Teknoloji Haberleri

    Yeni Yasa Reklam SMS’lerine Dur Diyor!

    Geçtiğimiz yılın Kasım ayında onaylanan ve 1 Mayıs 2015 tarihinde yürürlüğe girecek Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun, şirketlerin tüketicilere neredeyse her gün gönderdikleri e-posta ve kısa mesajlara ilişkin önemli düzenlemeler getiriyor.

    Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un e-posta ve kısa mesajlarla ilgili olarak tüketicilere sağladığı haklarla ilgili yeni bilgiler gelmeye başladı. Yasanın yürürlüğe gireceği 1 Mayıs 2015 tarihinden itibaren, şirketler önceden onay almadıkları müşterilerine ticari içerikli e-posta ve SMS gönderemeyecek.

    Bu yeni dönemde tüketicilerin yasanın kendilerine getirdiği hakları iyi bilmeleri gerekiyor.

    İşte yeni yasanın tüketiciye sunduğu haklar

    1- Tüketicinin önceden onay vermediği hiçbir ticari elektronik ileti kendisine gönderilemeyecek. Onayın yazılı ya da elektronik ortamda alınmış olması gerekiyor. İletiyi gönderen şirket, gerektiği zaman tüketicinin onayını kanıtlamakla mükellef olacak.             

    2- Tüketicilere onaylarını almak için gönderilen metinlerde izinlerinin istendiğinin açıkça belirtilmesi ve onay bölümünün önceden işaretli olmaması gerekiyor. 

    3- Tüketici dilediği zaman, hiçbir sebep göstermeksizin, ticari elektronik ileti alımını reddedebilir. Gönderiyi yapan şirket, bu talebin kendisine ulaşmasının ardından, ileti göndermeyi üç iş günü içinde durdurmalı.

    4- Tüketicinin ticari elektronik iletilere onay vermesi, telefon numarası, e-posta adresi gibi kişisel bilgilerinin üçüncü şahıs ve şirketlerle paylaşılmasına izin verdiği anlamına gelmiyor. Yasa, kişisel verilerin saklanmasından ve güvenliğinden de şirketleri sorumlu tutuyor.

    5- Yeni yasa, önceden izin şartı getirse de istisna olarak tanımlayabileceğimiz bir durumu da içeriyor. Eğer ticari iletiyi gönderen şirket ile tüketici arasında daha önceye dayanan bir ticari ilişki varsa, yani tüketici söz konusu şirketin “müşterisi” konumundaysa, izin şartı aranmıyor. Örneğin bir banka, daha önce kendisinden kredi kullanan müşterisine, kredilerle ilgili iletileri onay almaksızın gönderebilecek. Burada dikkat edilmesi gereken, bu iletilerin sadece müşterisi olunan ürün ya da hizmetle ilgili olabileceği. Yani kredi kullanan bir müşteriye, iş ortaklarının sunduğu ürünler ile ilgili iletiler izinsiz olarak gönderilemeyecek.

    6- Mesaj ya da iletinin göndericisinin de açıkça belirtilmesi gerekiyor.

    :: Yeni yasa hakkında ne düşünüyorsunuz?

    ×

    Yorumunuz gönderildi,
    onaylandıktan sonra yayımlanacak.

    54 Yorum

    1. SDN Okuru

      1 mağazadan 1 kere bir şey aldığımda kene gibi yapışmalarından bıkmıştım.Çok iyi olmuş ellerine sağlık bu yasayı çıkaranların.

    2. SDN Okuru

      Sms i bırak adamlar direk telefonla arayıp müsaitmisiniz demeden reklamını anlatıyorlar :S

    3. SDN Okuru

      on mumara 5 yıldız olmuş.Böylelikle uygulamadaki reklamlardan kurtulmuş olucaz:) güzel haber.

    4. CMYK

      Çok iyi olur ama aklýma takýlan bir durum var. Siyasi partilerin gönderdiði mesajlar da buna dahil olacak mý?

