internet sitesi açma veya bir diğer adıyla web sitesi açmak internet çağının, istek uyandıran popüler bir girişim ve hobi yöntemi. Ancak bu girişim ve hobiler zaman zaman başarısızlıkla sonuçlanabildiği gibi zaman zaman da sahibini başarıya ulaştırabiliyor. Bu başarı ve başarısızlık; internet sitesi kurma adayının, internet sitesini açmadan yapacağı analizle önceden de kısmen öngörülebiliyor.

İnternet sitesi açmadan önce bu soruları cevaplayın!

Aşağıdaki soruları kendinize sorduğunuzda tatminkar cevaplar alıyorsanız internet sitesi açtıktan sonra başarı şansınız var demektir.

-İnternet sitem hangi alanda hizmet verecek?

-Benzer internet sitelerinden farkım ne olacak? Ziyaretçiler internet siteme neden ilgi göstersin?

-İnternet sitemin içerikleri, tarzı nasıl olacak?

-İnternet sitemin kaç kişilik bir kadrosu olacak? Hangi kadro, hangi işle uğraşacak?

-İnternet sitemin tanıtım bütçesi var mı? Tanıtım bütçesi yoksa, sitemi nasıl duyuracağım?

-İnternet sitemi birkaç yıl boyunca gelir elde etmeden idare ettirebilecek maddi ve manevi gücüm var mı?

Bütün bu soruların cevabını verdiğinizde, kafanızda ön fikir verecek bir tablo oluşacaktır. Eğer bu tablodan sonra internet sitesi açma yolundaki isteğiniz devam ediyorsa bu işe başlayabilirsiniz!

İnternet sitesi açma rehberi

İnternet sitesi açma rehberimize, ilk olarak gereklilikleri sıralayarak başlayalım.

İnternet sitesi açmak için neler gerekir?

İnternet sitesi açmak için temel olarak, sitenizi barındıracak bir sunucu ve alan adı(domain) gerekiyor. Peki sunucu ve alan adı nedir? 

Not: İnternet sitenizin ilk kurulma aşamasında sunucu almak size ciddi bir gider oluşturacaktır. Bunun yerine bu aşamada fiyatları çok daha uygun olan ve hosting diye tabir edilen, paylaşımlı sunucu almanızı öneririz.

Sunucu nedir?

Sunucular; internet sitelerinin barındığı, 7/24 çalışma prensibine dayalı ve veri merkezlerinde barındırılan yüksek internet hızlarına sahip özel bilgisayarlardır. Bu sunucuları aylık veya yıllık olarak kiralayarak internet sitenizin bütün bileşenlerini, dosyalarını burada barındırabilirsiniz. Ziyaretçiler alan adını adres satırına girdiği zaman, doğrudan bu sunucuya erişeceklerdir.

Alan adı nedir?

Alan adı ya da diğer adıyla domain, ziyaretçilerinizin internet sitenize ulaşmak için kullanacağı bir adrestir. Yani kısaca internet sitenizin ismidir. Bu yüzden alan adını seçerken ince eleyip sık dokumak gerekir.

Örneğin, shiftdelete.net bir alan adıdır. Buradaki “.net” kısmı ise alan adının uzantısıdır. Sizde alan adı satma yetkisine sahip firmalardan kolaylıkla “.com,.org,.net,.tv” gibi uzantılardan birini seçerek alan adınızı alabilirsiniz. Alan adları, yıllık 15-25 TL arasında, firmadan firmaya değişen fiyat etiketleriyle satılıyorlar.

Günümüzde internet sektörünün aşırı gelişmesi, akla zar zor gelecek alan adlarının bile alınmasına sebep oldu. Alan adı yani sitenize isim bulma sürecinde çoğu alan adı önceden alındığı için biraz vakit harcayabilirsiniz. Daha önceden alınan bir alan adını alma şansınız da var. Bunun için de alan adını alan kişiyle görüşmeniz ve alan adı sahibinin isteyeceği ücreti ödeyerek alan adını transfer etmeniz gerekir.

Alan adı ve sunucu aldıktan sonra yapılacaklar

Alan adı ve sunucu/hosting aldıktan sonra, alan adınızı sunucu veya hostinginizin NS(Name Server) adreslerinize yönlendirmeniz gerekiyor. Bu sayede alan adınızı sunucunuzla eşleştirecek ve ziyaretçilerin, alan adını adres satırına yazdığında sunucuyla bağlantı kurmasını sağlayabileceksiniz. NS adresleri için sunucu firmanızdan destek de alabilirsiniz.

Alan adı ve sunucu ilişkilendirmesi bittikten sonra, internet sitenizin hizmet vereceği alana göre bir tasarıma ve yazılıma ihtiyacınız olacak. Bunları hazır olarak internette script adı altında bulabileceğiniz gibi ücretini ödeyerek sıfırdan kendinize özel tasarım ve yazılımlar da yaptırarak internet sitenizi yayına alabilirsiniz.

WordPress, Drupal, Joomla gibi ücretsiz hazır içerik yönetim sistemlerini kullanarak da internet sitenizi yayına almanız mümkün. Bu sistemler, ücretsiz olmasıyla birlikte kurulum ve kullanım kolaylığı sağlamaları nedeniyle de dünya çapında sıkça tercih ediliyorlar.

WordPress, Drupal ve Joomla sistemlerini kurduktan sonra, kendinize özel temalar hazırlamanıza veya farklı hazır veya ücretli temaları kullanarak sitenizin tasarımını kişiselleştirmenize de izin veriliyor.

İnternet sitenizde SEO’ya dikkat edin!

Bütün aşamaları hallettikten sonra internet sitenizle sanki çocuğunuzmuş gibi düzenli olarak ilgilenmeniz gerekiyor. Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarında bir arama yapıldığında, internet sitenizin ilk sayfada gözükmesi ve bu sayede ziyaretçi kazanmanız için de yapmanız gerekenler var. SEO yani türkçesiyle arama motoru optimizasyonu diye tabir edilen kavram da burada karşımıza çıkıyor.

SEO, iç ve dış SEO olmak üzere ikiye ayrılıyor. İç SEO, sitenizin içerisinde yapılacak SEO optimizasyonu iken, dış SEO ise diğer internet siteleri tarafından; sitenizin adresi, içerikleri gösterilerek yapılacak olan SEO yöntemidir. SEO konusu, çok derin bir alan olduğu için, SEO konusunda bir uzmana danışmanızı tavsiye ediyoruz. Böylelikle, internet sitenizin faaliyet alanına ve rakiplerine uygun olarak özel bir SEO desteği alabilir ve internet sitenizi arama motorlarında üst sıralara taşıyabilirsiniz.

:: İnternet sitesi açma hakkında düşünüyor musunuz?