tv , klima , receiver i veya uzaktan kumanda edilebilecek cihazları, kumandayı aramadan ayarlarını telefonla değiştirmek büyük kolaylık.
Ruhlarının gıdalarını beslemek!
Kizilotesi bile hala kullanımda.cep telefonlarıni tv kumandasi gibi kullaniyoruz kizilotesi sayesinde.
Kızılötesi bluetooth ve tabıkı sös hala kullanılıyor ve bir çok telefonda var
Vay anasını
radyo koymuyorlar en çok ona uyuzum.
Ata Ateş bunları gördü mü bilemem ama Modası Geçen Telefon Özellikleri diye sıraladığı Bluetooth ve SMS hala işlevsel durumda bu özelliklerin modası geçmiş olsa yeni nesil cihazlarda olmazdı (bkz kızılötesi) başka bir bakış açısı isterse bugün hala bir çok işlemi mesaj (sms) ile yapıyorsun. (banka işlemleri, onay gerektiren işler hatta internet paketin bitince sms'e sarılıyorsun) bluetooth teknolojisini hali hazırda kullanıyorsun. iphone'u mac cihaza bağlarken, magic mouse kullanırken, telefonlar arası dosya gönderirken vb. bluetooth teknolojisi her geçen gün geliştirilen bir teknoloji de üstelik. so olarak v4.2 çıktı. başka bir açıdan bakacak olursak diğer özellikler olan kızılötesi ve mms ise hali hazırda kullanılan bir özellik. kızılötesi tüm kumanda sistemlerinin baş mimarıdır. bunların modası nasıl geçmiş oluyor? yazıyorsun bari mantıklı yaz.
Bluetooth bitmedi. Kızılötesinden de haberdarım hatta S4'te vardı. Kızılötesi telefonumda yok ama NFC kullanıyorum fotoğraf gönderimi için ama uzaksa bluetooth kullanıyorum. Bluetooth harika bir özelliktir ayrıca son derece teknolojik. Sms biraz azaldı. Sonuç olarak Bluetooth bu listede kesinlikle olmamalı. Iphone'da adam gibi çalışmıyor diye unutulamaz kesinlikle.
Arkadaş kızılötesi telefonu kumanda yapmak gibi özellikler için hala kullanılıyor.
kızılötesi o dönemki bluetooth lardan çok daha hızlıydı bir. Düşük kalitede mp3 indirme diye birşey yoktu kullanıcıların çoğu buna hiç dikkat etmiyor halada etmemekte siz laf olsun diye haber yapıyorsunuz.
Bluetooth eskide mi kaldı? Çoğunuz whatsapp la fotoğraf atıp fotonun kaç kat kalite kaybettiğini anlamayan koyunlarsınız sırf iphone bluetooth ile dosya paylaşımı yapamıyor diye kendinizi mahkum hissediyorsunuz internet olmadan dosya boyutuna bakmaksızın aktarım yapan halada çok önemli olan bir şeydir bluetooth
halen nokia e63 kullanıyorum okulda telefona bakıp bıyık altı sırıtanlara inat parasızlıktan kullanıyorum.. ama bu minik canavar 24 bit flac çalıyor varın gerisini siz düşünün..
5 dakikalık hd bir video dosyasını bluetoothla değilde whatsappla gönder görelim
Sağlamlığı unutmamak lazım… Hele de 3310 reyiz