      Bir parti 2008 yýlýnda bilgim, iznim ve onayým olmadan beni üye yapmýþ. Yasal olarak baþvuru yaptým üyeliðimi 2 ayda sildiler ama hala günlük 10 -15 tane mesaj geliyor. Üyeliðimi sildirirken cep numaramýn veri tabanýndan silinmesini de dilekçede belirtmiþtim.

    5. SDN Okuru

      ablanın çatal güzelmiş 😛

    6. SDN Okuru

      çok geç kaldılar.bunun için yasa çıkması ayrı bir olay zaten

    7. SDN Okuru

      Şöyle tatlı resimler kullanmayın ya. Bir de telefon numaramızı tüm veritabanlarından silme seçeneği getirseler ne güzel olurdu. İstemiyorum arkadaş, günde otuz tane mesaj geliyor. Her biri için telefon açamayız ya adamlara.

    8. tahir40

      Öncelikle sadece SMS ve eposta deðil, aramalar da düzenlenmeliydi. Adamlar o kadar çok arama yapýyor ki artýk telesekretere baðlamýþ, satýn almak istiyorsanýz 1e basýn… Almak istemiyorsan tekrar arýyorlar, nasýlsa telesekreter.
      2. konu da kiþisel bilgilerin satýlmasýnýn çok cüzi bir para cezasý var. Adamlar binlerce insanýn telefon eposta hatta banka bilgilerine kadar satýyorlar, sonra da alakasýz iþletmeker arayýp biþiler satmaya çalýþýyorlar.
      Bir keresinde gold bilgisayara tah goc adýyla üyelik açtým, sonrasýnda finansbank beni kredi kartý kaktýrmak için arayýp tah goc beyle mi gorusuyorum deyince anladým kim kimse veriyor kiþisel bilgilerimizi

    9. SDN Okuru

      çok rahatsız eden olursa merkezlerini arayıp numaramı listelerinden silmelerini istiyorum, işe yarıyor.

    10. Kaya26

      Alýþveriþ yaparken sahte numara veriyorum. O kadar býktýrdýlar.

    11. Kestane

      Benim de hotic var belalým 7/24 indirim yapiyor adamlar ve ben ilk ogrenenlerdenim

    12. ck-xe

      8 sene önceki dersanemden mesaj geliyordu

    13. mic check

      Þu güç arttýrýcý ilaç reklamlarýný engellesinler baþka biþey istemiyorum

    14. SDN Okuru

      ohhh ya bu mesajları engellemek için neredeyse telefoda mesajı iptal edecek konuma gelmiştim iyi oldu…

    15. SDN Okuru

      Aynı tasssssssss aynı hamam.

    16. SDN Okuru

      Google Messenger SMS uygulaması, belirli bir numaradan gönderilmeyen yani herhangi bir marka adı altında gönderilen SMS'leri sizi rahatsız etmeyecek şekilde bloke edebiliyor. Bunları sakladığı arşiv klasörüne daha sonra göz atmak da mümkün oluyor. Uygulama top yekün bütün firmaların SMSlerini bloke etmiyor sizin seçtiğiniz (numaralı veya numarasız) gönderenleri seçerek bloke ediyor.

    17. SDN Okuru

      sahte numara vermek en iyisi yoksa kurtuluş yok… hele şu falan parti adayı yok toplantı bıktım iyice

    18. SDN Okuru

      bunun için dava açaçakmiyiz hayır o zaman gönderilecek gene aynı olay yasa olması önemli değil türkiyede ne kadar çok yasa var ama uygulanmıyor

    19. neskalii

      bi an önce çýkar umarým gelen aramalardan abuk zabuk yerlerden gelen reklam mesajlarýndan býktým bunlarý þikayet edebiliceðimiz bi yer varmý bu sms arama vs.. yapan firmalarý…???

