Kredi kartı büyüklüğünde mini bilgisayar olan ve özelleştirilerek binlerce farklı amaç için kullanılabilen Raspberry Pi bu yılda güncellendi. Geçen yıl Mart ayında tanıtılan Raspberry Pi 3 Model B+’nın ardından bu kez Raspberry Pi 4 tanıtıldı.
Tasarımı Pi 3 Model B+ ile neredeyse aynı olan yeni mini bilgisayar gücünü Cortex-A72 mimarisinden alıyor. 1.5 GHz hızında çalışan dört çekirdekli işlemcinin yer aldığı Pi 4 bu sayede H.265 donanım kod çözme yeteneğine sahip.
Raspberry Pi 4 özellikleri ile dikkat çekiyor!
Raspberry Pi modelleri yıllardır 512 MB veya 1 GB RAM ile geliyordu. Bellek tarafında daha fazlasına ihtiyaç duyanları sevindirecek haber geldi. Raspberry Pi 4’ün 1 GB, 2 GB ve 4 GB RAM olmak üzere üç farklı bellek kapasitesi sunan versiyonu var. Buna ek olarak LPDDR2’den, LPDDR4 teknolojisine geçildi.
Bluetooth 5.0 desteğinin ve Ethernet portunun yer aldığı Raspberry 4’te ikişer adet USB 2.0 ve USB 3.0 portu bulunuyor. 4K / 60 FPS görüntü çıkışı bulunan mini bilgisayar televizyona veya monitöre bağlanılarak bir medya cihazı olarak kullanılabiliyor. Aynı anda iki tane 4K ekran destekleniyor.
Raspberry Pi 4 fiyatı
İşletim sistemi ve diğer kullanıcı verileri hafıza kartında tutulan, 40 iğneli GPIO bağlantısı bulunan Raspberry Pi 4 fiyatı 35 dolar olarak açıklandı. 2 GB RAM’e sahip olan model 45 dolar, 4 GB RAM’e sahip model ise 55 dolar.
Raspberry Pi ilk olarak çocuklara kodlamayı öğretmek için tasarlanmış basit bir mini bilgisayardı. Ancak, zaman içerisinde birçok farklı amaç için kullanılmaya başlanmasıyla çok yönlü bir cihaz haline geldi.
keşke 1 tane de type c usb çıkış olsaydı. ayrıca usb 2.0 olmasına ne gerek var yap hepsini 3.0 işte.
beklediğim haber
Bu mini bilgisayarı tv ye bağlayıp normal bir bilgisayarmışcasına film video tarzı işlemler yapılabilir mi? Bilgisi olan
HDMI çıkışından TV’ye bağlayıp kullanabilirsiniz
tabiki, ben evde kullanıyorum, OSMC kurup quasar torrent streamer ile tek tıkla film izleyebilirsiniz
Evet. Rasberry pi işlevsel bir alet. Google asistan bile yapabilirsin. Biraz geç bir cevap oldu.
Asusun tinker board s modeliyle kıyaslamak gerek