Kendi kripto para birimi üzerinde uzun süredir çalışan Facebook sonunda Libra’yı tanıttı. Yakın zamanda tanıtılan Facebook Libra, ABD tarafından veri gizliği ve yasadışı kullanım potansiyeli gerekçesiyle bekletilmek isteniyor. Bu yıl içinde piyasaya sürülmeyecek olan Libra için Bitcoin karşılaştırmaları başladı bile. Bitcoin ve Libra arasında farklılıklar var mı?

ABD Başkanı Trump, Libra için fikrini açıkladı

ABD Başkanı Trump, Libra için fikrini açıkladı

Facebook para birimi Libra, üst düzey yöneticilerin eleştirilerinden kurtulamıyor. Bu sefer kendisini eleştiren isim, ABD'nin bir numaralı ismi olan Donald Trump. ABD Başkanı, kripto paraya güvenmiyor.

Bitcoin ve Libra arasındaki farklar

Dijital çağın parasal sistem üzerinde değişiklikler yapması neredeyse kaçınılmaz. İlk olarak bitcoin ile hayatımıza giren kripto para birimleri aradan geçen zamanda çoğaldı. Son olarak Facebook Libra da bunlara eklendi. Biri ilk biri ise şimdilik en son kripto para birimi olan Bitcoin ve Libra aralarında önemli farklılıklar bulunuyor. Peki bunlar ne?

Bitcoin ve Libra coin arasındaki farkları sıralamaya ilk olarak teknoloji ile başlayabiliriz. Her iki para birimi altında da farklı teknolojiler yatıyor.

Bitcoin’de işlemler blok zinciri olarak bilinen halka açık bir deftere kaydediliyor. Bu blok zinciri işlemler üzerinde oynanmayı neredeyse imkansız hale getiriyor ve böylece güven altına alıyor. Bilgisayar ağı tarafından tululan veritabanı güvenlik için son derece önemli.

Libra coin tarafına baktığımızda onun da bir çeşit blok zinciri ya da muhasebe teknolojisiyle kaydedildiğini görüyoruz. Ancak Bitcoin ile aradaki en büyük fark, Libra’nın blok zincirinin güvenilir kişilere işlem yapmak için izin vermesi. İsviçre merkezli Visa ve Uber de dahil olmak üzere birçok şirketin konsorsiyumu olan Libra Association burada devreye giriyor. Kâr amacı gütmeyen bu kuruluşun her bir üyesinin projeye en az 10 milyon dolar yatırım yaptığını da belirtelim.

Libra Association tarafından yönetilen Libra bu açıdan Bitcoin ile taban tabana zıt diyebiliriz. Yeterince iyi donanıma ve internete erişimi olan herkes tarafından erişilebilir olan Libra, Bitcoin ağından oldukça farklı.

İkiliyi birbirinden ayıran bir diğer önemli nokta ise farklı kullanım yerleri.

Bitcoin sanal para birimi olarak insanların bankaya gitmeden ödeme yapmasını sağlayan bir sistem üzerine kurulu. Günümüzde yaygın bir yatırım şekli olarak kullanılan Bitcoin, sık sık dijital altın olarak da anılıyor.

Libra’nın öncelikli amacı ise para transferlerinde ve sınır ötesi ödemelerde kullanılması. Bitcoin gibi kripto para birimlerinde sıkça görülen dalgalanmalardan kaçınmak için Libra devlet destekli para birimlerine ve diğer varlıklara bağlanıyor. Bu yüzden ‘stablecoin’ olarak adlandırılan Libra, istikrarlı bir değer sağlamayı amaçlıyor. Blockchain girişimine liderlik eden Facebook yöneticisi David Marcus, Libra ile ilgili yaptığı ‘Geleneksel para birimi gibi’ açıklamasıyla bu amacı net bir şekilde ortaya koymuştu.

Bitcoin finansal aracılara olan ihtiyacı ortadan kaldırırken, Libra’nın modeli Libra Association’ı oluşturan varlıklara bağlı. Farklı düzenleyicilere bağlı olmaları da ikiliyi birbirinden ayıran özellikler arasında yer alıyor.

Libra Association’ı oluşturan 28 kurucu üye bulunuyor. Kripto para resmen çıktığında ise üye sayısının 100’e çıkarılacağı söyleniyor. Bu arada Libra’nın 2020 yılının ilk yarısında piyasaya sürüleceğini de söyleyelim.

Önemli bir kesim Libra’nın küresel ekonomi üzerinde önemli bir etkiye sahip olacağını ve büyük ihtimalle Bitcoin’i gölgede bırakacağını söylüyor. Ancak, bunun gerçek olup olmayacağını görmek için bir süre daha beklemek gerekiyor.

Sonuç olarak, temelde kripto para birimi olarak hayatımıza giren Libra ve Bitcoin ikilisinin aslında birbirinden çok farklı şekilde geliştirildiği ve farklı şekilde işletileceğini söyleyebiliriz. Libra piyasaya sürüldüğünü Bitcoin ile ister istemez bir rekabete girecek ve daha somut bir karşılaştırma yapılabilecek.