    20. SDN Okuru

      Avea beni sevgilimden daha çok arıyor günde 3 posta arıyor nerdeyse

    21. -Hewal-

      5- Yeni yasa, önceden izin þartý getirse de istisna olarak tanýmlayabileceðimiz bir durumu da içeriyor. Eðer ticari iletiyi gönderen þirket ile tüketici arasýnda daha önceye dayanan bir ticari iliþki varsa, yani tüketici söz konusu þirketin “müþterisi” konumundaysa, izin þartý aranmýyor. Örneðin bir banka, daha önce kendisinden kredi kullanan müþterisine, kredilerle ilgili iletileri onay almaksýzýn gönderebilecek. Burada dikkat edilmesi gereken, bu iletilerin sadece müþterisi olunan ürün ya da hizmetle ilgili olabileceði. Yani kredi kullanan bir müþteriye, iþ ortaklarýnýn sunduðu ürünler ile ilgili iletiler izinsiz olarak gönderilemeyecek.

      5. madde geri kalan tüm maddeleri devre dýþý býrakmýþ Örnek:Bir tane pizza aldýn o pizzacý ömrü billah saçma sapan pizza reklamlarý gönderebilecek,Bir bankadan kredi çektin adamlar zýrt pýrt krediniz hazýr gibi saçmalýklarla sms gönderebilecek v.b nice durum .Artý bunu sadece sms ile sýnýrlandýrmalarý ayrýca saçma olmuþ þimdi bu firmalar sms yasak diye telesekreterli aramalar yaptýrýyorlar þimdi yüzbinlerce aramaya hazýr olun.Hakeza ismi lazým deðil olan bir banka 8 saat içerisinde 13 defa arayýp kredi kartý kakalamak telefon sapýklýðý yapabiliyorlar .O müþteri hizmetlerine küfür etmemek için kendimi zor tutuyorum inanýn .Defalarca belirmeme raðmen hala ayný bununla ilgili yasal boþluk var adamlar istedikleri gibi at oynatýyorlar.Yani kýsaca kendi içerisinde çeliþen gereksiz bir yasa.Fayda saðlayacaðým diye dahada fazla palazlandýrcak reklam verenleri.

      1. SDN Okuru

        Telefon numaranı sokak ortasına yazsan bu kadar çok reklam mesajı gelmez. Naptın da reklam smsleri çoşmuş böyle?

    22. SDN Okuru

      850 lili telefonlar hergün mesaj gönderiyor bunada dur denilecekmi?
      dediği şu.
      banka kartınla alışveriş yapmışsın bonus olarak 200 veya 250 lira
      paran birikmiş..kart müşt.num.bize ver.bizde sana bu bonus birikimini verelim.
      bu şekilde gönderdikleri mesajları defalarca polislere ve karakollara bildirdik.
      ancak mesajları gönderenlerde yüz yokki..gene gönderiyorlar.
      hem turkcell numarası ile hem işyeri numarası ile.
      belki polislerde defalarca ikaz etmişler bu rezil yerleri ancak huylu huyundan vaz geçmiyor.
      adam tv.kanallarından birinde telf. beğenmiş parasınıda göndermiş adama basit kriko GÖNDERMİŞLER. adam diyorki arabamda yok..lazım olsun.
      kriko değeri 65 lira gön..para 350 lira..
      bunlardan kurtuluruz inşallah.
      böyle insanlarda haya,ar izzetinefis ve vicdan kalmamış..haramdan da anlamıyorlar.
      SELAMLAR

    23. SDN Okuru

      dijitürk davalık olacak 😀

    24. SDN Okuru

      turkcell telsim avea gibi oparatörler 5. maddeye dayanarak istediği kadar reklam yollayabilir. örneğin bir pizzacı turkcell le anlaşma yapıp genç turkcell gibi klüpler aracılığıyla reklam gönderecektir. telefona taksit olayını kaldıran yasadaki gibi yine operatörler götürecek parayı

    25. SDN Okuru

      Çok geç kalındı ama şükür o kadar çok email geliyordu ki önemli olanı içinden seçmeniz lazım. Ama bu göndereni şikayet edebileceğimiz bir yer kesinlikle olmalı yoksa devam eder bu durum

    26. SDN Okuru

      Umarım yasayı iyi uygularlar herkes bıktı artık

    27. SDN Okuru

      Bir tane pizza al ayvayı yedin demek 5.maddeye bakılırsa saçma olmuş

    28. SDN Okuru

      düsünün 5436 tane okunmamis Sms var bende su an.Her gün 15-20 tane indirim kampanyasi yada reklam geliyor.Mübarek her gün indirim var:D

    29. SDN Okuru

      Son bir kaç aydır bankalardan ve operatörlerden sık sık arama geliyor, "kampanya ve hizmetlerimizden faydalanmak isterseniz 1'e basın" diyen aramalar, işin garip tarafı istemiyorum seçeneği yok. Neden böyle ısrarlı olduklarını anlamaya çalışırken, bu yasanın varlığı buna çok açık yanıt oldu. Bir mağazaya gidiyorsun bir ürün alıyorsun senden istedikleri ilk şey telefon numaran sonrasında ise ödemeyi nasıl yapmak istediğin hususu… Telefon numaranı verirsen geçmiş olsun bebeğim, artık indirimler kapına köle, bir sms ile bilgilendiriyorlar seni, bilgilendirme frekansı firmanın zenginliğine bağlı olarak değişiyor. Tırt bir firma ise artık cebine 3'lü 5'li set reklamlarından tut, digitürk reklamlarına kadar bir çok sms gelmeye başlıyor. Altında yazan numarayı arayıp istemiyorum diyorsun, adam seni telefonda azarlıyor, o da yetmiyor abuk reklamların gönderilme hızında overclock yapmışcasına bir artış… Bir firmanın iletişim formunu doldururken, bizden istenen bilgiler arasında mail adresimiz banko, telefon numarası ise firmadan firmaya seçmeli olarak giriliyor. Tamam geri dönüş almak istiyorsak iletişim bilgisi vermemiz lazım ama güzel kardeşim, altta birde check box var. Yanında yazan kullanım şartları ve gizlilik bildirimi metnini onaylamamız gerekiyor, eğer bu iletişim formunun karşı tarafa iletilmesini istiyorsak. Ve bu kullanım şartları ve gizlilik bildirimi kısmında iletişim bilgilerime reklam ve kampanya bildirimlerinin gelmesinde bir sakınca yok canım benim, ablanız kurban olsun size maddesini kabul ediyorsun… Sonra "Kampanya geldi kampanya, ayağınıza kadar geldi, halı kenarlarına, paspas kenarlarına overlok çekilir 5 dakikada…"

    30. SDN Okuru

      Yasadaki açığa göre hiçbir şey değişmeyecek.

    31. SDN Okuru

      Alışveriş yaptığın yerler telefon numaranı istiyor ancak hiç alışveriş yapmadığım yerlerden de mesaj geliyor demek ki numaralarımız elden ele dolaşıyor, en sinir olduğum ise telefonla arayıp reklam yapmaları

    32. SDN Okuru

      Adchoises ve ttnet tarafindan fislenmeye de son gelse mukemmel olacak

    33. mondestore

      Þu güç arttýrýcý ilaç reklamlarýný engellesinler baþka biþey istemiyorum

    34. SDN Okuru

      Maðazalarda yaptýðýmýz satýþlarda müþterilerden "SMS ve E-mail bilgilendirmeleri için" alacaðýmýz onaylarý nasýl alacaðýz peki? Sözlü olarak almak yeterli mi? Yazýlý onay alacaksak nasýl olacak bu iþ? Sözlü olarak onay aldýk diyelim, 2 gün sonra gidip þikayet etse bizi daha önceden onay aldýðýmýzý nasýl ispatlayacaðýz? Bu sorularýn cevaplarýný da bilseydik iyi olacaktý. Güzel ülkem, ne de güzel kanun yapýyoruz be, cezasý ve cezanýn 10 kata kadar nasýl katlanacaðý çok ama çok iyi þekilde belli fakat geri kalanlar havalarda soru iþaretleri…

    35. -Hewal-

      Uyduruk ve hiçbir iþe yaramayan yasa sms lermi eskisinden daha fazla geliyor.

    36. eSa

      Gün geçmiyor ki, bedava þukadar sms veya internet (günlük) için onay yaz þuraya gönder. Ya da sana özel kampanyalar için onay yaz….. Falan filan, neye onay karrrrdeþim, detayý nedir? Yaz gönder cümle aleme versin numaraný. Onayladýn sen derler sonra.

    37. Orion578

      Haberini almýþ olmalýlar ki son zamanlarda iyi azýttýlar telefona bir hevesle bakýyoruz büyütücü reklamlarýyla karþýlaþýyoruz.

    38. Mai Nai

      son günleri olduðu için midir bilinmez hiç almadýðým kadar mesaj alýyorum. o deðil annemin telefonuna viagradan escorta, villadan diðer þeylere o kadar çok mesaj geliyor ki artýk uðraþmayý býrakmýþtým. nihayet kurtuluyoruz.

    39. eSa

      Hiç inanasým yok kurtulacaðýmýza, zamanýnda jredi çekerken bile 20 sayfa imza attýk. Ýþin ucunu tuttururlar yine bir yerden

    40. Meridian

      Digiturk vs. çok mesaj geliyor.
      Hatta bir Melih amca bir kanala çarpýcý açýklamalar yapacakmýþ. Onun mesajý bile geldi !

    41. ConfickerBelasi
      Alýntý Meridian Nickli Üyeden Alýntý
      Mesajý göster
      Digiturk vs. çok mesaj geliyor.
      Hatta bir Melih amca bir kanala çarpýcý açýklamalar yapacakmýþ. Onun mesajý bile geldi !

      o melih amca da çok oluyor zaten kankisi bile onun için ne demiþti ? çok …

    42. -Hewal-

      sms ler bir tarafa öyle uyduruk yerlerden aramalarýda çabasý bilmem saðlýk paketi kazandýnýz falan.

    43. Emrah000

      Mesajlarý düzenlemiþler dediklerine göre ama aramalar ne olacak garip garip numaralardan arayip bi sürü reklam yapan firmalar var iþin asýl kotu tarafi beni arayip telefon kazandiniz bilmem ne kazandiniz diyen numarayi sikayet ediyorum aldigim cevap suan o numarayla ilgili iþlem yapamayýz illa ki bana yedirecekler ondan sonrda bende gidip savcýlýða suc duyurusunda bulunacagim boyle gariplik olurmu ben aynen yasadým bunu onun için bizim uyanýk olmamýz lazým cunki bu firmalari daha sýkayet edecek onlem aldiracak duzgun bi yer bile yok suan hiç kimse ugrasmak istemiyor kýsacasý benim anladýgým kadariyla

    44. -Hewal-

      Telefon un sms özelliði devre dýþý býrakýlabilirmi bilen varmý.

    45. -Hewal-

      Telefon un sms özelliði devre dýþý býrakýlabilirmi bilen varmý.

      – – – Mesaj Güncellendi – – –

      Þöyle tek tuþla aç kapat Whatsapp gibi.

    46. BRAGA

      Nerden buluyolarsa numarayý sürekli abuk subuk mesajlar, "Düþünür müyüz" , "Abicim bi bak !"

    47. Eerhan01

      evvt

      – – – Mesaj Güncellendi – – –

      çk gzl

    48. Eerhan01

      evvt

      – – – Mesaj Güncellendi – – –

      çk gzl

      – – – Mesaj Güncellendi – – –

      iyi

    49. Eerhan01

      evvt

      – – – Mesaj Güncellendi – – –

      çk gzl

      – – – Mesaj Güncellendi – – –

      iyi

      – – – Mesaj Güncellendi – – –

      tmm

    Diğer yorumları gör (53) Yorum Yap

    Yorum Yaz